Kh vet jag är karbonathårdheten dkh, men vad är
Gh ?
Mvh Wilda
190 L Platy. Praktbotia, mfl. 85 L Krabba, Sesarmops tomato/flower 54 L CR -S-SS.Körsbärsräkor med bebisar
35 L Gula räkor med bebisar.Gula äppelsnäckbebisar
Totalhårdhet GH, med detta mäter man det totala innehållet av hårdhetsbildande ämnen i vattnet. Ämnen som är "hårda" är kalcium, magnesium, karbonat, sulfat, klorid, nitrat och fosfat.
Karbonathårdhet, även kallad temporär hårdhet, KH, är natrium och magnesiumkarbonat. Den kallas för tillfällig, för om man kokar vattnet så faller salterna ut som kalkfällning. Hårdheten blir alltså lägre efteråt.
GH är mängden tvåvärda katjoner, tex: Mg++, Ca++, mfl. men just Magnesium och Kalsium är det två som utgör den största delan av GH.
KH är mängden karbonat anjoner, CO3--
När man pratar om KH i akvariesammanhang är det egentligen felaktigt då KH testerna man använder inte mäter KH utan istället alkalinitet, dvs vattnets buffringsförmåga eller förmåga att motstå pH sänkning.
Det som rör till det hela är att både GH och KH anges i antingen tyska hårdhetsgrader eller mängden (mg/l) CaCO3.
En tysk hårdhetsgrad motsvarar 17.86 ppm CaCO3 i båda fallen.
I inget av fallen är det egentligen mängden CaCO3 man mäter utan man får fram ett resultat som OM all GH eller KH kom från CaCO3.
I akvarisamanhang så är GH endast avgörande för vissa fiskars fortplantning, men även för Växter då både Magnesium och Kalcium är viktiga näringsämnen.
När du tvättar är GH avgörande för hur mycket tvättmedel som går åt .
KH är av betydelse för hur "bra" vattnet står emot en pH sänkning (eftersom man mäter alkaliniteten med ett "akvarie-KH-test".
Åhhh tack så mkt för svaren !
Nu förstår jag lite mera i allafall
Men hur vet man hur bra ett test är igentligen, med tanke på
att på testet " Seras " så står det bara att Kh mäts i antalet droppar
vattnet blir gult ( tror jag det är )
I mitt fall brukar det vara 3 - 4 droppar alltså blir det enligt testet
3 -4 dKH och enligt pappret man läser på så skulle jag ha kraftiga PH rubbningar och syreras. Jag har inte märkt någon större förändringar i karet, fiskar som dör
o dyl. Ph´t ligger på 7.
Så vad kan man göra för att få upp dKH till det bättre enligt pappret ( testet)
Ja det är en djungel med olika tester.
Behöver jag testa för GH ?
Mvh Wilda
190 L Platy. Praktbotia, mfl. 85 L Krabba, Sesarmops tomato/flower 54 L CR -S-SS.Körsbärsräkor med bebisar
35 L Gula räkor med bebisar.Gula äppelsnäckbebisar
GH är mängden tvåvärda katjoner, tex: Mg++, Ca++, mfl. men just Magnesium och Kalsium är det två som utgör den största delan av GH.
KH är mängden karbonat anjoner, CO3--
När man pratar om KH i akvariesammanhang är det egentligen felaktigt då KH testerna man använder inte mäter KH utan istället alkalinitet, dvs vattnets buffringsförmåga eller förmåga att motstå pH sänkning.
Det som rör till det hela är att både GH och KH anges i antingen tyska hårdhetsgrader eller mängden (mg/l) CaCO3.
En tysk hårdhetsgrad motsvarar 17.86 ppm CaCO3 i båda fallen.
I inget av fallen är det egentligen mängden CaCO3 man mäter utan man får fram ett resultat som OM all GH eller KH kom från CaCO3.
I akvarisamanhang så är GH endast avgörande för vissa fiskars fortplantning, men även för Växter då både Magnesium och Kalcium är viktiga näringsämnen.
När du tvättar är GH avgörande för hur mycket tvättmedel som går åt .
KH är av betydelse för hur "bra" vattnet står emot en pH sänkning (eftersom man mäter alkaliniteten med ett "akvarie-KH-test".
Inget ont menat (men jag tror nog det var lite fakta fel insmygna)
Vad för fel.
