Snart ger jag upp....

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • peyman
    • May 2002
    • 416

    Snart ger jag upp....

    och startar malawi akvarium med inga växter. Jag måste vara den enda människan på klotet som misslyckats med Hornsärv, java mossa, javaormbunke, vattenpest,.....
    Den enda växten som verkar trivas är cryptocoryne av olika slag och Siamesisk Hygrophila. Hornsärv tappade alla sina blad över natten. Just nu är det vallisneria som gäller. Bladen växer flera cm och sedan ruttnar de bort. Under tiden har det kommit flera utlöpare som möter samma öde som morsan. Här kommer lite vad jag försökt med (mist två års erfarenhet). Platys verkar gilla att mumsa på bruna valesnerian.
    ljus : två rör en Flora Glo och en Power Glo 20W st + reflektorer.

    CO2: Fiskarna blev sjuka ock akvariet blev täckt av alger. Växterna fortsatte som förut.
    Minska vatten rörelse : Ingen skillnad, vattnet rör sig inte ett dugg. Annars skulle jag sett det på det ruttnade javamossad på bottnet.
    Ferrogan : såg ingen skillnad förutom att gruset blev täckt av alger.
    10 Timmars ljus: Ingen skillnad för växterna. Minder alger.
    Tropica Master Grow: se CO2.

    Snälla! HJÄLP! jag tycker om gröna växter. Jag vill ha en gräsmatta i mitt akvarium. Men jag kan börja med att någon enklare....

    tackar
    peyman

    ps. varför finns det inga växter i alla dumma smillies
    Peyman Zehtab-Fard
    Uppsala
  • micke eklund
    • November 2002
    • 680

    #2
    Växterna du har problem med verkar ju vara sådana som tar upp näring ur vattnet och då är det inte någon bra ide att sluta göda vattnet.

    <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Tropica Master Grow: se CO2. <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

    cryptocoryne Är ju långsamväxande växter som tar det mesta av sin näring från botten substratet så därför mår dom bra


    <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>CO2: Fiskarna blev sjuka ock akvariet blev täckt av alger. Växterna fortsatte som förut. <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

    Fiskarna blev nog sjuka av för kraftiga ph svägningar pga ej rätt intrimmad co2 tillförsel.
    Att dom skulle bli sjuka av TMG har jag svårt att tro om man doserar rätt så bör det inte vara några problem. Problemet med TMG är att det inte inehållet nitrat och fosfat (det blir naturligt av fiskarna)och framkallar gärna alger om man får för mycket av det. Men har man mycket växter så kanske man behöver tillsätta lite extra (för lite av ett ämne växterna mår inte bra = algerna mår bra). Bra att ha är ett No3 test och lägga sig på 5,00. Däremot kan jag hålla med dig om Ferrogan, det använde jag ett tag ochså och fick problem med rödalger pga övergödning med järn nu har jag införskaffat ett järntest så jag håller koll på värdena.

    Mvh Micke Eklund

    Kommentar

    • micke eklund
      • November 2002
      • 680

      #3
      <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Just nu är det vallisneria som gäller. Bladen växer flera cm och sedan ruttnar de bort. Under tiden har det kommit flera utlöpare som möter samma öde som morsan. <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

      Har du några fiskar som gnager sönder bladen det kan kanske var en anledning, dom brukar ruttna av om man skadar dom eller klipper bladen. Det märkte jag när jag tyckte dom var för långa och började klippa lite här och var :-(

      Mvh Micke Eklund

      Kommentar

      • peyman
        • May 2002
        • 416

        #4
        Tack för svaret.
        Du menar är att jag har för mycket näring i gruset och för lite i vattnet. Skulle det förklara att hornsärv tappar alla sina blad över natten? Vatten pest blev brun och mjuk efter 3 dagar! Om jag börjar tillsätta TMG hur kan jag hindra algerna? Ancistrus skulle inte trivas pga det lugna vattnet. Jag tror att det är ganska låg O2 halt i vattnet. Ursprungligen hoppades jag att växterna skulle ordna det.

        Jag har bara neontetror och platy i det akvariet. Sammanlagt 20fiskar som borde ordna tillräkligt med fosfat och nitrat.

        <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote> cryptocoryne Är ju långsamväxande växter <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>
        Hah, Du borde ha sett mina...

        Hur som helst jag ska börja med TMG och se men om det inte visar någon bra effekt kommer jag att komma med flera gnäll inlägg.

        mvh.
        // Peyman
        Peyman Zehtab-Fard
        Uppsala

        Kommentar

        • urbanandersson
          • January 2003
          • 965

          #5
          Hej!

          Jag hade liknande problem som du. Men nu börjar det bli bra.

          Använd co2 till rekomenderade nivåer. Sänk inte ph för mycket.

          Ha bra cirkulation så fiskarna får syre.

          Använd sparsamt med växtnäring typ TMG. Jag använde Flora pride som liknar TMG men om jag hade i rekomenderade mängder så fick jag MASSOR av alger. Både grönalger och trådalger. Nu kör jag extragödningen på sparlåga och det räcker till i alla fall.
          Jag använder max 1/4 av rekomenderade mängder.

          Nu växer växterna rimligt och algerna exploderar inte.

          Urban

          Kommentar

          • Koljo
            • April 2003
            • 32

            #6
            Vet ej om det är till någon tröst, men jag har också misslyckats kapitalt med vattenpest. Det sägs att den ska vara bland de lättaste växterna, men det finns tydligen undantag. Mina övriga växter mår jättebra, medan vattenpesten fyller akvariet med skräp.

            Kommentar

            • pepsi
              • May 2003
              • 38

              #7
              Den vattenpest jag har får inte växa i gruset, men jag vet inte vem av mina <img src=extra_smilie_anim_fish1.gif border=0 align=middle> som drar upp dem hela tiden. De andra växterna får vara men inte vattenpesten. Och när vattenpesten "skjuter skott"(eller vad det nu heter) så dör växten ovanför där skottet kom. Men det ska tilläggas att det är bara vissa av vattenpesten som gör så, dem andra är fina <img src=icon_smile_shock.gif border=0 align=middle>. Varför??

              ps. egentligen kan jag inte sköta andra växter än kaktusar och plastväxter. <img src=icon_smile_cool.gif border=0 align=middle> (Plastväxterna dör ibland oxå <img src=icon_smile_blush.gif border=0 align=middle> )

              1 Grön Leguan (ca.7år)
              2 Katter (båda 1år)
              1st 375liters Akvarium (ungefär 2 månader)
              2 Katter
              1st 375liters Akvarium

              Kommentar

              Arbetssätt...