vattenvärden.

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • imported_n/a
    • September 2002
    • 190

    vattenvärden.

    hej
    Läser om ett otal antal inlägg att svaret bliret beror vad du har för vattenvärden ph,kh odyl.Måste<img src=icon_smile_cool.gif border=0 align=middle>stick ut hakan o påstå att det för det mesta är rent nonsens,Vill (gör) påstå att dom flesta fiskar som säljs i sverige tål vårat kranvatten! utan massa ph,kh odyl,laborerande(utom göteborg då kanske<img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>).Ja upp till 90% av fiskar som säljs i svedala klarar o trivs i vårat vatten som ligger på ca 7-8 i ph.Håll i er nu ni som har koll<img src=icon_smile_cool.gif border=0 align=middle>,att som 30 år som akvarist(om jag får kalla mig det). ALDRIG har mätt varken ph,kh,bla,bla osv,och har odlat och haft fisk som trivs från tetror till(you name it)typ malawi/tanganyika.Faktum är att även en fisk som i naturen bor i ph6.0- 6.5 ,vad är det som säger att inte den trivs i ph 7,5-8,0? JO det är klart o bla bla bla(får en förklaring från en som läst på),men det gör den för det mesta ändå efter tillvänjing.Den mesta fisk som säljs är också odlad sen generationer i vårt vatten(som en poäng).man ska inte stöka(röra) till det i onödan.övriga 10% kan jag väl hålla med om att det är lite(men bara lite)kinkigare.men mät o krångla på bara ni som vill jag gör det i alle fall inte,(odlat det mesta<img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>)

  • Kjell Fohrman
    Administrator

    • December 2001
    • 48148

    #2
    Hej,
    Det du skriver stämmer säkert för 80% av alla fiskar som säljs, även om man då bör tänka på att hoppa över de resterande 20%.
    Det viktigaste är som sagt ofta inte vattenvärdena i sig utan att vattenvärdena är stabila och det är ju det som är det stora problemet och just därför bör man på många ställen använda olika preparat.
    I ett "holländskt" växtakvarium med rejält låg buffringsförmåga (som det är på väldigt många platser i Sverige) kan pH-värdet variera med hel 3 enheter mellan natt och dag och det är definitivt vare sig bra för fiskar eller växter.
    Akvaristiska hälsningar
    Kjell

    Akvaristiska hälsningar
    Kjell
    Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
    Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

    Kommentar

    • Ulf P
      • March 2002
      • 1615

      #3
      Det viktigaste är ju som sagt att vattenvärdena är hyfsat stabila. Sen tycker inte jag det handlar om vad våra akvariefiskar tål, utan snarare om vilken vattentyp som är karaktäristiskt för en viss fiskart. Vissa fiskar återfinns i naturen i de mest skiftande vattentyper, medans andra har mer specifika krav. Det är ju det som är en del av det roliga i hobbyn (för många i alla fall), att försöka återskapa den miljö som är typisk för de fiskar man har.

      Och att generellt påstå att fiskar som i vilt tillstånd lever i en typ av miljö med sina vattenvärden skulle trivas och föröka sig i ett akvarievatten som avsevärt skiljer sig, det är nog att förenkla lite väl grovt.

      Men det är klart att det emellanåt stirras lite för mycket på enskilda vattenparametrar.

      Men vad vet jag, nybörjare som jag är med mina 25 års erfarenheter av hobbyn...har säkert fått allt om bakfoten <img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>

      mvh
      /Hasse

      ==================================
      http://och.nu/ciklid
      //Uffe

      Kommentar

      • imported_n/a
        • September 2002
        • 190

        #4
        hej igen
        Grejen är tror jag att vi många gånger skapar vattenvärden som är väldigt instabila i ett akvarium med dess lilla vattenvolym,Ta tex amazonas där varierar vattenvärdena med torr/regn period,fisk som blir instängda i vatten hål odyl,extrema vattenvärden uppstår,tuffa förhållanden överlag,Det är väl här man kanske mixtra för att få en lek(trigga)för att vissa fisk är programerade för att leka vid visst ph/kh temp odyl,men att dom skulle tycka det var bättre o gå i sånt vatten jämt? Sen för att sköta ett kar med instabila värden kräver tid o intresse,tex en nybörjare köper hem kemikalier o ställer in "rätt" värde,o kan inte förstå att fisken dog efter en tid.Det jag vill ha sagt är att vi har för det mesta ett väldigt bra akvarievatten i sverige(med undantag)i våra kranar.

