Döda fiskar och röda gälar Hjälp!!!!

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • robbanbobban
    • February 2011
    • 407

    Döda fiskar och röda gälar Hjälp!!!!

    köpte en sewellia lionoelata igår och den dog etfer ett par timmar i karet och alla mina platys och pansarmalar är röda i gälarna vad är det för fel tror det har blivit så p.g.a mäsken som jag satte igång för 2 veckor sedan jag, tror att det är för hög c02 halt i vattnet..för de flämtar vid ytan också hjälp!!!
    http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=3010917
  • ansjo
    • November 2005
    • 29967

    #2
    Låter som syrebrist. Sewillia är en fisk som vill ha väldigt bra syresatt vatten då de lever i snabbrinnande vattendrag och med dåligt syresatt vatten dör de.
    Gör ett minst 50% vattenbyte med lite kallare vatten än vad du har i karet nu, så kommer fiskarna säkelrigen att repa sig. Se sedan över din co2-tillförsel....
    /Anders

    Medlem i NCS - givetvis!

    Kommentar

    • robbanbobban
      • February 2011
      • 407

      #3
      Tack för svar Anders,

      De har repat sig nu satte igång mäsken igen men har inte riktigt lyckats ännu, just nu löser det upp sig för bra i mitt kar så fiskarna flämtar på vid ytan men ska försöka finetune:a lösningen så det inte löser sig så mycket...
      http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=3010917

      Kommentar

      • ansjo
        • November 2005
        • 29967

        #4
        Större mäskdunk med mer vatten till samma mängd jäst och socker....
        /Anders

        Medlem i NCS - givetvis!

        Kommentar

        • robbanbobban
          • February 2011
          • 407

          #5
          tror du att det blir bättre då?
          http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=3010917

          Kommentar

          • robbanbobban
            • February 2011
            • 407

            #6
            kör 1 l vatten 2 teskedar torr jäst 2 dl socker och lite bakpulver
            http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=3010917

            Kommentar

            • ansjo
              • November 2005
              • 29967

              #7
              Du får inte samma fart på mäsken utan det blir lägre bubbeltakt och då även lägre co2 till karet. Eller kör med samma flaska men mindre mängd socker och jäst så blir det samma sak....
              /Anders

              Medlem i NCS - givetvis!

              Kommentar

              • robbanbobban
                • February 2011
                • 407

                #8
                hm.. men defdac sa att receptet spelade minimal roll
                Så då slog jag på stort igen.. men får väll hälla ner lite mer vatten i mäsk flaskan
                Senast redigerad av robbanbobban; 13 April 2011, 13:27.
                http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=3010917

                Kommentar

                • ansjo
                  • November 2005
                  • 29967

                  #9
                  Spelade vilken minimala roll? Har du mer jäst och socker i ett recept får du större fart på jäsningen i början, och riskerar då för mycket co2 i karet om du har bra upplösning med syrebrist som följd om man har otur.
                  /Anders

                  Medlem i NCS - givetvis!

                  Kommentar

                  • Nasso
                    • November 2010
                    • 719

                    #10
                    Hur löser du upp koldioxiden i vattnet? En mäsksats bubblar ju på dygnet runt men det gör inte fotosyntesen och lamporna.
                    Jag låter bubblorna gå genom en liten syresten som sitter i ett litet innerfilter. Då slås bubblorna sönder och det blir väldigt effektivt. Jag har dock kopplat pumpen till samma timer som belysningen så på natten går den inte. Därför går det stora bubblor direkt upp till ytan på natten och nästan inget koldioxid upplöses.