GH - Totalhårdheten
GH är summan av alla ämnen som är lösta i vattnet och påverkar hårdheten. Det kan vara salter av kalcium och magnesium samt olika sulfater, kloriner och karbonater. GH är det som i dagligt tal kallas att vattnet är hårt respektive mjukt. Olika växter och fiskar föredrar mjukt eller hårt vatten. Orsaken till det är att hårdheten påverkar cellmembranen, tillväxten, transporten av olika salter, njurfunktioner hos fiskar samt möjligheten att ta upp olika mineraler och spårelement. Det idealiska värdet av GH i dammen är 7- 14 grader.
KH - Karbonathårdheten (Buffertverkan)
KH medverkar till den totala hårdheten (GH) men mäter främst olika salter av karbonater och bikarbonat. Genom förmågan att binda sura ämnen i vattnet är KH-värdet viktigt för buffertverkan i vattnet med hänsyn till surheten. Viktigt att förstå är att KH-värdet direkt påverkar vattnets pH och koldioxidhalt, som är speciellt viktigt för växterna. KH-värdet har en tendens att sjunka i varmt vatten när den biologiska processen är hög och binder olika karbonater i vattnet. Om KH-värdet sjunker under 4 börjar en del fiskar och växter att må dåligt. I nyinredda dammar är ofta KH-värdet för lågt i början. De idealiska värdena för trädgårdsdammar är 6-12. Om KH är för lågt, tillsätt hårt vatten eller KH-höjare. Om KH-värdet är för högt tillsätt mjukt vatten eller filtrera över torv.
Källa:nätet.
För tredje året i rad satsar Trelleborgs kommun på en sommargata i centrum. Just nu pågår omvandlingen av den del av Östergatan som blir sommargata. Allt ställs i ordning för att vara klart till…
När jag mäter med JBL dropptest får jag det till 15 dhº
jag har pratat med vattenverket och de verkar ha koll på vattnet.
Om KH-värdet sjunker under 4 börjar en del fiskar och växter att må dåligt. I nyinredda dammar är ofta KH-värdet för lågt i början. De idealiska värdena för trädgårdsdammar är 6-12. Om KH är för lågt, tillsätt hårt vatten eller KH-höjare. Om KH-värdet är för högt tillsätt mjukt vatten eller filtrera över torv.
Källa:nätet.
Jag verkar alltid få lågt KH 3 - 4 dKH.
Men fiskarna mår bra och växeterna mår stundtals bra
vad jag kan se, de växer iallafall.
Men hur kan man ha 7,5 PH och 3 -4 dKh ???
Hur höjer jag bara dkh ( KH ) utan att höja PH ??
Mvh Wilda
190 L Platy. Praktbotia, mfl. 85 L Krabba, Sesarmops tomato/flower 54 L CR -S-SS.Körsbärsräkor med bebisar
35 L Gula räkor med bebisar.Gula äppelsnäckbebisar
Jag verkar alltid få lågt KH 3 - 4 dKH.
Men fiskarna mår bra och växeterna mår stundtals bra
vad jag kan se, de växer iallafall.
Men hur kan man ha 7,5 PH och 3 -4 dKh ???
Hur höjer jag bara dkh ( KH ) utan att höja PH ??
Mvh Wilda
Tror knappast du behöver bekymmra dig för KH eller pH-värdet. Verkar ju helt normala. De flesta akvariefiskar trivs ju med mjukt vatten, bortsett från afrikanska ciklider etc.
Hej !
Ja det måste väl vara så för annars så skulle ju alla som
har komunalt vatten får ändra på sina vattenvärden.
Det finns ju höjande och sänkande flaskor att köpa
men vem vill hålla på och hälla i konstgjorda droppar hela tiden.
Jag har " vanliga " sällskapsfiskar i det ena och räkor
o krabbor i andra, hos räkorna vill ha ja ner Ph´t.
Hos krabborna är det lågt pga en stor rot som ligger däri
samt att de äter på den hela tiden då faller bitar av i vattnet.
Det verkar som krabborna även vill ha lägre PH, så där
får man vara glad, nu gäller det bara att sänka Ph´t lite hos CR
räkorna.
Tack för alla svar !
Mvh Wilda
190 L Platy. Praktbotia, mfl. 85 L Krabba, Sesarmops tomato/flower 54 L CR -S-SS.Körsbärsräkor med bebisar
35 L Gula räkor med bebisar.Gula äppelsnäckbebisar
Totalhårdhet GH, med detta mäter man det totala innehållet av hårdhetsbildande ämnen i vattnet. Ämnen som är "hårda" är kalcium, magnesium, karbonat, sulfat, klorid, nitrat och fosfat.