        Kommentar

        • Bilbo
          • February 2002
          • 2119

          #5
          Hej!
          Till viss del har "villo" rätt, när jag som nybörjare inom hobbyn höll princessor och scalarer ihop och dessutom fick båda att leka tänkte jag inte på varken pH eller dH eller nå´t annat vattenvärde. Det som gör att jag är intresserad av att kunna mäta värdena är att om en fisk dör så kan det kanske finnas förklaringar varför. Jag provade för 7 år sedan att hålla discus, utan att läsa på något, resultatet blev att alla discusar dog, ett nitrittest och ett pH test kanske hade räddat dessa fiskar, men vad vet jag, jag är ju så extremt grön med bara 12 år inom hobbyn.<img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle><img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>

          // Magnus
          // Magnus
          Helt akvarielös men med ett akvaterraium, 4 katter och 1 hund

          Kommentar

          • imported_n/a
            • January 2002
            • 585

            #6
            Hej

            Denna tråd är enligt mig på fel ställe.

            Det stämmer att en stor del av fiskarna som vi har i våra akvarier kan hållas i kranvattnet utan problem, en stor del kan också odlas i det. Men det finns undantag precis som Kjell påpekar. Men den eller de som vill diskutera och mixtra med vattnet måste få göra det. Själv gör jag det åt mina äggläggande tandkarpar, även om vissa av dem kan odlas i kranvattnet. Däremot får diskusen gå i kranvattnet.

            Det finns de som är intresserade av pumpar och filtervolymer eller afrikanska ciklider. De måste också få diskutera detta även om jag finner det helt ointressant och läser eller gör inga inlägg där. Jag skulle inte gå in och göra ett inlägg på SJUKDOMAR bara för att jag inte har haft några problem med det de sista åren och meddela de som har detta problem att medicinerna är onödigt.

            För att avslute det så behöver inte lågt pH(under 7) betyda att vattnet är instabilt. Däremot krävs det större kunskap av akvaristen, inte mer arbete. Däremot kan man fråga sig om alla som skaffar sig ett akvarium verkligen ska ha ett. Oavsett vilket djur man har, tar det en viss tid att sköta.

            Rickard Berg,
            AKA 7868, BKA 671-10
            NANFA, DFC
            *************************
            http://http://www.killis.tk
            /Rickard
            don Quijote och KA.
            http://www.killifish.tk

            Kommentar

            • imported_n/a
              • September 2002
              • 190

              #7
              ? nu är du väl ute och cyklar rickardo? Visst får välle du o andra mixtra bäst ni vill,om ni nu tycker det är nödvändigt<img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>.Men för en oinsatt,att börja mixtra till t.e.x ett mjukvatten med ph 6,för att "lyckas" med nån tetraart,när den kan anpassas till svenskt kranvatten o trivas där,utan att må ett dugg dåligt,är det fel det eller?Eller tycker du att ett vatten som håller lågt ph o kh är lätt att sköta för dom flesta? Det är väldigt svårt för att inte säga omöjligt att likna naturen i en sån liten vattenvolym som ett kar är,alltså en väldigt instabil miljö om man börjar laborera farligt nära dom nedre o övre gränserna.Sen en annan sak rickard,mina växtkar fullkomligt växer igen utan yttre påverkan av co2 o andra kemikalier,som somliga vräker i(en liten pik)<img src=icon_smile_evil.gif border=0 align=middle><img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>

              Kommentar

              • imported_n/a
                • January 2002
                • 585

                #8
                Hej

                Dålig kunskap ska man ibland möta med <img src=extra_smiley_tapedshut.gif border=0 align=middle>.

                Diskussion ang. tetror är http://www.zoopet.com/akvarium/forum/forum.asp?FORUM_ID=24 lämpligt. Har inte haft tetror på 10-15 år och är inte intresserad av dem.

                Rickard Berg,
                AKA 7868, BKA 671-10
                NANFA, DFC
                *************************
                http://http://www.killis.tk
                /Rickard
                don Quijote och KA.
                http://www.killifish.tk

                Kommentar

                • imported_n/a
                  • September 2002
                  • 190

                  #9
                  Ja det kan du ha rätt i,tycker även skitviktighet ska behandlas med <img src=extra_smiley_tapedshut.gif border=0 align=middle>.I övrigt så tycker jag ändå att det är många gånger onödigt att behandla varje kar som ett parti sicilansk draken.Sen det här med skolkemi kräver ju sin man så laborera på du,inte mig emot.

                  Kommentar

                  Arbetssätt...