Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Vita prick

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

  #16
  Vitaprick krig!

  Hej!

  Lite tråkigt att mitt första inlägg skall bli i en sådan här fråga men.......

  Jag upptäckte i lördags att mina praktbotior hade fått vitaprick.
  Fick inte tag på medicin (Sera "nånting" mot just vita prick) förrän på måndag och doserda lite mindre än anvisningen för jag har hört att Praktbotior kan vara lite känsliga för mediciner. Tog ca 75% av rekommenderade dosen. Samma dos dag 2. Fortfarande ingen skillnad, lika prickiga fiskar! :-( Dag 3 körde jag full dos! I går (torsdag) så kunde jag se en liten tillbakagång men fortfarande rött mycket prickar på Praktbotior och Röd Fantomtetra, körde en fulldos till! Har inte hunnit kolla i dag men vågar inte hoppas på för mycket. :-( Är det någon annan som har varit med om lika envisa prickar? Akvariet startades för över ett år sedan och jag har inte haft någar som hellst sjukdommar förrän nu. Kolade Nitrit och Nitrat för säkerhets skull i går och allt såg OK ut. Temeratur 26 grader och inget salt tillsatt!
  Det är ett 180 liters med "fisksoppa", dvs ett gäng olika sorter. Om ni vill veta exact vilka så kolla i min profil.

  Tips på nästa steg upskattas!

  Ville  Plums i baljan!

  / Ville
  Plums i baljan!

  / Ville

  Kommentera


   #17
   Tusan åxå, skulle kanske skaffa en "spellcheck"? :-)

   Plums i baljan!

   / Ville
   Plums i baljan!

   / Ville

   Kommentera


    #18
    Hej Ville!
    Fortsätt att medicinera efter brukanvisningen,höj även temperaturen ett par grader.Vita prick ibland ta ett par dagar extra att bota.Tänk på att alltid ha medicin mot vita prick hemma,är det helg kan det vara svårt att få tag på medicin i tid!


    Rolle
    Rolle

    Kommentera


     #19
     Hej Rolle och tack för svaret.

     Jag fortsatte med medicineringen och det verkar som om jag har vunnit!
     Har inte kunnat se en prick på ett par dagar nu! :-)

     Fick lära mig lite om Vita Prick på kuppen. Tydligen så är medlet inte verksamt på prickarna som sitter på fiskarna. Vita Prick har ett förlopp där prickarna efter ett par dagar släpper från fisken och sedan delar sig och blir ett helt gäng Vita Prickar som sedan söker nya värddjur. Medlet är bara aktivt mot prickar som har släppt. Därför är det viktigt att sätta in medicin så fort som möjligt eftersom man då kan ta livet av dom få prickar som finns när dom släpper taget.
     I mitt fall så började inte medicineringen förrän andra eller tredje vågen hade börjat härja. Blev en tuff kamp. Förbrukade ca 60 ml i ett 180 liters. 1 ml räcker till 20 liter. Alltså motsvarande 1200 liter! Men som sagt var, det spreds ut under en vecka och alla fiskar verkar vara vid gott mod nu. Inte ens praktbotiorna verkade må illa av behandlingen och dom är tydligen extra känsliga.     Plums i baljan!

     / Ville
     Plums i baljan!

     / Ville

     Kommentera


      #20
      Grattis Ville, skönt att Du vann kampen! <img src=icon_smile.gif border=0 align=middle>
      Det där att alltid ha medicin hemma som Zooett skriver är nog mycket förnuftigt eftersom allt elände brukar komma vid typiskt olämpliga tillfällen (röda dagar osv).

      H<img src=icon_smile_clown.gif border=0 align=middle>H

      Helen & Ted
      Bästkusten
      Har inte en enda firre längre men återkommer ändå hit då och då.

      Kommentera


       #21
       Är det någon som vet om Kardinaltetror är extra känsliga för Protozin. Jag fick vita prick för någon månad sedan i mitt sällskapsakvarium och behandlade enligt anvisning. Sex av mina kardinaltetror gick åt. Det kan i och för sig koolat av de vita prickarna...

       /Tompa

       Tompa

       Kommentera


        #22
        Tja, som 'gammal garvad' akvarist så borde jag ju ha medicin hemma men efter ett uppehåll på +15 år så.......
        Tänkte att den här gången så skall allt skötas enligt regeleboken så några sjukdommar skall inte komma. Borde ha lärt mig att sånt bestämmer man inte helt själv.

        Ang tetrorna så lärde jag mig att dom kan stryka med väldigt fort pga Vita Prick och rekommendationen är att separera dom från övriga och börja behandlingen med halva dosen.


        Plums i baljan!

        / Ville
        Plums i baljan!

        / Ville

        Kommentera


         #23
         Jag kan glädja Dig Ville med att vi (efter 20 års uppehåll) inte heller hade medicin hemma när detta drabbade oss.......men nu har vi det! <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>

         H<img src=icon_smile_clown.gif border=0 align=middle>H

         Helen & Ted
         Bästkusten
         Har inte en enda firre längre men återkommer ändå hit då och då.

         Kommentera

         Sparar...
         X