Hjälp - KH och TH värdena skenar

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Tant Nancy
    • April 2002
    • 5407

    #16
    Hej Rickard!
    Det är just det där med pH:t som är mest mysko, det förändras överhuvudtaget inget när KH och GH skenar. Inget annat än det som tidigare angivits, nämligen Stressprotektor, salt(utan jod) vid behov och TMG, har tillsatts akvariet. Det är ju nästan så man börjar undra om det var något fel på teststickan.... men jag hade också en Diskus som stod i ett hörn vid ytan och var nästan svart, trots att de andra fiskarna betedde sig normalt...

    MvH
    Tant Nancy <img src=extra_smilie_ancistrus.gif border=0 align=middle>
    MvH
    Tant Nancy
    www.gladafisken.aqualogen.se
    Mitt fotogalleri
    Dagbok
    Min zoon

    Kommentar

    • Tant Nancy
      • April 2002
      • 5407

      #17
      Innan jag besvarar Mats inlägg skulle jag vilja be er, som har erfarenhet och kunskaper nog att kunna hjälpa oss få bukt med KH/GH toppen eller åtminstone att inte få tillbaka den, att bortse från tjafset. Jag hoppas fortfarande på hjälp från er erfarna "vattenpulare". Vad jag har förstått är kanske inte dessa toppar så farliga så länge pH håller det stabilt, är trots det nyfiken och skulle vilja veta vad det beror på.

      <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Hej TObbe.
      Stessprotctorn skulle jag aldrig annvända utan att ta reda på vad det innehåller,jag köper ej allt som zoo handlarn kommer med.Har klarat mig i alla år utan alla tillsatser i vattnet som inte är naturliga,man måste ha lite urskiljning till vad man gör Man gör allt för att undvika jod till fiskar inte( fan ) går man och köper jod då och häller i sitt akv.Ni har haft bekymmer med era fiskar och frågat hur man skall göra.
      MVH Mats
      <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>
      Hej Mats!
      Jag svarar i min mans ställe... hoppas det är OK?
      Jag använde inte heller Stressprotector utan att ta reda på vad den innehöll. Aloevera kändes rätt naturligt, C-vitamin likaså. Jod tillsatsen har jag inte tagit reda på hur stor den är, men jag är säker på att det inte är särskilt mycket eftersom det faktiskt finns i ett medel för akvarier. Det finns även en förklaring till vad Jod gör för nytta för fiskarna, men jag tror inte att det är särskilt viktigt för den här diskussionen.
      Att du aldrig skulle ha använt det förstod jag faktiskt redan i ditt första inlägg... men inte blir mina vattenvärden bättre för det.
      Jag köpte inte något som zoohandlaren kom med utan något som en erfaren diskusägare tipsade mig om.
      Vi hade inte bekymmer med fiskarna direkt, utan våra vattenvärden. Vi gjorde allt vi kunde när vi upptäckte att något hänt (vattenbyte, temphöjning) men det kanske också var fel!!!
      Jag har hittills inte sett ett enda råd som har med våra vattenvärden att göra från din sida, för det kan väl ändå inte vara möjligt att du inbillar dig att jod påverkar KH??? Att det kunde bero på stressprotektorn hade vi redan misstänkt, men det vi ville var ju att rätta till vårt "misstag".

      Till slut så kan jag säga att din ton och ditt språk gör att jag inte kommer att svara på dina inlägg i den här tåten framöver, du förstör bara våra möjligheter till att få hjälp, och tillför inte något annat än dålig stämning. Vet att vi inte borde svarat på dina inlägg från början, men det kändes som om du omyndigförklarade oss helt som akvarister, och det känns inte kul när man verkligen försöker på alla sätt att få till det så bra som möjligt för fiskarna.



      MvH
      Tant Nancy <img src=extra_smilie_ancistrus.gif border=0 align=middle>
      MvH
      Tant Nancy
      www.gladafisken.aqualogen.se
      Mitt fotogalleri
      Dagbok
      Min zoon

      Kommentar

      • imported_n/a
        • January 2002
        • 585

        #18
        Hej

        Problemet med att ge ett bra svar på frågan är t ex. hur hög koncentration är det på C-vitaminerna i preparatet och hur ofta tillförs det. För att testa min tes bör Ni tillföra preparatet till en mugg/hink med kranvatten och mäta KH före och efter(gärna pH också).

