Gödning och ljus

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • BluesBoy
    • January 2004
    • 2559

    Gödning och ljus

    En liten iakttagelse igen.
    Jag har testat att köra mitt kar i två veckor med ”semesterstrategi” igen. Inte en droppe växtgödning med 0,4 W/l gaspådrag. Det enda jag tillsätter är CO2 som vanligt.

    Tillväxttakten är väl inte rekordstor men växer gör det - och utan alger dessutom. Markant mindre pärlande från växterna men det finns inga tecken på näringsbrister under denna tid.

    Jag vill nu konstatera att man inte behöver vara så in i bängen noggrann med PMDD-doseringen om man inte gasar på rejält med ljus. Vi som inte krämar på rejält, och kör lätta växter, kanske hänger upp oss lite väl mycket på ppm-nuffrorna istället för att kontrollera och säkerställa CO2:n.

    http://193.12.137.241/bluesboy/viewimage.php?id=204

    Håller ni med?

    EDIT: Ni får ursäkta den katastrofala (djungel)växtlayouten
    BluesBoy
    http://www.bluesboy.se
  • Tropfrog
    • October 2002
    • 8078

    #2
    Helt klart är co2 mycket viktigare än spårämnena.
    MVH
    Magnus
    min zoon

    Kommentar

    • defdac
      • January 2002
      • 12751

      #3
      Jag håller absolut med. Sålänge CO2-nivån är bra är akvariet väldigt förlåtande, speciellt om man dessutom sänker ljusintensiteten lite.
      http://www.defblog.se

      Kommentar

      • PatrikMalmo

        #4
        Helt enig.

        Jag uppfattar både ljus och CO2 som "gaspedaler". Om man utgår från ett "normalt" sällskapskar med enklare växter så kommer det att växa bättre, men inte rekordsnabbt, om man tillsätter CO2. Höjer man ljusintensiteten (med rätt spektrum) så kommer det att växa ytterligare snäppet bättre. Detta funkar upp till en "oklar övre gräns" där ljusintensiteten blir för tuff för att CO2 ska räcka till. För CO2 verkar den övre gränsen ligga kring 30-35 mg/l och den övre ljusgränsen någonstans mellan 1-1,5 W/liter. Har inte sett några mer exakta siffror på dessa gränser, och det torde vara svårt att få fram det eftersom olika akvarium kommer att ha lite olika behov (beroende på vilka växter man har, fiskbelastning etc).

        På Hjortgatans webbplats finns en artikel från Tropica som beskriver sambandet mellan ljus och CO2. Vid lägre ljusintensitet behöver växterna mindre CO2 och därmed mindre av de andra näringsämnena också. Med lägre ljusintensitet och CO2-halter kring 30 mg/l borde det alltså gå att se till att CO2 aldrig begränsar växterna (och få mindre ph-svängningar). Jag har lurat en hel del på detta eftersom jag har väl mycket ljus över växtkaret. En klar utmaning, men det börjar luta mot en sänkning av ljusintensiteten... :/

        Har man ett kar med många snabbväxare och inte vill trimma karet två gånger i veckan, är den strategin du har provat väl värd att testa. Bra tillväxt och mindre jobb! Hittar man den "undre gränsen" för ljusintensiteten (där snabbväxarna utvecklas fullt ut i storlek) tror jag att man kan få ett riktigt tjusigt kar utan för mycket jobb!!

        En kompis provar just nu EI i ett kar utan CO2. Tillsätter bara gödningen med betydligt längre intervaller - funkar jäkligt bra! Rätt långsam tillväxt, men absolut inga bristymptom på någonting.

        Experimentera mera!

        Hilsen!!

