Det jag kom fram till när jag exprimenterade fram "mitt" recept var följande.
Ta en liten mängd torrjäst (jag kör som sagt max 2krm till 5l).
Vattnet bör vara kallare än dom ca 45 grader som jästförpackningen föreslår. Finngervarmt funkar fint (ca 37).
Ha mäsken ståendes i rumstemperatur, dvs inte på ljusramp el. liknande.
Protein gör skillnad i jästens överlevnadsförmåga, därav 2msk vällingpulver.
Detta gör att istället för att jäsa klart på <1v med risk för CO2 förgiftning så får man upp till 3v jästid. Naturligtvis med lägre CO2 nivåer i karet, men som sagt stabilitet är viktigare.
Vill man ha mer CO2 får man helt enkelt ha flera mäsksatser parallellt.
Ta en liten mängd torrjäst (jag kör som sagt max 2krm till 5l).
Vattnet bör vara kallare än dom ca 45 grader som jästförpackningen föreslår. Finngervarmt funkar fint (ca 37).
Ha mäsken ståendes i rumstemperatur, dvs inte på ljusramp el. liknande.
Protein gör skillnad i jästens överlevnadsförmåga, därav 2msk vällingpulver.
Detta gör att istället för att jäsa klart på <1v med risk för CO2 förgiftning så får man upp till 3v jästid. Naturligtvis med lägre CO2 nivåer i karet, men som sagt stabilitet är viktigare.
Vill man ha mer CO2 får man helt enkelt ha flera mäsksatser parallellt.
Kommentar