micromask, hur odlar man?

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • PeterW
    • August 2002
    • 630

    micromask, hur odlar man?

    jag har fått en ask micromask i nån sorts jästblandning på UAFs akvariemöte, jag har glömt hur man odlar dem.

    Tycker de verkar väldigt svåra att fånga, med tanke på att de flyter i gägga och är nån mm stora bara.

    Nån som har lust att berätta hur man gör?

    Kan man förvara dem i kylskåp (6 grader)?



    .-.-.-.-.-Peter...
    .-.-.-.-.-Peter...
  • Annika
    • January 2002
    • 2518

    #2
    Hej Peter!

    Tycker själv att micromaskar är för äckliga men man gör på följande vis. Blanda 1 tesked skorpmjöl i lite vattet så att det blir en klump. Lägg klumpen på botten i asken (mat till maskarna). Det skall vara lufthål i locket på burken och det hela skall förvaras svalt. Sedan är det "bara att ta fingret och dra längs sidorna i burken och fånga upp maskarna" enligt Wolfgang.

    Lycka till //Annika

    Kommentar

    • PeterW
      • August 2002
      • 630

      #3
      ok ska prova med skorpmjöl (är det något speciellt mjöl till skorpor eller?).
      Alltså kan jag ha en större ask/burk med en liten klick i mitten bara, så man slipper slibbet runt om? Att fånga maskarna i smeten utan att få med en massa "smet" är ju omöjligt typ

      skorpmjöl.. hmm Vad var det Wolfgang pratade om, "Guld" nånting eller "gyllen"... Har glömt det

      .-.-.-.-.-Peter...
      .-.-.-.-.-Peter...

      Kommentar

      • Annika
        • January 2002
        • 2518

        #4
        Skorpmjöl = Ströbröd

        Hela den äckliga smeten där maskarna bor skall med. Wolfgang brukar mata med något annat, jag har glömt vad det var.

        //Annika

        Kommentar

        • Olle A
          • January 2002
          • 1661

          #5
          Hej Peter!
          Det finns flera olika recept på hur man odlar micromask. Jag gör på följande sätt:
          Lös upp en nypa jäst i lite ljummet vatten i burkens botten. Smula sedan ner vitt bröd så att det blir en tjock gröt. Lägg en klick micromask på detta och ställ kulturen på ett ganska varmt ställe (inte i kylskåpet). Säkert kan de odlas på gyllenmust också, men det har jag inte testat.

          Annika, menar du att man ska ta hela smeten i akvariet när man matar? Det håller jag inte med om i så fall, eftersom det skulle förorena vattnet onödigt mycket. Får du fart på kulturen kommer så mycket maskar att krypa upp på burkens kant att det mycket väl räcker att ta dessa maskar att mata ynglen med.

          Olle

          Kommentar

          • Annika
            • January 2002
            • 2518

            #6
            Självklart skall inte smeten ned i akvariet. Wolfgangs micromask får man i små burkar och för att odla dem skall de flyttas till en större burk med lufthål i locket. Då skall hela smeten med från den lilla burken till den större.

            //Annika

            Kommentar

            • PeterW
              • August 2002
              • 630

              #7
              jag hoppas min mask lever fortfarande, de har varit i akvariekylskåpet i 3 dagar. Sist jag kollade så rörde de sig långsamt i smeten. Jag ska prova odla dem. Helst av allt skulle jag vilja ha de där lopporna som man kan odla (inte artemia det var något annat). De verkar mycket roligare än mask.

              .-.-.-.-.-Peter...
              .-.-.-.-.-Peter...

              Kommentar

              • Annika
                • January 2002
                • 2518

                #8
                Wolfgang har sådana där loppor också. Prata med honom så tar han säkert med sig till ett medlemsmöte. Lopporna är små, röda och heter Moina om jag inte missminner mig.

                //Annika

                Kommentar

                • Annika
                  • January 2002
                  • 2518

                  #9
                  Hittade en artikel på Västra Aros Akvarieförenings hemsida om hur man odlar Moina.
                  http://hem.passagen.se/vaaf/tipsindex.htm

                  //Annika

                  Kommentar

                  • zeke
                    • November 2002
                    • 260

                    #10
                    själv så odlar jag micromask på gyllenmust el. Havremust (samma sak fast olika fabrikat).
                    Jag blandar gyllenmusten med vatten så att det får en konsistens någonstans mellan gröt och filmjölk sedan lägger jag kulturen i mitten
                    väntar 3-4 dagar så har masken förökat sig och börjat klättra upp för kanterna på burken (2 liters Big-Pack burk).
                    när dom kryper upp för kanten så tar jag ett rakblad och skrapar
                    lämplig mängd till mina yngel.
                    ett varningens ord,När du har varit i kontakt med masken med fingrarna
                    så klia er ej i ögorna utan att ha tvättat händerna nogrant då de kan klia i ögonen utav masken som fortfarande lever ( de dör efter ett par dygn men det är obehagligt).

                    Bara det bästa är gott nog;-)

                    Dennis..

                    Bara det bästa är gott nog;-)

                    Dennis..

                    Kommentar

                    Arbetssätt...