Jag är bara lite nyfiken eftersom jag är intresserad av näringslära.
Har läst lite om att göra sitt eget fiskfoder och det verkar oftast rekommenderas en blandning av räkor och gröna ärtor.
Finns det någon anledning till att man väljer just gröna ärtor? istället för tex broccoli?
Kanske bara för att det är mest praktiskt?
Eller är ärtor näringsmässigt det närmsta man kan komma vad en fisk behöver, om man tvingas välja bara en sak?
Finns det att läsa någonstans vad fiskarna behöver för näringsämnen? (och procentuellt hur mycket av varje)
jag tänker då lite snabbt tex såhär
Kolhydrat
Gissar att deras huvudsakliga "bränsle" hämtas från kolhydrat precis som hos oss människor?
vad passar i så fall deras magar bäst, mycket nedbruten eller mindre nedbruten stärkelse?
(behöver dom kostfibrer? kan dom kanske bryta ner det?)
Fett
Antar att fiskarna liksom vi behöver fett, är dom essentiella fettsyrorna de samma som våra?
finns det några typer av fetter man bör undvika?
Protein
Vilka är dom essentiella aminosyrorna för en fisk?
Det måste ju vara livsviktigt att fodret innehåller ett protein som är fullvärdigt för fisken?
vilka vitaminer är viktiga och i vilken mängd?
vilka Mineraler är viktiga och i vilken mängd?
Något mer man bör tänka på som en fisk behöver?
Det är säkert olika från fisk till fisk men några generella siffror kanske det finns? annars läser jag gärna så mycket jag kommer över
Räkor innehåller ju en del dioxin, ett gift som bekant inte är så bra för fisk. Men kan det påverka eller vara skadligt för akvariefisk?
skulle våran diet bestå av 50% räkor skulle vi snabbt överskrida rekommendationerna för maxintag av dioxiner rejält!
citat härifrån zoopet
"Spirulina lyfter fram fiskarnas naturliga röda färger"
Så om man inte har röda fiskar är det ganska onödigt? finns det inga ämnen som påverkar andra färger?
Tex betakaroten är en av flera antioxidanter som kan påverka vårat pigment, och antioxidanter är ämnet som ger frukterna dess starka färger.
Kanske kan antioxidanter även påverka fiskarnas färger?
Har aldrig tidigare jämfört djurens näringsmässiga behöv med vårat, kanske är vi inte så olika?
Hoppas det finns någon här som kan komma med lite intressanta svar på mina kanske något knasiga funderingar =)
Har läst lite om att göra sitt eget fiskfoder och det verkar oftast rekommenderas en blandning av räkor och gröna ärtor.
Finns det någon anledning till att man väljer just gröna ärtor? istället för tex broccoli?
Kanske bara för att det är mest praktiskt?
Eller är ärtor näringsmässigt det närmsta man kan komma vad en fisk behöver, om man tvingas välja bara en sak?
Finns det att läsa någonstans vad fiskarna behöver för näringsämnen? (och procentuellt hur mycket av varje)
jag tänker då lite snabbt tex såhär
Kolhydrat
Gissar att deras huvudsakliga "bränsle" hämtas från kolhydrat precis som hos oss människor?
vad passar i så fall deras magar bäst, mycket nedbruten eller mindre nedbruten stärkelse?
(behöver dom kostfibrer? kan dom kanske bryta ner det?)
Fett
Antar att fiskarna liksom vi behöver fett, är dom essentiella fettsyrorna de samma som våra?
finns det några typer av fetter man bör undvika?
Protein
Vilka är dom essentiella aminosyrorna för en fisk?
Det måste ju vara livsviktigt att fodret innehåller ett protein som är fullvärdigt för fisken?
vilka vitaminer är viktiga och i vilken mängd?
vilka Mineraler är viktiga och i vilken mängd?
Något mer man bör tänka på som en fisk behöver?
Det är säkert olika från fisk till fisk men några generella siffror kanske det finns? annars läser jag gärna så mycket jag kommer över

Räkor innehåller ju en del dioxin, ett gift som bekant inte är så bra för fisk. Men kan det påverka eller vara skadligt för akvariefisk?
skulle våran diet bestå av 50% räkor skulle vi snabbt överskrida rekommendationerna för maxintag av dioxiner rejält!
citat härifrån zoopet
"Spirulina lyfter fram fiskarnas naturliga röda färger"
Så om man inte har röda fiskar är det ganska onödigt? finns det inga ämnen som påverkar andra färger?
Tex betakaroten är en av flera antioxidanter som kan påverka vårat pigment, och antioxidanter är ämnet som ger frukterna dess starka färger.
Kanske kan antioxidanter även påverka fiskarnas färger?
Har aldrig tidigare jämfört djurens näringsmässiga behöv med vårat, kanske är vi inte så olika?
Hoppas det finns någon här som kan komma med lite intressanta svar på mina kanske något knasiga funderingar =)
Kommentar