Substratkabel, er det verdt det?

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Hanzo
    • January 2003
    • 206

    Substratkabel, er det verdt det?

    Hei!

    Jeg har lest litt om bruken av substratkabel, og det virker som en veldig gunstig ting å ha i akvariumet. Selv satser jeg veldig på beplantingen i akvariumet, og for det meste så vokser det veldig bra hos meg. Riktig nok kjører jeg 90% lettstelte planter, men dog. Jeg ønsker på sikt å sette inn litt røde seintvoksente planter, men så er spørsmålet om akvariumet holder standard. Jeg har et godt lag med 3-5 milimeter engelks elvegrus, og 4 x 36 lysstoffrør i et kar på 450 liter. Jeg vet vel at at grusen er for grov, og at belysningen er minimal. Som sagt så vokser det meste bra nå om dagen, men jeg lurer veldig på hvor gått jeg får de vanskeligere artene til å trives hos meg. Dersom jeg må ned med en substratkabel så betyr det å flytte alt inventar og planter ut, vekk med grus og det enne og det andre. Er det verdt den instatsen, vil jeg åpne opp akvariumet for nye flotte arter? Sikker veldig vanskelig å svare på dette, men setter pris på litt synsvinkler her. Er det store forskjeller med og uten substratkabel?

    Mvh,
    Bjørn Olav
  • defdac
    • January 2002
    • 12751

    #2
    <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>
    Er det verdt den instatsen, vil jeg åpne opp akvariumet for nye flotte arter?
    <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>
    Nej <b>jag</b> tycker inte attt det är värt det. Dom riktigt kinkiga *vattenväxterna* bryr sig föga om substratet och om man märker skillnad på rena vattenväxter när man kör med bottenvärme så är det för att man får ett läckage av uppåtstigande näringsämnen upp i vattenkolumnen - dvs bottenvärme = okontrollerad vattengödning.
    Vattengödning har ofta en väldigt direktverkande och positiv effekt vilket kan vara förklaringen till att växtakvarister som inte vattengöder ofta upplever bottenvärme som det bästa som hänt växtakvariehobbyn.

    Då tycker jag det är säkrare, enklare och mer kontrollerat att vattengöda med PMDD där man har väldigt bra koll på vad sitt vatten innehåller.
    http://www.defblog.se

    Kommentar

    • Tropfrog
      • October 2002
      • 8078

      #3
      Jag har kabel i mitt växtkar och göder med pmdd. De växter som växer bäst i det är svärdsplanta och kryptokoryne. Det är ju dessa växter som tar ut det mesta av näringen genom rötterna. Sedan jag började mäta vattenparametrarna så upptäckte jag att jag trots pmdd låg väldigt lågt på samtliga näringsämnen. När jag ökade pmdd tillsatsen så började även de andra växterna att ta sig. Av detta drar jag slutsatsen att man klarar sig gott utan kabel och bottengödning. Om man vill ha många växter som livnär sig på näringsupptag via rötterna så kan man skaffa kabel. Vill man bara ha ett fåtal sådanna växter så tror jag att det är bättre att stoppa ner några blomsterpinnar vid rötterna.
      MVH
      Magnus
      min zoon

      Kommentar

      • defdac
        • January 2002
        • 12751

        #4
        Hur nytt var substratet när du började med bottenvärme Magnus? Hade du lera och jox i det eller var det bara vanligt tvättat grus?
        http://www.defblog.se

        Kommentar

        • Tropfrog
          • October 2002
          • 8078

          #5
          Jag köpte nytt substrat för 200 liters kar ingen torv ingen lera. Jag har 375 liters kar. Gruset har jag sköljt innan jag stoppade i det för att det luktade surt när jag hämtade det. Gruset är ca 10 cm tjockt. Värmekablen är på 100 watt. Jag kör 4 ggr 36wattslysrör. DVS allt är underdimensionerat. Det enda algproblem jag haft var när jag la till två reflektorer och bytte ett lysrör sammtidigt. Nu har algerna lagt sig och det är dags att sätta i två reflektorer till. Kanske bottennäringen förvärrade alginvasionen.
          MVH
          Magnus
          min zoon

          Kommentar

          • defdac
            • January 2002
            • 12751

            #6
            Ah. Härligt. Det stämmer så bra med vad jag funderade ut:

