GH

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • barksten
    • August 2002
    • 76

    #16
    <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Det är skillnad på vad man kan göra i en E-kolv och ett akvarium.
    <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

    <img src=icon_smile.gif border=0 align=middle> Får man använda det där citatet??

    Kommentar

    • imported_n/a
      • January 2002
      • 585

      #17
      Hej

      Absolut <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle> .

      Rickard Berg, SKS 100
      *************************
      http://home.bip.net/r.be/Killis/svensk
      /Rickard
      don Quijote och KA.
      http://www.killifish.tk

      Kommentar

      • Lasse
        • October 2002
        • 1965

        #18
        Pulver, med risk att skapa et nytt sidospår, vad menar du med pe. Jag har aldrig hört det uttrycket. Har det med redox att gör så innebär en minustecken att det är reducerande miljö, det vill säga ytterst lite syre närvarande. Vad jag vet så sker endast svavelvätebildning som ett resultat av anaeroba bakterier, det vill säga bakterier som lever i en miljö med inget eller ytterst lite löst syre.

        Tillbaks till ursprungsfrågan. GH är ett mått på lösta salter i vatten, framförallt kalcium och magnesiumsalter. Kallades från början för tvålhårdet och användes för att bedömma tvättverkan. Det är en samlingsparameter, därför står ofta frågan inte om man skall höja GH utan vilket ämne man behöver tillföra, kalcium som ett exempel. GH har INTE direkt med pH eller buffringsförmåga att göra men eftersom många använder CaCO3, det vill säga kalksten som pH höjare så har detta missförstånd uppstått. När kalksten löses upp så bildas ju inte bara kalciumjoner utan också karbonatjoner och det är dessa som påverkar både pH och buffringsförmågan. Men Elof i pH 8 är kalksten olösbart, därför får du inte ut några kalciumjoner som kan höja GH (och givetvis inte de koresponderande karbonatjonerna heller). Du säger att du har ett KH på 6-10. KH är ett mått på buffringsförmågan och har ett inderekt/direkt verkan på pH. Om du har KH 6-10 samt GH 3 samt pH 8 så gör jag den bedömningen att du användt bikarbonat eller något liknande för att få dessa värden. Kalksten löser sig sakta i pH under ca 7,5 och använder man det för att höja pH upp till ca 7,5 så följer GH och KH varandra. Natriumbikarbona (NaHCO3 eller natriumvätekarbonat) fungerar som både KH samt pH höjare upp till ett pH nära 8. Detta ämne innehåller ingen kalcium så det påverkar inte GH däremot påverkar det KH. Över 8 kan bikarbonat fungera som pH-sänkare vilket många saltvattenakvarister fått uppleva Vill man av någon anledning över 8 och hålla kvar det där så får man använda exempelvis natriumkarbonat. Men var försiktig, detta är starka grejer. Samma gäller natriumhydroxid som höjer pH kraftigt men har den nackdelen att det inte buffrar alls. Varför vill man ha en buffer i vattnet. Jo ett vattens buffringsförmåga (i vårt fall KH)ger en fingervisning om hur mycket försurande ämne och processer vattnet tål utan att pH droppar.

        Vill man höja GH av någon anledning vid pH kring 8 så kan man ta till andra kalcium och magnesiumsalter som klorider eller sulfater. Bägge dessa har baksidor men är det ett tanganyika eller malawikar så skulle jag kanse använda kalciumklorid eftersom sulfater faktiskt inte är så trevliga om det går snett (där har du rätt, pulver. Jag har slått ihjäl ett lekpar Altolamprologus calvus med hjälp av svavelväte som bildades i ett j-a bottenfilter som hade stannat. Detta var på sjuttiotalet när dessa inte var så vanliga)

        Hoppas jag förvirrat debatten ytterligare

        Ha det

        Lasse

        Jag är inte tillräckligt ung för att veta allt

        Kommentar

        • Lasse
          • October 2002
          • 1965

          #19
          Altolamprologus calvus var inte vanliga menar jag. De j-a bottenfiltrena var däremot väldigt vanliga.

          Ha det

          Lasse

          Jag är inte tillräckligt ung för att veta allt

          Kommentar

          • Pulver
            • October 2002
            • 109

            #20
            <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>
            Har det med redox att gör så innebär en minustecken att det är reducerande miljö..
            <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>
            Ja absolut.
            Pe är en parameter som beskriver redox intensiteten och defineras som pe=-log{e-}

            Jag förstår att det är skilland på en e-kolv och ett akvarium<img src=icon_smile.gif border=0 align=middle>
            Men är det bara anaeroba bakterier som kan skapa detta? Jag tror faktiskt fortfarade inte det<img src=icon_smile.gif border=0 align=middle>

            mvh
            Erik


            Kommentar

            • Lasse
              • October 2002
              • 1965

              #21
              Sidospår igen, men viktigt

              Är det någon annan som vet. Jag skulle gärna se tänkt kemisk reaktion att från joner skapa en oladdad gas en vätska. Reaktionen i sig måste ju vara pH höjande eftersom två protoner ingår i H2S samt innan sammanslagningen måste syre reduceras bort från ursprungsämnet (sulfat?)Att den är pH höjande verkar motsäga hela resonemanget om att det sker automatiskt vid tillräckligt lågt pH eftersom att när pH är tillräckligt lågt startar processen, men då går ju pH upp och då avstannar processen.

              Den enda jon jag vet som faktiskt klarar av det här att kemiskt övergå till en gas i en vätska är ammoniumjonen som i högt pH "tappar" en proton och blir en gas (ammoniak). Processen är reversibel, i lågt pH "får" gasen en proton och blir en jon.

              Om det Pulvers påstående är sant så får det en del konsekvenser för exempelvis konstruktionen av denitrifikationsfilter. Jag tvivlar dock på att produktionen av svavelväte är rent kemisk, jag tror den är 100% biokemisk. Men jag kan ha fel, det har hänt förr

              Ha det

              Lasse

              Jag är inte tillräckligt ung för att veta allt

              Kommentar

              • imported_n/a
                • January 2002
                • 585

                #22
                Hej

                Det är fullt möjligt att det sker då pe -5, men Pulver, pe har att göra med redox spänningen och då följaktligen med syrehalten. Är ett pe på -5 relevat i ett akvarievatten? Vi pratar inte om botten utan vattnet. Under vilka förhållande får du ett pe på -5? Vad är redox spänningen/syrehalten? Jag håller med Lasse och tycker dessutom att detta är helt irrelevant i akvariesammanhang. Det förvirrar mer än hjälper, syrehalt förstår de flesta men redox spänning och pe förvirrar nog de flesta.

                Rickard Berg, SKS 100
                *************************
                http://home.bip.net/r.be/Killis/svensk
                /Rickard
                don Quijote och KA.
                http://www.killifish.tk

                Kommentar

                • Pulver
                  • October 2002
                  • 109

                  #23
                  Det blev lite för mycket spånande och det sa vi ju rätt tidigt efter Lasses första inlägg. Det blev mer ett sidospår och en diskussion än nått annat.

                  Mvh
                  Erik

                  Kommentar

                  Arbetssätt...