Dödar salt alger?

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • B-Lunn
    • January 2003
    • 182

    Dödar salt alger?

    Många växter gillar ju inte salt i vattnet, gäller detta alger också? Cyanobakterier t.ex är ju både alg och bakterie så de borde ju verkligen inte tycka om salt i vattnet, eller?
  • Azur
    • March 2003
    • 12946

    #2
    <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>
    Många växter gillar ju inte salt i vattnet, gäller detta alger också? Cyanobakterier t.ex är ju både alg och bakterie så de borde ju verkligen inte tycka om salt i vattnet, eller?
    <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

    Vissa arter missgynnas säkert, men andra gynnas istället - t.ex. om du varit vid Östersjön har du antagligen sett de enorma bältena av Cladophora (samma algsläkte som i de nu så populära "algbollarna") - så effekten blir +-0.
    Den som är lättsinnig nog att lyssna på vad en varmluftsballong som jag säger gör det på egen risk och mot bättre vetande!

    Kommentar

    • B-Lunn
      • January 2003
      • 182

      #3
      Ja det stämmer nog. Men hur är det med cyanobakterier då tro? Jag har lyckats få det och dom är rätt jäkliga att få bort. Jag har hört att det populära medlet algenkiller ska vara dåligt för ciklider iom att det innehåller koppar. och jag har svårt för att lyckas med någon effektiv mörkläggning av mitt akvarium...

      Kommentar

      • gosatta
        • December 2002
        • 2669

        #4
        fungerar algmedel mot cyanobakterier??? då dom ju inte är alger utan bakterier??

        Tea/GoSatta <img src=extra_smiley_star.gif border=0 align=middle><img src=extra_smiley_star.gif border=0 align=middle><img src=extra_smiley_star.gif border=0 align=middle>
        /Mats Åhrman
        http://www.gosatta.org
        http://www.stockholmsciklidklubb.com
        http://www.ciklid.se

        Kommentar

        • B-Lunn
          • January 2003
          • 182

          #5
          Jag har hört att algenkiller ska vara effektivt, men jag har som sagt inte testat det själv. Jag har också sett någon annan sort (kommer inte ihåg vad det hette) där det stod på paketen att det fungerade mot gröna och blå alger. Cyanobakterier är väl till viss del alg och till viss del bakterie så dom har väl vissa av algernas svagheter (de kallas ju också blågröna alger).

          Kommentar

          • defdac
            • January 2002
            • 12751

            #6
            Cyanobakterier finns även i saltvatten så dom dödar man inte med salt.

            Antibakteriella medel som slår mot gramnegativa bakterier fungerar mot Cyanobakterier, typ Erythromycin. Jag använde det en gång med stor framgång. Men det blev inget kul när dom kom tillbaks och var resistenta. När jag åter försökte döda dom med trippel dos Eyrthromycin hände inte ett smack.

            Ett speciellt effektivt sätt att döda Cyanobakterier är att mörklägga akvariet i 3-4 dagar. Men det är oeherhört svårt att få helt svart i ett akvarium med övrigt ambient rumsljus (fönster, TV, lampor etc).

            Vid mörkläggningen så dör Cyanobakterierna och släpper ut all gödning dom tagit upp (främst fosfor och kväve) med påföljande ammonium-spikar som är mumsmums för alla alger eftersom ammonium är en så effektiv kvävekälla. Vidade klarar vissa typer av Cyanobakterier att binda atmosfäriskt kväve - dvs det naturliga gasutbytet vid vattenytan.

            Det jag kommit fram till, och läst mig fram till, är att Cyanobakterier främst blommar upp i akvarier med mycket fosfat som får en ammoniumspik pga tex död fisk/överbliven mat som i kombination med icke tillräckligt bakteriologiskt filter leder till för mycket nedbrytningsprocesser som skapar högt syrebehov (hög COD, BOD).

            Ammoniet och nitratet och fosfatet tas snabbt upp av Cyanobakterierna som dessutom är så djävulska att dom i detta skede kan gå över att använda atmosfäriskt kväve. Kvar har man ett slemmigt akvarium med omätbara kvävenivåer och förmodligen högst påtagliga nivåer av fosfat. Växterna konkurreras ut eftersom kvävet i vattnet tar slut och växterna kan inte använda atmosfäriskt kväve.

            Om man i detta skede mörklägger så dör naturligtvis Cyanobakterierna och släpper ut skiten i vattnet igen och man har ett akvarium med höga kväve och fosfor-nivåer vilket är nam-nam för de flesta alger.

            Därför bör man innan mörkläggning suga upp så mycket slem man kan och därefter mörklägga. Under mörkläggningen så gör man flera stora vattenbyten med ordentlig slamsugning och får på så sätt ner nivåer av både kväve och fosfor i akvariet.

            För fiskakvarier räcker detta, men för växtakvarier blir det kris eftersom man i processen tagit bort dom viktigaste gödningsämnena (kväve och fosfor).

            Jag som har CO2-berikat växtakvarium skippade mörkläggningen och spenderande istället 2 veckor med 50% vattenbyten med tillhörande slamsugning varannan dag. Varje vattenbyte tillsatte jag TMG/Mikro-gödning för det isatta vattnet och såg dessutom till att hålla 5 ppm nitrat med hjälp av kaliumnitrat (framräknat med Thomas Elfströms PMDD-kalkylator). Med andra ord så höll jag alla näringsämnesnivåer on target alltmedans de frekventa vattenbytena sakta men säkert tog ner fosfatnivåerna under mätbarhetsgränsen samt såg till att hålla syrenivåerna höga och fina.

            Höga syrenivåer gynnar den bakteriologiska filtreringen vilket förhindrar ammoniumspikar. Vidare så verkar alla former av alger extremt konfunderade av höga syre och CO2-nivåer. CO2-berikningen gör att algerna får tillgång till en alldeles för lättillgänglig kolkälla som i kombination med dom höga syrenivåerna gör att dom går in ett slags viloläge där fokus läggs vid (syre)respiration med en markant nedgång i fotosyntes (källa: http://fins.actwin.com/aquatic-plants/month.200303/msg00110.html). Algerna blir gött villebråd för algätare eller försvinner av sig själv allteftersom dom dör utan att fortplanta sig.

            _@_, www.akvarie.net _@_,
            http://www.defblog.se

            Kommentar

            • B-Lunn
              • January 2003
              • 182

              #7
              Tackar för detta utförliga svar.
              Jag har nu försökt med att byta ca 10% av vattnet varje dag i ca två veckor. Jag har då inte tillsatt något i vattnet. Detta håller nere mängden cyanobakterier till nästan ingenting, och det jag ser försöker jag alltid ta bort. Men det kommer fortfarande lite nytt varje dag . Det kanske är för lite att bara byta 10%, men det är ju varje dag.

              Jag har några växter i akvariet (svärdsplanta, hornsärv, anubias och nån annan som ska va rätt tålig). TMG tillsättningen känns kanske lite onödig i mitt akvarie. Det känns ju som om det är väldigt nära att försvinna men det vill ju inte försvinna helt. Jag tror jag fortsätter med dagliga byten (kanske något större) en liten tid till sen försöker jag nog mörklägga. Det börjar bli lite bråttom nu också för om ett par veckor ska jag åka bort i tre veckor och då ska min icke-akvarieintresserade sambo ta hand om akvariet så det blir nog inga vattenbyten under den perioden.

              Kommentar

              Arbetssätt...