            Bottenvärmen kommer få vattengödningen att gå ner i bottnen varpå dina glupska bottenätare drar ur all PMDD väldigt effektivt ur vattnet med sina rötter - du måste kompensera genom att dosera mer. I ditt fall, med ren och ogödd botten, får du relativt sett fler fördelar än t ex mig utan bottenvärme eller med något med extrem näringsrik botten. Dina bottenätare kan dra nytta av din vattengödning på ett helt annat sätt än i min burk. Det är lite coolt. Nej det är så coolt att jag fördmodligen kommer testa bottenvärme med rent grus när jag ska ge mig på en Amazonbiotopsdesign som jag vill testa nästa år. Då blir det ju naturligtvis mycket Cryptocoryne och andra bottenätare. 8-)

            Om man däremot drar igång bottenvärme i en jättenäringsrik fluffig botten med lera+torv tror jag man får algblommning direkt om man inte är mycket uppmärksam på näringsnivåerna i vattnet.

            T ex så tror jag inte du Magnus med din bottenvärme vill trycka ner krukväxtgödningspinnar där bottencirkulationen är som bäst. Det borde innebära att okända mängder fosfat och ammonium tar sig upp i vattnet.
            Vidare skulle det t ex innebära att bottenvärme med rentvättad botten utan någon som helst gödning skulle innebära direkt näringsbrist.

            Vad tror du/ni? Låter det här rimligt?
            http://www.defblog.se

            Kommentar

            • Tropfrog
              • October 2002
              • 8078

              #7
              Det kan nog stämma det du säger, det låter rimligt. Men det finns en annan anledning till att jag inte vill trycka ner näringspinnar i min botten, nämligen att bottenätarna redan växer så det knakar. Javamossan som växer på en rot utan kontakt med bottensubstratet däremot har lite svårare att reda ut det. En annan anledning att till att jag har låga nivåer i karet kan vara att jag har minst sagt överdriven biologisk filtrering. Det ställde jag en fråga till dig om för 6 mån sedan. Då sade du att man knappast kan få för mycket. Jag är uppe på dubbla dosen pmdd och det verkar bli låga värden på ett dygn. Dessutom borde det väl bli bättre nerbrytning i bottenlagret om man kör med kabel.Eller? Jag är nöjd med det systemet jag har nu, jag matar gärna filtret med pmdd så länge det blir lite över till planterna.
              MVH
              Magnus
              min zoon

              Kommentar

              • defdac
                • January 2002
                • 12751

                #8
                Ja det låter onekligen klockrent! Kul! =) Jupp jag gissar att iom att cirkulationen blir bra i bottnen så får dina nerbrytningsbakterier "syrerikt" vatten vilket förmodligen gör att dom jobbar effektivare.

                Dessutom tror jag inte att du matar "filtret" utan att du/jag/man underskattar bottenätarnas hungrighet efter gödning. Det är deras "förtjänst" att du får häva i så mycket PMDD. Deras tillväxthastighet tyder på det iaf. =)

                Jag kommer helt klart testa bottenvärme + extremt rentvättat grus nästa gång jag göra om burken!
                http://www.defblog.se

                Kommentar

                • Tropfrog
                  • October 2002
                  • 8078

                  #9
                  Så för att svara på ursprungsfrågan så tycker jag inte att du skall riva ett redan fungerande kar för att stoppa i bottenvärme. Men om du skall starta nytt så kan du fundera på att prova bottenvärme utan bottengödning och ha bottennärande växter eller strunta i det helt och köra på vattennärande växter. När jag startar mitt 720 så tar samma kabel och den grusen jag har med samma bottengödning i botten och spär på med ny grus ovanpå. Men hade jag inte haft bottenkabel så hade jag nog inte köpt någon.
                  MVH
                  Magnus
                  min zoon

                  Kommentar

                  • Tropfrog
                    • October 2002
                    • 8078

                    #10
                    Det är ju i princip samma saker som vi redan rett ut. Dett är väldigt bra för plantor som tar upp näringen via rötterna. Tex svärdsplantor och crypto
                    MVH
                    Magnus
                    min zoon

