Nät på bottensubstrat?

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Ulla
    • April 2002
    • 1163

    Nät på bottensubstrat?

    I mitt nya 678-liters akvarium ska jag ha värmekabel + 2 cm lager med torv/lera/Plantrit/sandblandning under sandlagret.
    Behöver jag lägga ett nät mellan gödningen och sanden som täcker det hela? I så fall, hur grovt nät? Jag tänkte mest på växtrötterna, ska de kunna tränga ner genom nätet eller ska gödningen sakta sippra upp i de övre lagren av bottensanden?
    Nätet ska väl mest hindra torven från att tränga upp på ytan, eller?

    Ulla, med ett 678-liters som väntar på inredning!Vad ska jag befolka den med, TIPS, tack!<img src=extra_smilie_aquarium.gif border=0 align=middle>
    Ulla,http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=46637
  • syrolis
    • July 2002
    • 62

    #2
    Jag är ingen expert men i mitt ena akvarium (ca 60l) har jag för första gången blandat finaresand/lera/torv och lagt ett flug/myggnät över och toppat med 3-5mm grus i 3-4cm.

    Flugnätet köpte jag på OBS! Stormarknad och det är relativt grovt i maskorna och av styvare kvalitét.

    Jag är mycket nöjd med resultatet. Mina växter har kommit igång och växer ganska bra trots lite för lite och fel sorts ljus.
    (Glödlampor/Energispar)
    Tom mina skruvvalisnerior som jag haft problem med acklimatiserade sig snabbt utan att bli fula innan.

    Men man ska nog tänka sig för om man använder Flugnät som jag. För växter som har rötter som når igenom nätet så blir det nog omöjligt att flytta dem sedan om man skulle komma på tanken...



    Kommentar

    • FightGravity
      • April 2002
      • 304

      #3
      Jag har idag ganska grovkornigt (&gt;5 mm) grus i mitt 175 liters akvarium, som har mycket växter. I det jag tryggt ner torkade lerkulor i ett ganska jämnt mönster i hela akvariet, detta gjordes efter att akvariet var igång och växterna planterade, jag har därför inget nät idag.

      Jag har inga grävande fiskar och har inte märkt något av att leran sipprar upp. De ända gångerna det hänt är när jag envisats med att flytta/ta bort någon växt. Det händer då att jag kommit åt de då uppluckrade lerkulorna och ett fint moln av lera puffar ut i akvariet. Det lägger sig dock efter ett tag. Det ska sägas att jag inte slamsuger nere i gruset. När jag byter vatten håller jag jag mig en bit över gruset så det inte virvlar upp.

      Så med de erfarenheterna så frågar jag mig själv samma fråga. Jag har tänkt byta bottenmaterial snart och tänker då som du Ulla ha en grus/lera/torvblandning i botten och sedan en finare sand på toppen. Jag tänker ha relativt tjockt lager med bottenmaterial (totalt 6-10 cm) så ev lägger jag ett rent lager med grus i botten, under näringblandningen.

      Men jag ser egentligen inget behov av något nät pga att blandningen skulle sippra upp i övre lagret under själva driften. En fördel jag kan se är att om/när man någon gång i framtiden ska byta bottenmaterial igen eller förnya bottennäringen så kan det vara lättare att få upp den fina sanden separat om man har ett nät mellan. Visst kan det bli lite svårare att flytta växter som syrolis säger men jag ser det egentligen inte som något problem då jag ändå brukar trimma rötterna vi flyttningar.

      Så som mycket annat kanske det är som baken, delade meningar. Jag antar att vi får testa och kolla själva Ulla <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>. Sen om man ska testa med eller utan är en annan fråga, det är ju inte bara att ändra stategi i den här frågan. Just idag lutar jag åt att testa med ett nät.

      När jag var på den lokala byggvaruhandlaren häromveckan (Woodyansluten) så hittade jag där ett finmaskigt nät som man tydligen använder att lägga under den utskjutande delen av tak, bla för att förhindra insekter (?). Det var i ett plasmaterial, ganska styvt, och hade lite olika maskstorlekar. Den mest finmaskiga tror jag skulle passa. Kan kolla lite mer nästa gång jag är där.

      Tompa <img src=extra_smiley_jester.gif border=0 align=middle>
      Tompa

      Kommentar

      • Ulla
        • April 2002
        • 1163

        #4
        Ska köpa lite myggnät när jag ändå ska till vår järnhandel. Kostar ju inte många kronor och gör väl inte någon skada i alla fall. Det är ju värre om man upptäcker att nät skulle varit bra att ha, sen när akvariet är igång!

        Ulla, med ett 678-liters som väntar på inredning!Vad ska jag befolka den med, TIPS, tack!<img src=extra_smilie_aquarium.gif border=0 align=middle>
        Ulla,http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=46637

        Kommentar

        • Bobby
          • March 2002
          • 351

          #5
          Hej!

          Fråga efter MIKA-nät, det är det nät som Tompa beskriver.
          Det är tillverkat av glasfiber och håller lång tid i akvariet.
          Myggnät av nylon är inte att föredra då det sakta löses upp i vattnet med tiden. (Jag jobbar på en bygghandel så jag vet <img src=icon_smile.gif border=0 align=middle> )

          MVH

          <img src=extra_smiley_splat.gif border=0 align=middle>Morgan<img src=extra_smiley_splat.gif border=0 align=middle> <img src=extra_smilie_ahli.gif border=0 align=middle>

          Kommentar

          Arbetssätt...