När jag skaffade bananflugor på slutet av 1970-talet använde jag kastrull ett och två som kulturmedium. Det var en kastrull med huvudsakligen gelatin och en annan kastrull med huvudsakligen havregryn. Och det gick bra - men det var tidsödande.
Så i början av 1980-talet läste jag om en mer "quick and dirty" metod. Med ströbröd som huvudingrediens. Och det gick också bra i flera år.
Men inte nu. Flugorna som sätts i kulturen dör efter 3-4 dagar. Först trodde jag det berodde på dålig ventilation och för mycket koldioxid i burkarna - nu lutar jag mer åt att flugorna dör av törst - kulturerna är nog lite torra.
Så nu prövar jag slabbet (kastrull ett och två tycker jag fortfarande är lite för jobbigt). Ättika uppslammat med ett paket jäst, lite socker och bomull. Det borde väl inte bli för torrt i alla fall. Och bananflugor dras ju till ättika/vinäger. Jag hittade häromdagen uppåt 50 döda bananflugor som drunknat i en startportion vinägermikro som jag trodde hade locket tillräckligt på.
Jag frågar nu om några jämfört olika kulturmedier och i så fall vilket ni tycker är bättre än det andra...
Så i början av 1980-talet läste jag om en mer "quick and dirty" metod. Med ströbröd som huvudingrediens. Och det gick också bra i flera år.
Men inte nu. Flugorna som sätts i kulturen dör efter 3-4 dagar. Först trodde jag det berodde på dålig ventilation och för mycket koldioxid i burkarna - nu lutar jag mer åt att flugorna dör av törst - kulturerna är nog lite torra.
Så nu prövar jag slabbet (kastrull ett och två tycker jag fortfarande är lite för jobbigt). Ättika uppslammat med ett paket jäst, lite socker och bomull. Det borde väl inte bli för torrt i alla fall. Och bananflugor dras ju till ättika/vinäger. Jag hittade häromdagen uppåt 50 döda bananflugor som drunknat i en startportion vinägermikro som jag trodde hade locket tillräckligt på.
Jag frågar nu om några jämfört olika kulturmedier och i så fall vilket ni tycker är bättre än det andra...
Kommentar