        C-vitamin kan nämligen fälla ut karbonater och med tiden löser de sig igen och KH går upp. Men då bör också pH-värdet stiga. Detta hänger samman med koncentrationen av C-vitaminerna i preparatet.

        Det kan naturligtvis också vara fel på det test som Ni använder.

        Ha´stil, vägra profil
        /Rickard

        http://www.killis.tk
        /Rickard
        don Quijote och KA.
        http://www.killifish.tk

        Kommentar

        • BULL
          • January 2002
          • 298

          #19
          <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>C-vitamin kan nämligen fälla ut karbonater och med tiden löser de sig igen och KH går upp. Men då bör också pH-värdet stiga. Detta hänger samman med koncentrationen av C-vitaminerna i preparatet. <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

          inte för att jag är chemist men är inte c-vitamin en syra ?
          borde inte kh kunna stiga med ett lågt ph värde då eftersom karbonat systemet är satt ut spel.

          bara en fundering :-)

          /Micael Astner

          Kommentar

          • imported_n/a
            • January 2002
            • 585

            #20
            Hej

            <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>...inte c-vitamin en syra ?<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

            Vad är def. av syra? Stämmer denna def. med C-vitamin? Är det någon skillnad i reaktion mellan dessa två fall? Allt som betecknas "syra" är inte en syra lika lite som "mossa" är en mossa enligt def.

            <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>borde inte kh kunna stiga med ett lågt ph värde då eftersom karbonat systemet är satt ut spel.<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

            <b>NEJ,</b> När pH är lågt är också KH lågt.

            Ha´stil, vägra profil
            /Rickard

            http://www.killis.tk
            /Rickard
            don Quijote och KA.
            http://www.killifish.tk

            Kommentar

            • BULL
              • January 2002
              • 298

              #21
              OK du vet ju det där bättre än mig :-).
              Det lät ju bra i allafall(tyckte jag).

              /M Astner

              Kommentar

              • Tant Nancy
                • April 2002
                • 5407

                #22
                Härliga tag!
                Bara Tobbe har vaknat så får han börja testa era teser, han blir nog hobbykemist på kuppen. En annan sitter på jobbet och kan bara läsa och begrunda så länge.
                Man tackar och bugar.

                MvH
                Tant Nancy <img src=extra_smilie_ancistrus.gif border=0 align=middle>
                MvH
                Tant Nancy
                www.gladafisken.aqualogen.se
                Mitt fotogalleri
                Dagbok
                Min zoon

                Kommentar

                • Tobbe
                  • October 2002
                  • 228

                  #23
                  Hej på er!
                  Jag har inte alls legat och sovit utan varit och spelat squash en timme - så det så<img src=icon_smile.gif border=0 align=middle> Men åter till akvariet värld...
                  Till R.Be kan jag säga att vi använder stressprotect som ett tillskott vid vattenbyten och doseringen är 10ml till 50l vatten. Alltså den utbytta mängden vatten. För våran del blir det ca 200 liter vatten som vi byter vid vattenbyten. Det står även på anvisningen att stressprotect kan orsaka en svag sänkning av Ph-värdet och att dosen ska halveras om KH ligger under 3. Detta har jag tolkat som, att vi behövde använda 20 ml av medlet vid vattenbyten för vårat KH har legat väldigt lågt hela tiden. Sedan vi böjade med att mäta vattenvärdena varje vecka så har KH-värdet hela tiden legat fast på 3. Angående mätning av Ph, KH före och efter stressprotect så gjorde jag det igår och det blev då identiska värden.

                  Simma lugnt
                  Tobbe <img src=extra_smilie_zebra_pleco.gif border=0 align=middle>
                  Man kan inte ha för många malar...
                  Salta killar simmar lugnt - men har tom plånbok


                  Tobbe

                  Kommentar

                  • Discus fantast
                    • February 2003
                    • 30

                    #24
                    Ja det här låter väldigt lustigt.

                    Som flera har skrivit innan så följer Ph och Kh varandra.

                    Du skrev kh har legat på 3-4 för att dagen efter ligga på 15 detta är en ruskig ökning och Ph borde ha ökat rejält men det har den ju inte gjort som ni skriver.

                    om det nu kan vara så att det är preparatet som ni tillsätter som spökar med era vattenvärden så skulle jag personligen sluta med det genast i det stora karet och ev. göra lite tester i ett mindre kar som är uppbyggt på samma sätt för att se vad som sker med vattenvärdena.