Karbonathårdhet, även kallad temporär hårdhet, KH, är natrium och magnesiumkarbonat. Den kallas för tillfällig, för om man kokar vattnet så faller salterna ut som kalkfällning. Hårdheten blir alltså lägre efteråt.
Ursprungligen postat av Kramfors
Vad för fel.
GH - Totalhårdheten
GH är summan av alla ämnen som är lösta i vattnet och påverkar hårdheten. Det kan vara salter av kalcium och magnesium samt olika sulfater, kloriner och karbonater. GH är det som i dagligt tal kallas att vattnet är hårt respektive mjukt. Olika växter och fiskar föredrar mjukt eller hårt vatten. Orsaken till det är att hårdheten påverkar cellmembranen, tillväxten, transporten av olika salter, njurfunktioner hos fiskar samt möjligheten att ta upp olika mineraler och spårelement. Det idealiska värdet av GH i dammen är 7- 14 grader.
KH - Karbonathårdheten (Buffertverkan)
KH medverkar till den totala hårdheten (GH) men mäter främst olika salter av karbonater och bikarbonat. Genom förmågan att binda sura ämnen i vattnet är KH-värdet viktigt för buffertverkan i vattnet med hänsyn till surheten. Viktigt att förstå är att KH-värdet direkt påverkar vattnets pH och koldioxidhalt, som är speciellt viktigt för växterna. KH-värdet har en tendens att sjunka i varmt vatten när den biologiska processen är hög och binder olika karbonater i vattnet. Om KH-värdet sjunker under 4 börjar en del fiskar och växter att må dåligt. I nyinredda dammar är ofta KH-värdet för lågt i början. De idealiska värdena för trädgårdsdammar är 6-12. Om KH är för lågt, tillsätt hårt vatten eller KH-höjare. Om KH-värdet är för högt tillsätt mjukt vatten eller filtrera över torv.
Källa:nätet.
Sant att lösta salter påverkar GH men det är bara dom 2-värda katjonerna som utgör GH. Att säga att lösta karbonater (och inte menat bara karbonat anjonen CO3-- som bara påverkar KH) påverkar GH KAN vara sant men BEHÖVER inte vara sant. tex CaCO3 påverkar både GH och KH lika mycket, medans Na2CO3 endast påverkar KH, men båda är karbonater.
Du säger vidare att KH är löst natriumkarbonat och/eller magnesiumkarbonat (tolkat som om dessa är de enda ämnena som utgör KH). Alla CO3-- anjoner påverkar KH inte bara dessa två.
Att säga att KH medverkar till GH är också en sanning med modifikation. då tex Na2CO3 inte påverkar GH alls.
För att röra till det ytterligare så behöver vi införa SH också, sulfat-hårdhet, kallas också bestående-hårdhet eller icke-karbonat-hårdhet.
SH utgörs av alla anjoner förutom CO3-- tex sulfater, klorider osv.
Man kan då tycka att GH=KH+SH, men så enkelt är det inte.
Det stämmer tex för MgSO4 som inte höjer KH men höjer GH och SH lika mycket.
Det stämmer inte för NaCl som inte höjer KH eller GH men däremot SH
Vi ska som sagt inte heller glömma att våra tester inte mäter GH resp KH, utan GH-testerna mäter bara Mg++ och Ca++ koncentrationen. och KH-testerna mäter alkalinitet och inte KH.
Tex HCO3- bidrar till akaliniteten men inte till KH i sin rätta definition.
Jag verkar alltid få lågt KH 3 - 4 dKH.
Men fiskarna mår bra och växeterna mår stundtals bra
vad jag kan se, de växer iallafall.
Men hur kan man ha 7,5 PH och 3 -4 dKh ???
Hur höjer jag bara dkh ( KH ) utan att höja PH ??
Mvh Wilda
Det går tyvärr inte att göra det på ett bra sätt.
Höjer man KH kommer pH att öka också.
Man skulle kunna köra med en pH buffert för att få ner pH, men dom är å andrasidan fosfatbaserad vilket inte heller är någon höjdare.
pH 7,5 och KH 3-4 låter som aldeles utmärkta värden i mina öron.
Kommentar