Billig mangrove

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Kjell Fohrman
    Administrator

    • December 2001
    • 48148

    #16
    Hej igen,
    Vissa rötter som de afrikanska brukar det ofta gå att få reda på varifrån de kommer (t.ex. mopani från Sydafrika).
    De allra flesta rötter kommer dock från Asien - det finns en mängd exportörer i t.ex. Singapore, problemet är väl bara att rötterna naturligtvis inte kommer från Singapore, även om man köper dem därifrån, utan istället från områden i Malaysia eller Kina.
    Antagligen plockas rötterna i områden med träskmarker eller i döda skogar och när det är slut på ena stället så börjar de plocka på ett annat.
    Visst kan man kräva att affären redovisar en ursprungsdeklaration, men vem skall göra denna - affären har knappast någon aning; importören kan knappast åka till Asien och stå ute i skogen och kontrollera var alla rötter plockas ifrån; exportören i Asien skulle kunna skriva en men hur trovärdigt skulle detta vara; myndigheterna i ursprunglandet då (i dessa länder är ett urspungsintyg ofta mer en fråga om pengar än om ursprung).
    Nej jag tror att det är nästintill omöjligt att ha en full kontroll över detta så om man vill vara på den säkra sidan får man nog avstå från rötter.

    Nu tror jag ändå inte att risken är så där jättestor (även om den självklart finns) att exklusiva och dyra träslag används till akvariehobbyn. Anledningen är helt enkelt att priserna är för låga för att det skall kunna röra sig om ovanliga träslag.
    Jag vet att flera av er har klagat på de höga priserna, men anledningen till detta är snarare att innan rötterna har hamnat i affären så har de passerat många mellanhänder och framförallt att de är väldigt skrymmande och därmed dyra att transportera och hantera.

    Att det är ett jätteproblem med nedhuggning av regnskogar som Hasse tar upp är självklart helt korrekt och jag tror nog att det behövs en global lösning för att kunna kontrollera detta gigantiska miljöproblem och det krävs hårdare straff för de som bestämmer och tjänar grova pengar på denna avverkning.
    Akvaristiska hälsningar
    Kjell

    Akvaristiska hälsningar
    Kjell
    Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
    Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

    Kommentar

    • Ulf P
      • March 2002
      • 1615

      #17
      Även om det kanske är praktiskt omöjligt att ange en korrekt innehållsdeklaration på de rötter man köper som "mangrove" borde importörer och butiker kunna sluta att kalla dem för "mangrove"-rötter och istället informera om vilka olika sorters träslag det KAN vara. Man skulle också kunna tala om från vilket land rötterna har exporterats. Så pass mycket koll har de väl ändå? Det vore en liten, men ändå, en förbättring.

      I väntan på den globala helhetslösningen på jordens alla miljöproblem (öhhh...<img src=icon_smile_dissapprove.gif border=0 align=middle>) kan vi akvarister i alla fall sluta äta "kinesiska jätteräkor" på krogen och kanske stoppa al-stubbar i våra akvarium istället.

      mvh
      /Hasse

      ==================================
      http://och.nu/ciklid / http://och.nu/hasse
      //Uffe

      Kommentar

      • olof
        • July 2002
        • 445

        #18
        Hej!

        Varför kan man inte få veta träslag och ursprungsland. Affären får väl trycka på efter information från importören som får begära uppgifter om vad de köper från exportören. Kan man inte lita på sin affärspartner borde man överväga om man ska göra affärer med just den firman. Visst verkar detta vara långt borta men egentligen är det inget konstigt och absolut inget omöjligt.

        Stubbar av ovanliga träd har knappast något värde och skulle därför visst kunna förekomma som "mangroverötter".
        Det stora problemet är dock inte att man avverkar ovanliga träd, även priset på ädelträ är av avgörande betydelse för dem som skövlar skogarna. Det stora problemet är ju att man hugger ner alla stora träd.
        Detta vill man som miljövän förståss inte ha någon del av. Inte ens någon liten del som att köpa skogarnas rötter.

        Håller med Hasse H om att man inte ska köpa jätteräkor. Köp inte heller utemöbler eller andra produkter av teak eller annat trä från de tropiska regnskogarna.

        Mvh

        olof


        Kommentar

        Arbetssätt...