Vad ska jag ha till Malwi? Samt vad betyder allt?

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Pierre
    • November 2002
    • 279

    Vad ska jag ha till Malwi? Samt vad betyder allt?

    Köpte nyligen ett 250liters akvarium med Malawi ciklider. Hade innan dess endast ett 54 liters akvarium med slöjstjärtar som inte är så svåra att hantera. Men nu har jag helt plötsligt fått problem. När jag köpte 250 l karet så fick jag en hel vattentest tabell med massa färger och koder på som är rena grekiskan för mig! Hos slöjstjärtarna såg jag bara till att PH:t stod rätt till. Nu undrar jag vad allt betyder, vad det ska vara för värden och hur man rättar till dom. (Undrar om nån orkar svar på allt!?) Jag har Malawi-ciklider i akvariet. Tabellen heter aqua vital och överst är en färgtabell på nitrat, sen nitrit (endast en vit ruta), sedan följer en färgtabell på 4x3 rutor där det överst står <6°, >7°, >14° och sist >21°. Brevid dessa färgrutor står det 1°dGH = 1,78° TH, 1°dGH = 1,253°e och sist 1°dGH = 17,8ppm. Sen lite längre ner kommer nästa färgtabell där det står: 0°, 3°, 6°, 10°, 15° och sist 20°. Brevid dessa färgrutor står det: 1°dKH = 1,78° TAC och 1°dKH = 21,8 ppm. Längst ner av tabellen finns vanlig PH mätare. Känns lite dumt att fråga, men eftersom jag vill det för dom små liven så måste jag ju fråga! =) Undrar bara vad dom ska ha för värden, vad dom betyder och hur man rättar till dom! Är oerhört tacksam till dom som orkar svara!!!

    Mvh// Pierre
    (check my profile)
  • imported_n/a
    • January 2002
    • 585

    #2
    Hej

    <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>..står &lt;6°, &gt;7°, &gt;14° och sist &gt;21°. Brevid dessa färgrutor står det 1°dGH = 1,78° TH, 1°dGH = 1,253°e och sist 1°dGH = 17,8ppm. <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

    Den totalahårdheten, TH är franska grader, e är engelska grader och ppm är vad amerikanarna använder. dGH är då tyska hårdhetsgrader och skalan är i tyska hårdhetsgrader.

    <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>..står: 0°, 3°, 6°, 10°, 15° och sist 20°. Brevid dessa färgrutor står det: 1°dKH = 1,78° TAC och 1°dKH = 21,8 ppm. <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

    Karbonathårdheten, TAC är franska hårhetsgrader och ppm är åter amerikanarnas. Följaktligen är dKH den tyska hårdhetsgraden.

    Malawi, Hm .. låter som en sjukdom <img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle> . Vilka värden har du idag?

    Rickard Berg,
    AKA 7868, BKA 671-10
    NANFA, DFC
    *************************
    http://http://www.killis.tk
    /Rickard
    don Quijote och KA.
    http://www.killifish.tk

    Kommentar

    • Pierre
      • November 2002
      • 279

      #3
      Hej!
      Tack för att du ville svara! =) Har fortfarande några frågetecken att räta ut.. Men värdena ligger på: Nitrat c:a 40-50. Nitrit på "ok". Tabellen i mitten som jag inte förstår mig på ligger på &lt;7°. Tabellen som går från 0° till 20° där ligger värdet på nån nivå jag inte känner till, för färgen som syns på stickan (lila) finns inte med på tabellen. Ph värdet ligger på 8 som tydligen ska vara lagom till Malawi-cikliderna. Malawi är för övrigt inte en sjukdom, tack och lov, utan en sjö! =) Vet du hur man justerar alla de olika värdena? Tack för den övriga informationen förresten! Mvh //Pierre

      Mvh// Pierre
      (check my profile)

      Kommentar

      • imported_n/a
        • January 2002
        • 585

        #4
        Hej

        &gt;7° eller &lt;7°? Jag misstänker att det är &gt;7°dGH vilket indikerar på att din karbonathårdhet ligger någonstans i närheten. Men eftersom du inte kunde avläsa den pga färgen så får du kontrollera att det stämmer med färgintervallen mellan 6° och 10°dKH. Skulle det vara fallet behöver du inte göra någonting med ditt vatten och det bevisas också av att pH är 8 samtidigt som du har ganska så höga halter nitrat.

        Höga halter av nitrat ger den informationen att vattnet är belastat och om pH inte faller så är buffertkapaciteten god. Mitt råd är att byt vatten oftare och håll koll på pH-värdet.

        Rickard Berg,
        AKA 7868, BKA 671-10
        NANFA, DFC
        *************************
        http://http://www.killis.tk
        /Rickard
        don Quijote och KA.
        http://www.killifish.tk

        Kommentar

        Arbetssätt...