                    Kommentar

                    • Ulla
                      • April 2002
                      • 1163

                      #11
                      Jag har bottenvärmekabeln för att få mer cirkulation på vattnet i bottengruset. Då behöver man tydligen inte göra om botten i karet så ofta, vad det nu innebär.
                      Men jag har värmen på i intervaller , 15 minuter på ,30 minuter av. Sen kompletterar jag med en vanlig doppvärmare med termostat.
                      Jag måste säga att det blir mycket kraftigare rötter på växterna i karet med värmekabel jämfört med den utan! Det är inte heller mer alger jämfört med kabellösa karet. Men jag hade algproblem innan växtligheten tog fart, det hör väl till det normala med nystartade kar...
                      Sen läste jag på The Krib om att växterna lättare tar upp näring med rötterna när bottencirkulationen ökar, någonting med positiva och negativa joner bla bla...
                      Läs följande:

                      Jag ska lägga värmekabel i mitt 350-liters kar också, när jag byter bottengruset. Är man inte nöjd med hur det fungerar så är det ju bara att dra ur elkontakten <img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>

                      Ulla,http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=46637

                      Kommentar

                      • Tropfrog
                        • October 2002
                        • 8078

                        #12
                        Mitt inlägg kom före ditt Ulla även om jag svarade efter. Det jag syftar på i mitt tidigare inlägg är den länken du precenterar.
                        Skumt
                        MVH
                        Magnus
                        min zoon

                        Kommentar

                        • defdac
                          • January 2002
                          • 12751

                          #13
                          <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>
                          få mer cirkulation på vattnet i bottengruset. Då behöver man tydligen inte göra om botten i karet så ofta
                          <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>
                          Ja det är ju precis vad vi kommit fram till. Bottnen kommer ha genomströmmning och få samma gödningsinnehåll som vattenkolumnen.

                          <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>
                          Jag måste säga att det blir mycket kraftigare rötter på växterna i karet med värmekabel jämfört med den utan! Det är inte heller mer alger jämfört med kabellösa karet.
                          <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>
                          Absolut. Efter ett tag (ganska snabbt om man har hungriga rotätare) så har bottnen lakats ur och får samma gödning som vattnet tack vare bottenvärmen - samma näringsämnesjoner i vattnet som i bottnen.

                          <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>
                          Men jag hade algproblem innan växtligheten tog fart, det hör väl till det normala med nystartade kar...
                          <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>
                          Ja speciellt om man har lera+torv och initialt kör med bottenvärme. Då borde man få ganska friskt med åtminståne järn i vattnet vilket borde innebära mycket trådalger tills bottnen "lakats ur" och fått samma näringshalt som vattnet.

                          <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>
                          Sen läste jag på The Krib om att växterna lättare tar upp näring med rötterna när bottencirkulationen ökar, någonting med positiva och negativa joner bla bla...
                          <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>
                          Absolut. Du kommer (förmodligen för starkt förenklat) få samma PMDD-joner både i vattnet och i bottnen eftersom ditt gödda vatten åker ner i bottnen när bottenvärmen får bottenvattnet att gå uppåt.

                          Intressant notering det där med att metabolismen "i röttern" ökar med värmen. Inget konstigt, men ändå.
                          http://www.defblog.se

                          Kommentar

                          • Tropfrog
                            • October 2002
                            • 8078

                            #14
                            Tänk vad mycket man lärde sig nu. Hoppas bara att hanso förstår allt.
                            MVH
                            Magnus
                            min zoon

                            Kommentar

                            • Hanzo
                              • January 2003
                              • 206

                              #15
                              Riktig god morgen folkens!

                              Hyggelig å se at emne har vært diskutert såpass bra, det må jeg si. Jo, jeg er med på hvorfor det skal brukes kabel, men det virker vel ikke som om jeg skal gjøre noe mer med dette før det blir naturlig å sette karet opp helt fra bunnen av igjen. Angrer som en hund på at jeg ikke satte i en kabel med en gang, men som tideligere sagt så ser det ut til å vokse svært så greit hos meg uansett. Vurderer å gjøre en jobb med akvariumet uansett, men vi får se. Har lyst til å sette det opp med svært mørk gruss, og mye mer belysning en det jeg har idag. Men akk ja, penga og tiden strekker så altfor ofte ikke til...

                              Mvh,
                              Bjørn Olav

                              Kommentar

                              Arbetssätt...