Algerna blir värre och värre

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • fiend
    • October 2002
    • 1162

    Algerna blir värre och värre

    Hej

    Nu börjar det inte vara riktigt roligt längre:/
    Har börjat få mer och mer alger.
    Från början såg jag bara lite tendens till alger på vissa stenar (lite grönt) och på nåt enstaka blad på nån växt.

    Nu har jag däremot fått en explosionsartad växt på dem. På en vecka så så har de nu spridit sig till varje sten och till 90% av växterna :/ Nu har de även börjat bita sig fast på rutorna. Mina ancistrus verkar rata dem totalt.
    De ser ut som trådar, kanske 0.5 -> 2.5 cm långa. Sitter tätt som en heltäckningsmatta. Ljusgröna till mörkgröna.

    Det enda som jag vet har skiljt sig på denna period är att jag numera kör 10-20% vattenbyte två gånger i veckan, motför 25% var tredje vecka tidigare. (började med oftare vattenbyten pga att jag såg det började bli tendens till alger). Sen hade jag också börjat med räkmix.
    Har senaste dagarna också dragit ned på matningen till bara lite mat varje dag (en gång istället för två) samt slutat med räkmixen. Verkar inte hjälpa. Det dumma som jag gjorde kanske var att jag kapade min största växt på mitten och stoppade ned hälften i gruset på ett annat ställe (konstigt nog så växter den bättre än den gamla, som nu är helt ihopknorrad med sina blad och har mer alger än växt på sig).
    Den hade växt sig så lång att den låg horisontellt i akvariet (40 cm högt bara) för den fick inte plats... (skulle uppskatta längden på växten till 80 cm).
    Den påminner om denna växt:
    http://www.zoopet.com/akvarium/vaxt.asp?NR=42
    Här är två bilder på akvariet (växten i mitten är den jag syftar på):
    http://www.fiend.nu/spool/akvarie1.jpg
    http://www.fiend.nu/spool/akvarie2.jpg

    Har ni några tips om vad man ska göra? <img src=extra_smiley_banghead.gif border=0 align=middle>

    Tack på förhand.

    Mvh Fredrik
    » 720L Sydamerika » 450L Centralamerika » 40L Karantän
    http://www.fiend.nu
    http://www.umea.akvarieforening.se
  • feb
    • October 2002
    • 148

    #2
    Har samma problem

    Men ingen lösning i sikte tyvärr..

    -Fredrik
    -<img src=extra_smiley_skull.gif border=0 align=middle>-
    Bergman
    http://www.vaxjodyksallskap.se

    Kommentar

    • defdac
      • January 2002
      • 12751

      #3
      Så lite växter kommer inte göra varken från eller till på algmängden, däremot så skulle algerna aldrig sätta sig på växternas blad om växterna var vid god vigör och hela tiden växte.

      Räkmixen lär nog skapat en hel del fiskskit och ruttnande mat litevarstans i akvariet (speciellt mellan alla lavastenar och i deras porer) vilket kan ha lett till förhöjda ammonium/nitrit-nivåer vilket brukar leda till algblommning direkt.

      När dom väl blommat ut så dör dom inte av att minska maten eller göra fler vattenbyten. Dom överlever med de spårämnen som finns i ledningsvattnet.

      Däremot har du säkert bättre förhållanden nu när du slutat med räkmix och gör fler vattenbyten så om du klarar av att döda/ta bort de alger som finns så gissar jag att burken kommer vara mer stabil efter det.

      Men hur du snabbt får bort/dödar dom du redan har fått vet jag inte. Lite större alger brukar inte vara speciellt mottagliga för mörkläggning och du har inte nog med växter för att tränga undan dom. Jag skulle nog tagit fram diskborsten och skrubbat mig lycklig efterföljt av ett 50-75%igt vattenbyte.
      http://www.defblog.se

      Kommentar

      Arbetssätt...