Jag brukar använda mig av ättiksprit 24% som jag lägger skalen i...Dock inte för länge då dom vittrar sönder...Efter detta bad kokar jag dom i saltvatten...Sen brukar det vara lätt att få av alger och annat skräp..... Ättikspriten tar bort alla bakterier och rengör ytan på musslor och snäckor...Saltbadet är bara en extra åtgärd samt tar bort en del av lukten av ättikan..
Klorin tar alger och köttrester bra, fast bleker eventuella färger. Har man känsliga skal kan man koka dem i lut - det tar bort allt organiskt, men skadar inte skalen alls.
Den som är lättsinnig nog att lyssna på vad en varmluftsballong som jag säger gör det på egen risk och mot bättre vetande!
Provade att koka alla snäckskal i bara vatten å då försvann algerna smutsen på de flesta snäckor utom en....
Sen provade jag koka den med lut och då försvann alla alger.
MEN, den är fortfarande missfärgad, har liksom en gul-brun hinna som inte verkar gå bort och under ser det ut att vara ett vitt och blå-grönt mönster som kommer att se mycket snyggt ut om jag bara fick bort det gul-bruna grejset ovanpå...
Någon som vet hur jag får bort det utan att förstöra snäckan? Ska jag prova koka den längre i lut? Hjälp någon....
Kommentar