Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Bananflugor?

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

 • tummen
  svarade
  Jag tror det lättaste sättet är att ta lite substrat och laver/puppor i en luftig burk, samt att skicka över natten i vanligt brev, flugorna är rätt så känsliga, men larver/puppor borde gå lättare.

  Kommentera:


 • Mick13
  svarade
  Matade mina scalarer med vilda bananflugor i går. För en av grabbarna smågrus hade lämnat en halv banan under (dottern grå fri från misstankara då hon bara är en månad gammal) soffan som tilldragit sig bananflugornas intresse. Stopapde banan i en tom bröd påse lät den ligga där i en 5-10 min sedan slöt jag öpningen lät den ligga i frysen några min sedan ut med bananen i soporna och hälde de avtupaade flugorna i karet.

  Kommentera:


 • Beleg
  svarade
  Om man har ett universitet med en klassisk genetikavdelning i närheten kanske man kan fråga ifall man kan få några där. De brukar användas av grundkurserna i diverse korsningslaborationer. De har oftast flera olika typer med defekta vingar.

  Kommentera:


 • Spiksoppa
  svarade
  Jag vet att man kan mata larverna med fruktpure (barnmat) som man blandat i lite jäst i. Och jag har hört att det tar 2 veckor från att det är ägg tills det blir flugor, inte 9 dagar.
  Haha, trodde aldrig jag skulle ha nytta av vad jag lärt mig om bananflugor från våran kurs "djurparksdjur"
  Det enklaste sättet att få tag på bananflugor är väl att låta en banan ligga framme och bli gammal. Bananflugorna kommer dit och lägger ägg, och larverna lever sedan av den jäsande frukten. Lite äckligt, menmen. Man kan förvara insekterna man odlar i kylen för att lugna ner dem, men man ska inte ha dem där alltid eftersom de inte utvecklas då och äggen inte kläcks.

  Kommentera:


 • Tamarind
  svarade
  Skulle det vara så att du råkar glömma att gå ut med soporna eller liknande över en bortrest helg och skulle få en bananfluge-invation hemma, sätt en påse över de och knyt till. Sen in i frysen i 20 sekunder så de tuppar av och häll ner i akvariet. De kvicknar då till och börjar sprattla!

  Kommentera:


 • erikthur
  svarade
  Mitt favoritrecept förresten... (prövat några olika metoder under åren som gått)
  1/2 dl vatten
  1/2 dl ättika 12%
  2 tsk strösocker
  1 paket jäst
  ihopröres
  sedan lämplig mängd bomull och något för flugorna att sitta på - t ex halm.
  Möglar inte och lockar inte till sej vilda bananflugor.

  Kommentera:


 • erikthur
  svarade
  Köper - via internet, hobbyister eller någon terrarieaffär .
  Dom gånger jag köpt bananflugor var det senast från Södermalms akvarieaffär i Stockholm (riktigt bra kvalitet), dessförinnan interaquaristik.de (mer vingar) och för länge sedan via Killisällskapet.
  Sedan får man hålla igång odlingen själv. Dom jag har nu köpte jag för några år sedan.
  Tidigare på hösten kan man fånga vilda att odla på men dom har ju som sagt vad vingar.

  Kommentera:


 • Temeraire
  svarade
  .. men hur får man tag i sådana?

  Kommentera:


 • Guy Palm
  svarade
  Det är vinglösa bananflugor som man odlar till foder.
  Denna information hittade jag på SARF´s hemsida
  Bananflugor (Drosophila melanogaster)
  Bananflugor är ett samlingsnamn på ett antal olika arter, men den arten som vanligen används som foder är Drosophila melanogaster. Denna används av genetiker och finns därför i ett antal olika stammar, bland annat en som har förkrympta vingar och som inte kan flyga. Dessa passar därför utmärkt som fiskfoder.
  Bananflugor odlas t.ex. i plastmuggar eller liknande, vilka i botten fått ca två cm med näringssubstrat. Öppningen täcks med skumgummi (t.ex. diskunderlägg). Det är lämpligt att ha fem till tio kulturer i gång. Vid 25°C tar hela livscykeln från ägg till fluga ca 9 dygn.
  Näringssubstrat bereds enligt följande. Koka 4 dl vatten, 5 g agar och 10 g jäst med en nypa konserveringsmedel (t.ex. nipagin). Värm i en annan kastrull 2 dl vatten, 40 g socker och 75 g havregryn. Mosa sönder havregrynen ordentligt. Rör ned agar-jäst lösningen i havregrynsgröten, koka upp och häll upp i odlingskärlen.
  Varje kultur ympas med ett tiotal flugor av varje kön. Efter en dryg vecka kan man skatta försiktigt och efter ytterligare några veckor är kulturen för gammal. Det gäller därför att starta nya kulturer regelbundet.
  Hur man kan skilja könen hos Drosophila melanogaster:
  ¤ Honorna är genomsnittligt större än hanarna
  ¤ Bakre delen av bakkroppen är spetsig hos honor, avrundad hos hanar
  ¤ Banden på bakkroppen skiljer sig till antal och utseende (ganska lätt att se utan lupp)
  ¤ Hanarna har genitalbågar (under bakkroppen)
  ¤ Hanarna har könskam på främre benparet
  Senast ändrad av Guy Palm; 2008-10-23, 16:28.

  Kommentera:


 • Temeraire
  skapade ett ämne Bananflugor?

  Bananflugor?

  Hur odlar man bananflugor och hur matar man med dem? jag menar, de kan ju flyga! många lär ju komma undan..
Sparar...
X