Svullen mage!

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • pACE
    • October 2003
    • 4

    Svullen mage!

    Vi har nyligen haft tre guldancistrus som dött för oss i olika omgångar. Innan de dog så svullnade magen upp ganska rejält och de var trötta och åt inte något speciellt. Nu har vi en orangeancistrus som har åkt på samma symptom med väldigt svullen mage. Våra andra fiskar, som är tre Plecos, 25 kardinaltetror, tre praktbotior och sex regnbågshajar, har inga liknande symptom. Är det någon som vet vad det kan bero på att magen svullnar upp som den gör och vad kan man göra åt det?
  • JE
    • January 2002
    • 719

    #2
    Att magarna svullnar upp är ett symptom på förstoppning av en eller annan orsak som i sin tur leder till ökad bakterietillväxt (svullen mage,gaser) i tarmarna, om inte symptomen upptäcks i ett tidigt stadium så är den i princip obehandlingsbar för tarmsystemet förstörs i fisken. Enklast är att flytta fisken till ett eget mindre kar för behandling...vilket i princip är ingen mat och hög temperatur runt 30 max 32 C och lite salt i vattnet 25-30 ml/100 L...hög temp så ökar ämnesomsättningen och saltet ökar syreupptagningen, vid så höga temperaturer så innehåller vatten mindre syre och luftning i karet är nödvändigt för att öka vattnets syreupptagning vilket är extra viktigt med malar.

    Orsaken kan vara allt från fel mat till mycket oren botten, små malar är känsligare än stora, om man får upprepade problem med denna sjukdom så är det enklast att gå till sig själv och fundera vad man gör eller inte gör med akvariet.

    Mvh Janne


    http://www.goc.se

    Kommentar

    • pACE
      • October 2003
      • 4

      #3
      Maten vi använder är ett "all-round" flingfoder, har använd oss av olika märken under "problemperioden". Vi matar en gång om dagen och inte mer än vad som försvinner på kanske tre minuter. Vi slänger också i max ett kvarts algkex samtidigt.
      Akvariet är på 180l och vi byter ca 50-60l varannan vecka samtidigt som vi dammsuger på bottnen. Efter rengörning släpper vi i ca sex teskedar med Ektozon också. Juwelfiltret görs rent enligt instruktionen som följde med akvariet. Temperaturen brukar ligga på 26-27 grader vanligtvis.
      Förstoppning var vårat första inrtyck också men när det hänt flera gånger på rad så blir man fundersam.
      Det finns alltså ingen medicin som skulle kunna hjälpa här för tyvärr har vi inte möjlighet att flytta till eget kar?

      Kommentar

      • Kramfors
        • January 2003
        • 7265

        #4
        Sjukdom kan uppstå av olika skäl, infektiösa, miljöorsakade, ärftliga,och ibland utan känd orsak.
        Bakteriella infektioner är vanliga.
        Vätskeansamling i bukhålan och fjällresning kan förekomma tex vid njurproblem.
        http://www.kramforskoi.com/

        Kommentar

        • kampfisken
          • September 2003
          • 666

          #5
          Du kanske skulle testa med att inte mata alls på tre dagar, inte för att dina andra fiskar skulle bli så glada, men de ska nog tåla en kortare svältkur? På detta vis kanske du kan rädda dina malar. Ni där ute: Hur länge kan en fisk vara utan mat utan att den fysikt tar skada av det? Ställer sig ämnesomsättningen in sig på "nattaktivitet" om man har lamporna släckta i tre dygn? Är det inhumant (då man försöker kurera några fiskar)?
          Malawi, Amazonas, Sällskapsakvarium, Sydamerika, Asien.

          Kommentar

          • JE
            • January 2002
            • 719

            #6
            Att fiskar får uppsvälld mage kan orsakas av många olika faktorer precis som Kramfors skriver och är oftast mycket svår att diagnosera.
            Fiskar med långa tarmsystem och som egentligen inte har någon magsäck (tex.malar ur släktet Loricariidae) är den vanligaste orsaken maten direkt eller indirekt som leder till olika problem...ensidig kost med övervägande protein utan fibrer gör att tarmarna inte kan arbeta och leder till inre sjukdomar såsom "förstoppning" gaser i tarmarna...leverproblem...njurproblem vilket i sin tur kan leda till bakteriella infektioner etc.
            Detta är en viktig orsak men det är inte säkert det gäller dina fiskar..."enklast att gå till sig själv och fundera vad man gör eller inte gör med akvariet" prova andra vägar om man inte kan finna någon orsak...byt foder...byt vatten oftare...mm Orsaken finns i akvariet eller det man stoppar ner i det och den enda som vet vad är du.

            Du anger inga vattenvärden...pH, nitrit och nitrat är något som är viktigt att veta för att kunna utesluta sjukdomar orsakade utav fel vattenkvalitet och det bör alltid anges för att säkrare ställa diagnos och det räcker inte med att skriva som de flesta gör när de frågar "vattenvärdena är ok eller inget fel".
            Nitrat kan ställa till en del och sjukdomar kan komma smygande medans nitrit ger oftast direkta symptom eftersom det snabbt förgiftar eller dödar fiskar tex.
            Medicin...när en mal har nått det här stadiumet i sjukdomen så har den slutat att äta och gör det svårare att medicinera, enda vägen för medicinen är genom gälarna och blodet för att komma in invärtes och för tillfället kommer jag inte på någon bra medicin...kanske någon annan vet vad man kan använda.

            kampfisken,
            Om en fisk är i god kondition och inte mager så klarar den en mycket lång tid utan mat...veckor och tom månader beroende på art, sänkt temperatur eller lägre aktivitet minskar ämnesomsättningen.

            Mvh Janne
            http://www.goc.se

            Kommentar

            Arbetssätt...