                    Jag tror att kraftig upplösning på dagen och obefintlig på natten är betydligt bättre än medelkraftig dygnet runt. På natten omvandlar inte växterna co2 till syre.
                    /Emil Andersson
                    120L + 54L Tanganyika, 180L sällskap, 10L Räkor

                    Kommentar

                    • robbanbobban
                      • February 2011
                      • 407

                      #11
                      just nu kör jag bara syrestenen

                      hade det inkopplat till pump men det blev för hög upplösning och röda gällar och död fisk som resultat men jag kanske ska köra på mindre socker och jäst sedan koppla in pump,
                      vad skulle ni rek. för recept för ett 73 liters kar med mycket växter...
                      http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=3010917

                      Kommentar

                      • robbanbobban
                        • February 2011
                        • 407

                        #12
                        Ursprungligen postat av ansjo
                        Spelade vilken minimala roll? Har du mer jäst och socker i ett recept får du större fart på jäsningen i början, och riskerar då för mycket co2 i karet om du har bra upplösning med syrebrist som följd om man har otur.
                        "Mäskreceptet i sig är ju inte det som styr hur mycket gas du faktiskt lyckas lösa upp i vattnet. Det är extremt osannolikt att du och hannesc skulle lyckas lösa upp gasen lika bra. Varför då? Därför att du kan hålla på med CO2 i akvarier i flera år utan att lyckas riktigt bra med att lösa upp gasen. Det är en del slump med i bilden, även om du köper den dyraste komersiella reaktorn som finns.

                        Vad betyder det här? Att receptet i sig spelar minimalt med roll. Det som spelar roll är hur du löser upp gasen. Vet du hur du löser upp gasen så vet du även hur ska modifiera upplösningen så den blir bättre/sämre."

                        Men jag förstår vad du menar anders att det blir för mycket i början...men om jag späder ut det för mycket så blir det lagom fräs i början och lite fräs sedan...
                        Senast redigerad av robbanbobban; 13 April 2011, 14:44.
                        http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=3010917

                        Kommentar

                        • ansjo
                          • November 2005
                          • 29967

                          #13
                          Förvisso, men skulle man nu ha bra lösning på gasen och bra fart på bubblandet så är risken större att det blir för mycket co2 i karet. Kör du mindre jäst men samma mängd socker håller satsen längre tid, men bubblar på saktare. Det är så länge jästen kan käka socker som det jäser, upp till en viss alkoholprocent för att sedan klinga av. Nu har jag inte kört med jäst och co2 på ett tag, så det känns lite ringrostigt...
                          /Anders

                          Medlem i NCS - givetvis!

                          Kommentar

                          • robbanbobban
                            • February 2011
                            • 407

                            #14
                            Ursprungligen postat av ansjo
                            Förvisso, men skulle man nu ha bra lösning på gasen och bra fart på bubblandet så är risken större att det blir för mycket co2 i karet. Kör du mindre jäst men samma mängd socker håller satsen längre tid, men bubblar på saktare. Det är så länge jästen kan käka socker som det jäser, upp till en viss alkoholprocent för att sedan klinga av. Nu har jag inte kört med jäst och co2 på ett tag, så det känns lite ringrostigt...
                            tack för svar ja men då borde jag kunna minska bubblet genom att spä ut med mera vatten så borde det bubbla mindre och vid nästa sats köra samma mängd socker och mindre jäst

                            vad använder du för recept nasso?
                            Senast redigerad av robbanbobban; 13 April 2011, 15:42.
                            http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=3010917

                            Kommentar

                            • Nasso
                              • November 2010
                              • 719

                              #15
                              Ursprungligen postat av robbanbobban
                              tack för svar ja men då borde jag kunna minska bubblet genom att spä ut med mera vatten så borde det bubbla mindre och vid nästa sats köra samma mängd socker och mindre jäst

                              vad använder du för recept nasso?
                              Jag kör på detta:

                              Alltså:
                              5l vatten
                              5dl socker.
                              2msk vällingpulver
                              1tsk Bikarbonat (bakpulver går att använda).
                              2krm Torrjäst.
                              /Emil Andersson
                              120L + 54L Tanganyika, 180L sällskap, 10L Räkor

                              Kommentar

                              Arbetssätt...