Sjuk slöjstjärt.

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • GTO
    • April 2004
    • 1

    Sjuk slöjstjärt.

    Jag har en slöjstjärt som beter sig konstigt. Den verkar ha svårt för att simma ner till botten av akvariet, den flyter bara upp som en kork nästan hela tiden. Den har annars god apptit och verkar frisk för övrigt. Vad kan man gjöra åt denna åkomma?
    GO
  • Gustav
    • February 2004
    • 377

    #2
    Hej

    Det finns lite olika teorier och säkert även olika anledningar till att Guldfiskar börjar få flytproblem.

    Har du tur så är det förstoppning. I så fall kan det hjälpa att mata med skalade och tinade gröna ärtor. Det kan även vara bra att mata flera ggr om dagen i mindre omgångar med en varierad diet. Vid svårare förstoppning så får man försöka få fisken kraftigare laxerande medel t.ex. genom att låta någon flinga ligga i ricinolja och sedan mata fisken med den.

    Det kan vara p.g.a. en viktminskning på grund av interna parasiter eller leverskador, som kan orsakas av tuberkulos. Dock brukar detta följas av minskad aptit och så verkar inte vara fallet för dig.

    En annan teori är att den fått problem av att maten bildat gaser i magen eller att fisken svalt luft. Detta kan avhjälpas genom att mata med sjunkande pellets och låta maten ligga några minuter i vatten innan man matar. Det tvistas dock om denna teori stämmer.

    Ett annat alternativ, som tyvärr ofta är fallet, är att orsaken aldrig hittas. Det sägs eventuellt kunna bero på för höga nitratvärden. Dessa skall helst aldrig överstiga 30 mg/l, gärna ännu lägre.

    Mitt råd är att mata med skippa matning ett par dagar och sedan mata med ärtor och varierad diet några dagar. Under denna tid, gör ett mindre vattenbyte (20-25%) varje dag för att bli av med nitrater. Om du har ett nitrattest eller kan tänka dig att köpa ett så kolla värdena kontinuerligt och byt vatten varje dag tills du i princip är nere på noll. Om firren inte blivit bra inom en vecka så är chansen god att den aldrig blir bra. Skadan är permanent eller så har den ett genetiskt fel. I så fall kommer det nog bara bli värre och det är helt klart värt att överväga en human avlivning.

    Om fisken repar sig, håll bättre koll på vattnet och ge den "bättre" och mer varierad diet.

    Kolla mer på t.ex.:
    http://www.goldfishinfo.com/ailment1.htm
    http://www.kokosgoldfish.com/disease.html
    http://www.fishpondinfo.com/gfish.htm#health

    Lycka till
    http://www.svekub.se
    Min Zoon

    Kommentar

    Arbetssätt...