Varför funkar aldrig mina akvarium?

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg

  • Hjalmar_
    svarade
    Testa med ett litet ytterfilter. Eden 501 har jag i mitt lilla kar, funkar utmärkt. Innan det hade jag innerfilter (åt upp räkorna) sen billifilter (slammade igen ganska fort).

    Lämna en kommentar:


  • åheim
    svarade
    att ditt 220 liter funkade bra beror nog på att du hade bra filtrering där med ett tetra 1200 men du kan lyckas med ditt lilla också om du förbättrar filtreringen! kan/vill du inte göra ett hemmabyggt filter av filtermatta rör och pump så rekommenderar jag en fluval 2+ som enligt egen erfarenhet funkar ypperligt till ett 40 liters kar om man drar ner flödesreglaget på minimum!

    Lämna en kommentar:


  • cillan
    svarade
    Grejen är den att jag inte har kvar 200-literset p g a flytt.

    Skulle det kunna bli bättre med ett annat filter, typ billifilter? Vågar man byta för mycket vatten utan att ha i några medel typ aquasafe? Eller vågar man ha i det när det finns räkor och växterna ges emellanåt till sköldpaddan?

    Lämna en kommentar:


  • JEK
    svarade
    Tycker inte små kar är svåra... Bara att mata sparsamt, byta mycket vatten och gärna ha kraftigt ljus, bra växtsubstrat, evt. CO2 och mycket växter som tar upp ammoniak, nitrit och nitrat.

    Lämna en kommentar:


  • Gaffel
    svarade
    Själv försöker jag att undvika att lämna någonting åt slumpen men eftersom jag är en slarvpotta och tidsoptimist så vet jag att med mig själv att för att ge fiskarna bästa möjliga förutsättning så ser jag till att alla våra akvarium har en sjuhelvetes genomströmmning.

    Ex ett hundraliters har under en dryg månad gått med en(under optimala förhållanden)genomströmmning av 2500 liter per timma, genom 9 1/2 liter filtermedia.. Ett litet akvarium är bland det svåraste som finns att bibehålla en balans i.

    Jag har ett litet 40 liters med en 2010 pickup på max samt ett minifilter som jag kör CO2 i och om inte genomströmmningen varit optimal hade det varit ett döfött projekt, nu ska jag visserligen byta ut 2010 mot ett ytterfilter men det är för att jag vill ha filtervolym.

    Jag tycker att du ska behålla ditt 200 liters och ev köpa ett riktigt stort akvarium och avvekla småburkarna, kanske behålla dom som yngelkar eller liknande.

    Lämna en kommentar:


  • cillan
    startade ett ämne Varför funkar aldrig mina akvarium?

    Varför funkar aldrig mina akvarium?

    Alltid när jag har små akvarium (har haft allt ifrån 20 till 54 liter med små innefilter) och de har aldrig riktigt funkat. 210-litersakvariet funkade hyfsat (med ett påhängsfilter) men det som absolut funkat bäst är 220-litersakvariet (med en tetratec 1200). Nu har jag ett 25-liters.

    Vad är det som blir fel? Nu har jag i och för sig inte testat värdena på de små lika väl som jag gjorde på 220-litersaklvariet men jag tycker ändå att gör jag efter konstens alla regler. Startar akvariet med växter, grus och pump 1-2 veckor innan fiskarna köps in, köper bara några fiskar först och matar sparsamt i början och efter vattenbyten. Byter vatten kanske inte varje vecka men i alla fall regelbundet. Vattnet i det akvariet jag har nu har jag bytt en gång i veckan (alltså 1/3-del). Det fel som blir hela tiden är att fiskarna sjunker ihop om magen och ligger på botten, simmar en stund ibland och lägger sig sedan på bottnen igen. Den här gången är det ingen som är insjunken men en hona dog väldigt fort och hanen har hållt på av och till på bottnen. Jag läste i en annan tråd att man kunde ha i lite salt för det var för mycket ammoniak men det hjälper inte. Han kanske blir något piggare men det kan lika väl ett ryck att simma igen. Räkorna jag har verkar pigga, det enda är att de inte förökat sig. Jag har alltså 2 guppy och 3 körsbärsräkor.

    I början växte växterna jättebra men de ser oxå lite halvvissna ut nu. Har ingen gödningsmedel i för jag har inte vågat det med tanke på att det är räkor i och jag ger växter från akvariet till vattensköldpaddan men ska nog ha lite pmdd (jag tror inte att det är farligt för varken räkorna eller paddan) men vill få ordning på vattnet först.

    Kan det vara så att pumpen är för dålig? Är något slags miniminiinnerfilter. Funderar på att byta till ett billifilter. Ska köpa vattentester i morgon men vill inte köpa på mig för mycket för krånglar det så här tröttnar jag nog på det. Är det pH- och nitrit-test som är viktigast? Duger det med stickor eller ska det vara sådana droppar man droppar i en liten behållare? Hade sådant man droppar i en liten behållare från tetra till 220-litersakvariet.

    Kan väl erkänna att vattenbyterna inte var en gång i veckan på 220-litersakvariet men det funkade kanon ändå, kanske en bra pump.

    Ursäkta långt inlägg men blir så trött när det inte funkar. Trodde jag kunde med det här med akvarier nu efter att 220-literset funkade så bra.

    Vad ska jag göra? Vad är fel?
Arbetssätt...