snäckor från grekland

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • marina
    • May 2002
    • 67

    snäckor från grekland

    jag var i grekland o köpte snäckor där nu undrar jag om kan lägga ner dom i akvariumet eller?ska dom tvättas på nått sätt? och sen stenar som man hittar ute e det helt uteslutet att ha i sitt akvarium?

  • peyman
    • May 2002
    • 416

    #2
    Det går bra att ha stenar och snäckor i akvariet, men koka de först. Tänk på att snäckor i akvariet kan höja kalk nivån. Hur mycket berror på hur många snäckor man tar i och hur stora de är. När det gäller stenar se till att du väljer stenar som inte innehåller metaller. En del stenar kan också höja kalk/mineral- halten.

    mvh.
    // Peyman

    Peyman Zehtab-Fard
    Uppsala

    Kommentar

    • Kjell Fohrman
      Administrator

      • December 2001
      • 48148

      #3
      Hej marina,
      Om stenar kan du läsa på avdelningen för "Inredning" på denna hemsida.
      http://www.zoopet.com/akvarium/artikel_visa.asp?NR=208
      Snäckor skall inte vara några problem om det inte handlar om en massa, några stycken påverkar knappast vattenvärdena.
      Akvaristiska hälsningar
      Kjell

      Akvaristiska hälsningar
      Kjell
      Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
      Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

      Kommentar

      • Aqua_Max
        • April 2002
        • 511

        #4
        <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>jag var i grekland o köpte snäckor där nu undrar jag om kan lägga ner dom i akvariumet eller?ska dom tvättas på nått sätt?<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>Kontrollera så att de inte är lackerade. Ibland lackeras snäckorna för att de ska glänsa, vilket dock inte är nyttigt att stoppa i akvarium. Kolla dessutom så att de inte innehåller smuts inuti, spola rent dem ordentligt, eftersom de kan ibland ha dött kött inuti som kan ligga och ruttna. Koka snäckorna, skölj och lukta på dem. Låt dem ligga i en hink med vatten någon vecka och ta sedan upp och lukta på dem igen. Om någon/några av dem luktar ruttet, upprepa kokning och sköljning... de som luktar OK kan du ha i akvariet.

        <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>...stenar som man hittar ute e det helt uteslutet att ha i sitt akvarium?<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>Nejdå, de flesta stenar man hittar ute går att ha i akvarium. Saker att se upp med är speciellt metaller och koppar i synnerhet. Om det finns t.ex. kopparärg på stenarna, använd dem inte. Ska du ha mycket sten så bör de inte heller vara för kalkhaltiga, såvida du inte har fiskar som gillar hårt vatten och högt pH värde. Stenarna bör kokas och skrubbas innan de läggs i akvariet.

        ~~~ Max Photo ~~~
        ~~~ Max Photo ~~~

        Kommentar

        • Kjell Fohrman
          Administrator

          • December 2001
          • 48148

          #5
          Hej igen,
          Apropå att snäckor luktar pga att det finns dött kött. Det behöver man inte fundera över, det känns på lukten<img src=extra_smiley_yuck.gif border=0 align=middle>.
          Min fru brukar plocka snäckor på stränderna när vi är på semester. Ibland kan det finnas kött kvar i någon av dem och det stinker för jä..... redan efter något dygn. Man får köra med alla fönster öppna i bilen för att inte torteras till döds.
          Vad gäller att tvätta och koka sten. Är stenen smutsig så borstar jag av den under rinnande vatten, jag har aldrig kokat någon sten och det har aldrig hänt något pga detta. Då rör det sig ändå om åtskilliga ton med sten som jag plockat i mina akvarier under åren.
          Däremot skall man undvika stenar som fäller ut som Max nämner.
          Akvaristiska hälsningar
          Kjell

          Akvaristiska hälsningar
          Kjell
          Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
          Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

          Kommentar

          • marina
            • May 2002
            • 67

            #6
            men hur vet man om den innehåller metall och sånt som ni sa???
            jag hittade stenar när jag var ute o gick men en sak till om man hittar stenar i vatten till exempel i medelhavet eller nått kan man koka dom oxå o lägga in eller?

            Kommentar

            • Aqua_Max
              • April 2002
              • 511

              #7
              <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Man får köra med alla fönster öppna i bilen för att inte torteras till döds.<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>Lägg snäckorna inuti dubbla plastpåsar som sluter tätt, så luktar det inte i bilen.

              <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Är stenen smutsig så borstar jag av den under rinnande vatten, jag har aldrig kokat någon sten och det har aldrig hänt något pga detta.<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>Tja, när det gäller kokning kan det ju vara lämpligt att tänka på var man plockat stenen. Plockar man den t.ex. i en insjö med fiskar så är det mycket lämpligt att koka stenen för att undvika att få in ovälkommna alger, parasiter, snäckor etc. Däremot om man plockat stenen t.ex. i ett grustag i en rullstensås är det bara att skölja av och stoppa i akvariet.

              ~~~ Max Photo ~~~
              ~~~ Max Photo ~~~

              Kommentar

              Arbetssätt...