                    Jag kan inte råda er att sluta anv. medlet men jag själv anv. det ej och jag har ett perfekt fungerande discuskar.

                    Kör lite svarttorvgranulat i något filter för att tillföra humus syror mm som är viktigt för att få rätt ämnen i vattnet för just discus,växterna trivs också bättre, själv har jag precis börjat anv. Amtra Oak Bark och jag är så nöjd med detta medel helt otroligt bra behöver inte köra så hårt med torv och får därför ett vatten som släpper ner mer ljus till växterna.

                    Vitaminer får fiskarna i sig i rätt mängder om man ger dom en varierad kost med bra fryst och levande foder.

                    Jag tror som sagt att det var något fel på erat testkit,för jag har ingen förklaring till hur värden kan öka så drastiskt medans andra står kvar som vanligt.

                    Hoppas det löser sig/Henrik

                    Kommentar

                    • Tobbe
                      • October 2002
                      • 228

                      #25
                      Hej Henrik!
                      Jag kan inte förklara varför värdena skenade iväg sådär. Har som sagt testat med att kolla värdena före och efter tillsättning av "medel" och har inte fått några mätbara skillnader mellan testerna. PH värdet har legat stabilt hela tiden. Vi har oxå torv i akvariet. Vi har redan slutat tillsätta "medlet" men vill gärna hitta en förklaring till de skenande värdena.

                      Simma lugnt
                      Tobbe <img src=extra_smilie_zebra_pleco.gif border=0 align=middle>
                      Man kan inte ha för många malar...
                      Salta killar simmar lugnt - men har tom plånbok


                      Tobbe

                      Kommentar

                      • imported_n/a
                        • January 2002
                        • 585

                        #26
                        Hej Tobbe

                        Då är det som jag misstänkt att du får en utfällning av karbonater(CaCO3) vid varje tillfälle du tillför preparatet. Denna fällning går i lösning vid t ex. vid koldioxidtillförsel(men Ni tillför inte koldioxid eller?). Att inte pH stiger, utan stannar kvar på 6,4 låter konstigt(har jag missförståt någonting?).

                        Detta bekräftas av "varnings texten" pH kan sjunka. Koncentrationen kan vara så pass låg att du inte ser/kan mäta skillnaden vid första tillfället. Men vid upprepade tillfällen och vid varje tillfälle fälls karbonaterna ut och lägger sig på/i botten och det byggs upp med tiden så att du får en höjning av karbonathårdheten när fällningen går i lösning.

                        Upprepa försöket eller överdosera kraftigt, detta för att se om pH och KH sjunker.

                        Ha´stil, vägra profil
                        /Rickard

                        http://www.killis.tk
                        /Rickard
                        don Quijote och KA.
                        http://www.killifish.tk

                        Kommentar

                        • Tobbe
                          • October 2002
                          • 228

                          #27
                          Hej !
                          Har försökt med dubbel dos men det blev ingen skillnad. Ska kolla vad som händer om jag ökar ännu mer.

                          Simma lugnt
                          Tobbe <img src=extra_smilie_zebra_pleco.gif border=0 align=middle>
                          Man kan inte ha för många malar...
                          Salta killar simmar lugnt - men har tom plånbok


                          Tobbe

                          Kommentar

                          • Tobbe
                            • October 2002
                            • 228

                            #28
                            Oj då !
                            glömmde en sak ! Vi tillför inget Co2 alls.

                            Simma lugnt
                            Tobbe <img src=extra_smilie_zebra_pleco.gif border=0 align=middle>
                            Man kan inte ha för många malar...
                            Salta killar simmar lugnt - men har tom plånbok


                            Tobbe

                            Kommentar

                            • Tant Nancy
                              • April 2002
                              • 5407

                              #29
                              Nu har det hänt igen! Eller egentligen inte ... för nu är det pH som är högt och Kh ligger kvar... blir bara helt snurrig på det här. Kolla den här tåten: http://www.zoopet.com/akvarium/forum/topic.asp?TOPIC_ID=15403
                              OBS! den här gången har vi inte använt oss av Stressprotectorn!
                              MvH
                              Tant Nancy
                              www.gladafisken.aqualogen.se
                              Mitt fotogalleri
                              Dagbok
                              Min zoon

                              Kommentar

                              Arbetssätt...