Kunde inte hålla mig och invänta svar i frågan om mjöl i räkmixen som jag ställde igår kväll. Nyfikenheten tog över i och med att jag läste innehållsförteckning på en del torrfoderburkar jag hade och alla innehöll mjöl. Kan dom så kan väl jag. Så jag tillsatte mjöl och började baka tunnbröd.
Det började med att jag inte fick till mixens egenskaper som önskvärt. Har fått för mig att absolut envisas att inte använda gelatin (fråga mig inte varför, det bara är så) som bindmedel. Jag körde med torsk, havregryn och banan - men ville inte överdriva mängden av dessa, så det blev kanske inte så optimal bindning av den anledningen. Banan nr 2 blev dessutom uppäten. Resultatet blev inte dåligt. Men jag ville ha bättre.
Varifrån idén att baka det i ugnen vete tusan var den kom ifrån. Det sa bara plopp och så testade jag att baka en mindre klick. Och resultatet blev klart intressant. Sen gick jag omkring och funderade på hur jag skulle göra. Det blev bakning och gräddning i ugn.
Jag körde i mjöl till en kladdig smet (inte fast som bakningsdeg). Jag prövade lite olika varianter att baka ut den. Smetade ut den i ett tunt lager på ett bakplåtspapper, plattade ut den mellan två bakplåtspapper och samma men drog undan överdelen. Och sen in i ugnen. 175 grader och inne tills den blev fast, men inte torrbakad. Alla utbakning/gräddnings metoder fungerade bra och bakverken lossnade lätt från pappret.
Resultatet blev hållfasta stora tunnbrödssjok som höll ihop när man lyfte dom. Sedan skar jag dom i smala strängar, frös in och sedan tog jag ut dom, bröt i portionsbitar och la i burkar och styckfrös. Nu är det bara att plocka lagom stora bitar ur frysen. Har provmatat i sällskapskaret idag. Det grumlar INGENTING, eller nja - mycket lite, och det är lätt att nypa av hållfasta små pelletsstora smulor om det skulle behövas.
Så här blev receptet ungefär
500 g hela räkor
600 g gröna ärtor
130 g torskfilé (fryst portionsbit)
2 dl havregrynsgröt (sköljd i kallt vatten innan. Kokad till en tjock kladdig smet)
1 banan, mosad (skulle vart två, men den ena blev som sagt uppäten)
1 ark Sushi Nori (algblad som används till sushi)
ca 2dl mjöl (kladdig konsistens på mixen)
Bakas ut tunt på bakplåtspapper
175 grader tills kakan får en hållfast konsistens.
Det här är inget definitivt recept utan jag kommer fortsätta experimentera med proportioner och innehåll.
Smike
http://hem.bredband.net/stemik/
Det började med att jag inte fick till mixens egenskaper som önskvärt. Har fått för mig att absolut envisas att inte använda gelatin (fråga mig inte varför, det bara är så) som bindmedel. Jag körde med torsk, havregryn och banan - men ville inte överdriva mängden av dessa, så det blev kanske inte så optimal bindning av den anledningen. Banan nr 2 blev dessutom uppäten. Resultatet blev inte dåligt. Men jag ville ha bättre.
Varifrån idén att baka det i ugnen vete tusan var den kom ifrån. Det sa bara plopp och så testade jag att baka en mindre klick. Och resultatet blev klart intressant. Sen gick jag omkring och funderade på hur jag skulle göra. Det blev bakning och gräddning i ugn.
Jag körde i mjöl till en kladdig smet (inte fast som bakningsdeg). Jag prövade lite olika varianter att baka ut den. Smetade ut den i ett tunt lager på ett bakplåtspapper, plattade ut den mellan två bakplåtspapper och samma men drog undan överdelen. Och sen in i ugnen. 175 grader och inne tills den blev fast, men inte torrbakad. Alla utbakning/gräddnings metoder fungerade bra och bakverken lossnade lätt från pappret.
Resultatet blev hållfasta stora tunnbrödssjok som höll ihop när man lyfte dom. Sedan skar jag dom i smala strängar, frös in och sedan tog jag ut dom, bröt i portionsbitar och la i burkar och styckfrös. Nu är det bara att plocka lagom stora bitar ur frysen. Har provmatat i sällskapskaret idag. Det grumlar INGENTING, eller nja - mycket lite, och det är lätt att nypa av hållfasta små pelletsstora smulor om det skulle behövas.
Så här blev receptet ungefär
500 g hela räkor
600 g gröna ärtor
130 g torskfilé (fryst portionsbit)
2 dl havregrynsgröt (sköljd i kallt vatten innan. Kokad till en tjock kladdig smet)
1 banan, mosad (skulle vart två, men den ena blev som sagt uppäten)
1 ark Sushi Nori (algblad som används till sushi)
ca 2dl mjöl (kladdig konsistens på mixen)
Bakas ut tunt på bakplåtspapper
175 grader tills kakan får en hållfast konsistens.
Det här är inget definitivt recept utan jag kommer fortsätta experimentera med proportioner och innehåll.
Smike
http://hem.bredband.net/stemik/
Kommentar