        Kommentar

        • BluesBoy
          • January 2004
          • 2559

          #5
          För CO2 verkar den övre gränsen ligga kring 30-35 mg/l
          Ja, jag testade lite för ett tag sedan och kom fram till liknande siffror:
          http://193.12.137.241/bluesboy/viewlink.php?id=68

          En annan iaktagelse jag gjort i samband med detta test är de kraftiga CO2-variationer jag har under dygnet vilket jag inte riktigt känner igen. Fortfarande lite osäker, men jag kommer nu fortsätta att testa pre-start av CO2 innan ljusstart. Under dessa veckor har CO2-starten varit ljusstart -0h och då har jag extremt låg CO2 första belysta perioden. Jag har nu fått hem min pH-prob för kontrollerbygget (http://193.12.137.241/bluesboy/Solo/solo.php) så snart har jag bättre förutsättningar att slutföra detta test med förhoppningsvis lite käcka dygnskurvor att presentera.
          BluesBoy
          http://www.bluesboy.se

          Kommentar

          • peppito
            • December 2003
            • 1612

            #6
            Bra att veta inför min kommande semester
            "du ångrar bara det du inte gjorde"

            Kommentar

            • defdac
              • January 2002
              • 12751

              #7
              Detta funkar upp till en "oklar övre gräns" där ljusintensiteten blir för tuff för att CO2 ska räcka till.
              http://fins.actwin.com/aquatic-plants/month.200407/msg00234.html

              "You will not get any more growth out of a plant beyond about 30ppm of CO2 no matter what the light level is. The plants tend to max out at about 600 micromole photons/m^2/sec, or about 30% full sun in the tropics. We do not need more light or CO2 than this because the plants simply can not use it.
              That is their max growth rate for both light and CO2. These parameters are based on fast growing submersed stem plants. Slower growers will likely have less requirements/demands."
              http://www.defblog.se

              Kommentar

              • PatrikMalmo

                #8
                defdac,
                det var från den sidan jag fått 30 mg/l CO2. Lade till upp till 35 mg/l eftersom jag sett en del som kör med det. Det extra 5 mg/l borde kunna funka som buffert under dagtid och förhindra ph-svängningar. Kruxet är var fiskarnas gräns går - varierar lite med arten.

                De beräkningar jag inte sett någonstans är just kombinationen mellan ljus och CO2. Exempelvis om man har 0,4 w/liter ljus, vilket skulle göra att växterna t ex inte använder mer än 20 mg/l CO2 (exemplet taget ur luften). Det är också dessa beräkningar jag tror är svåra att genomföra beroende på just växtval.

                Vill man ligga på den säkra sidan kan man visserligen alltid köra med 30 mg/l CO2, oavsett ljusstyrka - men det blir lite att elda för kråkorna om växterna ändå inte använder mer än t ex 15 mg/l CO2 vid en given ljusstyrka.

                Nå. Verkligt höga CO2-halter har jag inte provat under längre tid, så det är som jag spekulerar.

                Hilsen!!

                Kommentar

                • defdac
                  • January 2002
                  • 12751

                  #9
                  Vill man ligga på den säkra sidan kan man visserligen alltid köra med 30 mg/l CO2, oavsett ljusstyrka - men det blir lite att elda för kråkorna om växterna ändå inte använder mer än t ex 15 mg/l CO2 vid en given ljusstyrka.
                  Njae, det är ju inte riktigt så det fungerar. Intaget är ju kontinuerligt. Slutar du tillföra CO2 så blir det 0 ppm. Kör du mäsk kan du kontinuerligt tillföra typ 5-10 ppm och med tub hur många ppm du vill.

                  Mitt på dagen käkar din burk vid varje givet ögonblick ett antal mg CO2. Det kan du mäta om du vet hur snabbt din cirulation vädrar ut CO2 mellan två klockslag vid ett visst start ppm - säg 30 ppm CO2.

                  Mät sedan med ett fullväxt akvarium med mycket ljus, där t ex din burk sänker 30 ppm till omätbarhet på några minuter jämfört med när bara cirkulationen arbetar då det kan ta några timmar.

                  Det finns säkert kompensationspunkter också, precis som med ljus, där CO2-nivån blir för låg för att växterna ska kunna ta in något - men dom är väldigt låga gissar jag. På samma sätt finns en övre kompensationspunkt där alla nivåer över 30 ppm inte kommer kunna leda till snabbare tillväxt, och det var det Tom Barr snackade om.
                  http://www.defblog.se

                  Kommentar

                  Arbetssätt...