Temperatur och Co2

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • jorgen41
    • December 2002
    • 2087

    Temperatur och Co2

    Det har ju förekommit diskutioner om vatten temp påverkar Co2 och syre nivåer i akvariet, jag hittade denna bilden som kan vara en fingervisning.
    http://coexploration.org/bbsr/classroombats/html/tempco2plot.html
    http://www.aquascapes.webhop.net
    http://jorgensblog.blogspot.com/
  • plizken
    • April 2004
    • 1293

    #2
    Så kolsyran ökar vid lägre temperatur. Varför händer det?

    Don't be afraid to try something new. Remember, amateurs built the Ark...Professionals built the Titanic!

    Kommentar

    • jorgen41
      • December 2002
      • 2087

      #3
      Det kan jag tyvär inte svara på :-(
      http://www.aquascapes.webhop.net
      http://jorgensblog.blogspot.com/

      Kommentar

      • BluesBoy
        • January 2004
        • 2559

        #4
        Ursprungligen skickat av plizken
        Så kolsyran ökar vid lägre temperatur. Varför händer det?
        Det är väl på grund av "jämviktsläget" i karbonatsystemet:
        http://www.hjortgatanszoo.se/main/default/default.cfm?navID=134
        BluesBoy
        http://www.bluesboy.se

        Kommentar

        • jorgen41
          • December 2002
          • 2087

          #5
          Den artikeln svarade väl inte på varför det blir så. Den konstaterade väl mer "att" det är så. Eller missade jag något i artikeln ?
          http://www.aquascapes.webhop.net
          http://jorgensblog.blogspot.com/

          Kommentar

          • nilssonnet
            • January 2004
            • 603

            #6
            Enligt SI Chemical Data (innehåller massa kemiska tabeller) löser sig CO2 bäst i vatten vid kalla temperaturer:
            0 grader: 3.35
            20 grader: 1.69
            25 grader: 1.45
            30 grader: 1.26
            35 grader: 1.10
            40 grader: 0.973

            Alla angivelser är g gas/kg vatten.
            Na klar!

            Kommentar

            • jorgen41
              • December 2002
              • 2087

              #7
              Jamen det förklarar ju inte varför :-)
              http://www.aquascapes.webhop.net
              http://jorgensblog.blogspot.com/

              Kommentar

              • defdac
                • January 2002
                • 12751

                #8
                Varför börjar det bubbla när man kokar vatten?
                http://www.defblog.se

                Kommentar

                • jorgen41
                  • December 2002
                  • 2087

                  #9
                  Ligger något i det Defdac :-)
                  http://www.aquascapes.webhop.net
                  http://jorgensblog.blogspot.com/

                  Kommentar

                  • yeast
                    • April 2003
                    • 23

                    #10
                    Gasers löslighet i vatten minskar normalt med ökande temperatur. Detta eftersom att molekylernas rörelser (vibrationer) ökar med ökande temperatur vilket gör att det blir svårare för gasmolekylerna att interagera med vätskans molekyler.

                    Angånde kokande vatten så är fenomenet det att vatten övergår från flytande fas till gasfas. Även här är det de enskilda molekyernas rörelse som är orsaken.

                    /Mikael Johansson

                    Kommentar

                    • plizken
                      • April 2004
                      • 1293

                      #11
                      Och vipps så blev allting glasklart. Tack för det. =)

                      Jag har funderat hela dan utan att tänka i dom banorna. Fullkomligt logiskt helt plötsligt.
                      Don't be afraid to try something new. Remember, amateurs built the Ark...Professionals built the Titanic!

                      Kommentar

                      Arbetssätt...