Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Cyano.

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

 • Sleaper
  svarade
  Jag hade testat total mörkläggning. Steg 1. Ta manuellt bort så mycket cyano det går. Steg 2. Mörkläggning i 4-5 dagar. Steg 3. Delvattenbyte. Steg 4. Efter mörkläggning och vb tillsätt Happy Life Algin Extra enligt bruksanvisning eller överdosera en aning. Har testat själv att överdosera med ett något bättre resultat, inga negativa konsekvenser med detta som jag kunde se.

  Kommentera:


 • Christer5
  svarade
  Jag tillsätter Easy Life Carbo vid varje vattenbyte och har gjort det i många år,är övertygad att det gynnar växtligheten och man får inga tofsalger.De få gånger jag har haft cyano så har jag noggrant sugit bort cyanon och efter en tid är den borta.

  Kommentera:


 • Åsa-Marie
  svarade
  Zoo menade att easy carbo kan döda cyano. Jag vet inte om det har hjälpt. För har mixtrat till och ifrån med carbo. Eftersom den är bakteriedödande. Kanske den dödar fel bakterier så cyanon kommer istället ?? Jag kommer ju inte ihåg när jag började mixtra med carbo och i vilket sammanhang den första cyanon kom.

  Kommentera:


 • åheim
  svarade
  Easy carbo är det ju ingen som riktigt egentligen vad det innehåller eftersom man lägger locket på, förutom att det är någon variant av nåt som liknar glutaraldehyd, vilket i sin tur är ett desinfektionsmedel... Jag skulle aldrig hälla ner det i ett akvarium, överdoserar man dödar det!

  Med någorlunda bra ljus och ett väl etablerat akvarium med fisk och ett bra bottensubstrat så ska det kunna finnas tillräckligt med näring och möjlighet för de flesta växter att växa och frodas. Men det finns ju riktigt krävande växter som måste få extra co2 (easy carbo är inte likvärdigt med co2) för att klara av att leva i ett akvarium och där tillsats av endast näring inte räcker. Och vissa växter gillar helt enkelt inte det vatten man har i sin kran tex så funkar inte javaormbunke i mitt vatten och den anses ju som en av de enklaste...

  Kommentera:


 • Åsa-Marie
  svarade
  Jag uppfattar det som att mina växter blir fulla i alger och sedan slutar dom att växa. Men har märkt att där de är skugga är det mindre av algerna även brunalgerna växer inte där det är skugga.
  jag tror att kanske algmedlet fick igång cyanon som bara legat o väntat.
  men då ska jag inte göra vattenbyten oftare utan egentligen mer sällan.
  Mina växter vill inte växa. Känns som dom står still. Men kan de vara pga att jag slutade att göda dom? Jag slutade med gödningen när algerna kom. Förutom easy carbo.
  förra vattenbytet tillsatte jag lite easy profito.
  första gödningen på månader

  Kommentera:


 • åheim
  svarade
  Halloj! Med cyano är det så att ingen riktigt vet varför man plötsligt får en invasion...
  I dem fall jag har drabbats så har det alltid varit i lågt belastade kar! Jag har kommit tillrätta med det genom att inte göra mer än att vara nitisk och sugit bort cyanon hela tiden! Att börja göra en hel massa olika åtgärder leder ofta till att man tappar kontrollen och det spårar ur...

  Mitt tips är att nu fokusera på att fisken ska må bra och det gör den om du låter moder natur få igång kvävecykeln, för den är antagligen satt ur spel just nu pga den bekämpning du gjort i panik, (diverse medel och omstart) .

  Jag tror akvariet skulle må bra av mer utdragna vattenbyten (för det är låg belastning säger du) kanske 40% 1 gång per månad är mer lämpligt.
  Sen är det viktigt att låte det vara bara, gör ingenting, förutom att suga bort cyanon med en slang, utan att för mycket vatten försvinner.

  Jag själv oroar mig inte för alger för dem hjäper bara mig att få balans i akvariet.

  Jag vet inte om du är rädd att miljön blir dålig för dina fiskar pga alger eller om det bara handlar om utseendet?

  kolla på det här!

  Kommentera:


 • Åsa-Marie
  skapade ett ämne Cyano.

  Cyano.

  Har ett 180 liters akvarium med tetror. Inget hårt belastat.
  det börja med att jag såg lite cyano högst upp på rutan. Skrapa bort var tillbaka ganska fort. Jag böt pump mot en större för att öka cirkuleringen. De försvann från rutan.
  mina växter börja bli lite slö så börja göda med tropicas gröna gödning. Fick då en alginvation utan dess like.
  behandlade med medel mot alger slutade att göda.
  allt såg prima ut. Tills när behandlingen var över dog mina snabbväxande och cyanon var tillbaka fast nu över växterna.
  Zoo säger du har för rent. Så börjar byta vatten var 14e dag istället för varje vecka.
  hjälper inte. Börjar behandla mot cyano. Blue exit. Hjälper inte
  tar ut rubbet byter grus gör en totalt omstart. Nya växter osv.
  efter en vecka cyanon är tillbaka dödar alla snabbväxande. Behandlar igen. Hjälper inte. Tillför easy carbo. Hjälper inte.
  tar bort allt för hand. Sätter in clearmax filter mot fosfat.
  nu är det mindre men fortfarande inte borta.
  brunalger kommer i massor. Botten ser för jävlig ut. Har nu ändrat belysningen så den ej lyser så starkt o länge och lagt in soluppgång o nedgång. Vet ej resultat av ljuset än.

  nu vad ska jag göra ? Fortsätta byta vatten varannan vecka eller öka till varje ?

  alla säger olika cyano är pga för skitigt botten. Syrefattigt. För rent osv.
Sparar...
X