CO2 och en scalare som inte mår bra

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Fisherman
    • September 2002
    • 107

    #16
    Hej,

    @OlaSvenson,

    Visserligen kan "syrebubblor" på fisk se ut som vitaprick. Men innan de blir översållade med prickar så går det några dagar och då har man förhoppningsvis redan upptäckt denna parasit i sitt tidiga stadium.

    Nu har jag tack o lov inte haft prick på väldigt många år. En anledning är att jag inte köper fisk i "skitiga" affärer, och därmed minskas risken.

    mvh Fisherman <img src=icon_smile_approve.gif border=0 align=middle>
    mvh Fisherman

    Kommentar

    • Ola Svensson
      • June 2002
      • 1081

      #17
      1. Om man inte är så uppmärksam så finns risken att attack 2 av vita prick kommer väldigt plötsligt dvs. först några prickar, sedan färre eller kanske inga, sedan massor. Är man ouppmärksam och ovan kan det lätt verka som om de dök upp väldigt plötsligt. Det jag menar är att det bör kollas upp om bubblorna är vita prick. Troligen dog firrarna i något annat (syrgasbrist).

      2. I ett nystartat akvarieum är risken för syrgasbrist och nitrit mycket större av diverse (bakteriella) orsaker.

      3. Utdrivning av syrgas. Om man bubblar en gas utan syrgas i en vätska så driver man ut de andra gaserna. Syrgashalten sjunker. Mina procenthalter (30, 0, 100) handlade om ett vetenskapligt försök vi gjorde där vi mätte syrgashalten. Det här är inget initialt problem. Bubblar det för mycket så vädras all syrgas ut. Helst ska det inte bubblas alls utan man ska fixa en vattenyta mot koldioxiden t ex med ett uppochnervänt fat. Kolla hur de proffessionella anläggningarna ser ut.

      Mvh.

      Ola
      Mvh. Ola
      Medlem i Nordiska Ciklidsällskapet www.ciklid.org
      Provläs Ciklidbladet 3/2009 här www.ciklid.org/pdf/cb3_2009_frivisning.pdf

      Kommentar

      • FightGravity
        • April 2002
        • 304

        #18
        Själv körde jag ganska länge med jäst CO2 i mitt 180 liters kar. Jag stängde inte ner det under natten utan det stog och bubblade via en alträbit dygnet runt.

        Jag har inte upplevt de problem du beskriver, så det behöver faktiskt inte vara CO2 som är problemet, men man vet ju inte. Du har en mindre balja och som det har skrivits ovan, om du har ett lågt kH värde så är vattnet känsligare för pH svängningar pga CO2:n. Jag tror mitt kH ligger på 3-4, och jag har ett pH på 6.8-7.

        Ett permanent CO2 test kan jag rekommendera. Det ger en indikation på hur CO2 halten ligger så man vet ifall man behöver koppla ur eller ej.

        Tompa <img src=extra_smiley_jester.gif border=0 align=middle>
        Tompa

        Kommentar

        • Mogwai
          • November 2002
          • 3021

          #19
          Hej hej.

          Detta har vart en dyrköpt erfarenhet för mig. Igår så fick jag fiska upp och ta farväl av Bill å Bull...mina 2 <img src=extra_smilie_prakt_botia.gif border=0 align=middle><img src=extra_smilie_prakt_botia.gif border=0 align=middle>

          <img src=extra_smiley_weeping.gif border=0 align=middle><img src=extra_smiley_weeping.gif border=0 align=middle><img src=extra_smiley_weeping.gif border=0 align=middle><img src=extra_smiley_weeping.gif border=0 align=middle><img src=extra_smiley_weeping.gif border=0 align=middle><img src=extra_smiley_weeping.gif border=0 align=middle><img src=extra_smiley_weeping.gif border=0 align=middle>

          Kommer inte att göra om detta misstag. Ta reda på allt om det hela och sedan starta upp det igen.
          Nu skall det bli en hel del vattenbyyten med jämna mellanrum, Ektozon har införskaffats liksom medicin mot Vita Pricksjukan.
          Växterna har satt en väldans fart kan jag dock meddela, så lite gott kom det väl ut då.
          Flytormbuunkarna har skjutit skott både hitåt och ditåt.
          Jag är jättetacksam för alla tips och råd om det hela som jag har fått och lärt mig av. Tack Zoopetare för att Ni finns !!!!

          Sitter och funderar lite hur i hela friden man fick de tidigare akvarierna som man har haft för årtal sedan, att gå runt över huvudtaget ??? *S*

          <img src=extra_smilie_aquarium.gif border=0 align=middle><img src=extra_smilie_aquarium.gif border=0 align=middle><img src=extra_smilie_aquarium.gif border=0 align=middle>

          En sak är säker...till det stora karet som kommer hem efter nyår så...blir det en riktig anläggning, med hela tekniska fadderaljen.
          Inga mer fiskar skall behöva lida pin för min egna okunskap !!!

          Kommentar

          • Ola Svensson
            • June 2002
            • 1081

            #20
            <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote> Jag stängde inte ner det under natten utan det stog och bubblade via en alträbit dygnet runt. Jag har inte upplevt de problem du beskriver<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote> Alträbit ger väldigt små bubblor eller? Då minimerar man problemet jag beskriver. Om man bygger något som samlar upp koldioxiden så att det bildas en yta mot vattnet så blir utbytet bättre. Idealet är ju att få en massa koldioxid i vattnet UTAN att vädra ut syrgas. Det har börjat säljas små koldioxidgrejer som ser ut som svampar där kemikalier gör att det bildas koldioxid som samlas i "hatten". Då vädras det inte ut någon syrgas. Kombinerat med oxydator blir det säkert väldigt bra. Om ytan rör sig så vadrar man ju ut koldioxiden. Ja, ja. Någon med rejäl erfarenhet får ta över mina resonemang nu. De är ganska teoretiska.

            Mvh.

            Ola
            Mvh. Ola
            Medlem i Nordiska Ciklidsällskapet www.ciklid.org
            Provläs Ciklidbladet 3/2009 här www.ciklid.org/pdf/cb3_2009_frivisning.pdf

            Kommentar

            Arbetssätt...