Funderar på det här med salt i karet för malawisar. To do, or not to do, är väl inte den avgörande frågan direkt, det går nog bra vilket som. Men.
Det jag mer undrar är vilken funktion saltet är tänkt att fylla och kopplingen till malawisjöns naturliga sammansättning. En del har jag redan hört, men det tål att höras igen då det mesta är av mer sporadiskt förekommande karaktär. Skulle vilja få en bättre helhetsbild av saltets syfte för att få lite mer kött på smalbenet.
Salt av det vanliga slaget man oftast läser om att folk använder sig av är ju vanligt rent (jodfritt) salt som till nästan 100% består av... just det, är det natriumchlorid det heter eller?. Fyller sådant salt någon funktion som ska efterlikna något i naturen förekommande. Eller är det enbart mer i allmänt förebyggande hälsosyfte. Är det enbart natriumchlorid som har den effekten? Jag funderar närmast på alternativet till vanligt salt - mineralsalt som har en helt annan sammansättning.
Då är vi inne på vanligt rent salt vs mineralsalt. Det finns ju tex färdiga saltprodukter för akvaristiska ändamål. En del av dessa produkter påstås vara lämpade för bla malawi- och tanganyikaciklider. Men då rör det sig ofta om mineralsalt (ofta med tillsatser av annat som påstås vara gynnsamt) varav en del är helt utan natriumchlorid som beståndsdel. Fyller mineralsalt en helt annan funktion än vanligt rent salt. Vad jag förstått så höjer mineralsalt bla. karbonhårdheten, men fyller det någon liknande funktion som det vanliga saltet gör - eller ska dessa salter ses som helt skilda i funktion från varandra. Vad är därutöver skillnaden mellan akvaristiskt mineralsalt och det mineralsalt man kan köpa i affärerna???
Herrejösses vad tankar och funderingar blandas vilt, ursäkta om jag verkar rörig men det är väl för att jag känner mig sån och inte kan bringa någon större ordning i hur jag ska formulera mig. Plus att jag saknar kunskapen om vad det handlar om.
Hoppas ni fattar på ett ungefär vart jag vill komma och vill ha svar/kommentarer om.
Smike
Det jag mer undrar är vilken funktion saltet är tänkt att fylla och kopplingen till malawisjöns naturliga sammansättning. En del har jag redan hört, men det tål att höras igen då det mesta är av mer sporadiskt förekommande karaktär. Skulle vilja få en bättre helhetsbild av saltets syfte för att få lite mer kött på smalbenet.
Salt av det vanliga slaget man oftast läser om att folk använder sig av är ju vanligt rent (jodfritt) salt som till nästan 100% består av... just det, är det natriumchlorid det heter eller?. Fyller sådant salt någon funktion som ska efterlikna något i naturen förekommande. Eller är det enbart mer i allmänt förebyggande hälsosyfte. Är det enbart natriumchlorid som har den effekten? Jag funderar närmast på alternativet till vanligt salt - mineralsalt som har en helt annan sammansättning.
Då är vi inne på vanligt rent salt vs mineralsalt. Det finns ju tex färdiga saltprodukter för akvaristiska ändamål. En del av dessa produkter påstås vara lämpade för bla malawi- och tanganyikaciklider. Men då rör det sig ofta om mineralsalt (ofta med tillsatser av annat som påstås vara gynnsamt) varav en del är helt utan natriumchlorid som beståndsdel. Fyller mineralsalt en helt annan funktion än vanligt rent salt. Vad jag förstått så höjer mineralsalt bla. karbonhårdheten, men fyller det någon liknande funktion som det vanliga saltet gör - eller ska dessa salter ses som helt skilda i funktion från varandra. Vad är därutöver skillnaden mellan akvaristiskt mineralsalt och det mineralsalt man kan köpa i affärerna???
Herrejösses vad tankar och funderingar blandas vilt, ursäkta om jag verkar rörig men det är väl för att jag känner mig sån och inte kan bringa någon större ordning i hur jag ska formulera mig. Plus att jag saknar kunskapen om vad det handlar om.
Hoppas ni fattar på ett ungefär vart jag vill komma och vill ha svar/kommentarer om.
Smike
Kommentar