UV-B och akvarium

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • defdac
    • January 2002
    • 12751

    UV-B och akvarium

    Jag har diskuterat och framfört mina positiva erfarenheter om UV, främst UV-B, för att få fram det röda pigmentet hos röda växter förutsatt att man inte använder täckglas.

    Nu måste jag krypa till korset =/

    UV-B triggar verkligen anthocyanin och får röda växter verkligt röda, även i "höga" burkar som mitt 50 cm höga 310-liters akvarium. Det har jag sett med mina egna ögon. Så långt allt väl.

    Men.

    UV oxiderar även gödning såsom järn. Hade jag haft Diana Walstads "bibel" inom växtakvaristiken "Ecology of the planted aquarium"
    http://www.amazon.co.uk/exec/obidos/ASIN/0967377307/ref=sr_aps_books_1_1/202-3216636-1395849
    hade jag kunnat läsa mig till detta faktum och gett en mer nyanserad bild av UV-B-påverkan i ett växtakvarium.

    Detta betyder för egen del en stor kluvenhet. Jag diggar de fina röda färgerna jag fått, men det är även ohållbart att elda upp gödning. Gödning är inte gratis om man säger så.

    Jag upptäckte detta fenomen när jag mätte järnhalten ett par dagar innan vattenbytet och då upptäckte jag att järn-halten var totalt omätbar och min Cardamine lyrata började visa tecken på någon form av näringsbrist.

    Detta har lett mig in på ett nytt spår inom gödningens fantastiska värld och jag har börjat skjuta in Tropica Master Grow med spruta rakt ner bland rötterna hos växterna där UV-ljuset inte når. Resultaten lovar jag att ge här direkt när jag märker skillnad.

    http://www.defblog.se
  • defdac
    • January 2002
    • 12751

    #2
    Btw är det synd att inte någon påpekat detta för mig. "Ecology of the planted aquarium" är en vanlig bok inom växtakvaristiken som jag gissar att många har som läser i detta forum. Antingen är intresset svalt för akvarieväxter eller så uttalar sig inte dom som verkligen vet. Det är jäkligt synd, och värt att diskuteras i en annan tråd =(

    http://www.defblog.se

    Kommentar

    • Aqua_Max
      • April 2002
      • 511

      #3
      Jag har inte läst boken, men syrehalten, temperaturen, ljuset, komplexbildare, reduktionsmedel, antioxidanter (speciellt vitamin C), pH, elekticitet osv kan påverka vilken form järnet uppträder i och speciellt balansen mellan tvåvärt järn och trevärt järn påverkar organsimernas upptag av järn, vilket också i sin tur påverkar balansen... <img src=extra_smiley_spin.gif border=0 align=middle>

      Eftersom du ändå tillsätter näring regelbundet och använde koldioxid för att både öka koldioxidhalten och driva ut syrgasen och gör vattenbyten så jag trodde inte det var något större problem, även om en del (stor eller liten?) av växtgödningen går åt att "elda för kråkorna" eller "kasta pengarna i sjön" så går väl ändå en hyfsad del av gödningen till växternas behov, eller?

      Jag har inte koll på vilka eventuella andra näringsämnen och spårelement som förmodligen också påverkas av UV ljuset, men det kanske står i din bok? Är det bara järnet som är speciellt hårt drabbat kan du säkert skaffa det på billigare sätt än via Tropica Master Grow. Gäller det många fler ämnen är det givetvis ett annat ekonomiskt läge.

      ~~~ Max Photo ~~~
      ~~~ Max Photo ~~~

      Kommentar

      • defdac
        • January 2002
        • 12751

        #4
        Det har du ju förstås rätt i.

        Dessutom är min iaktagelse UV kontra gödningsnivå i alldeles för tidigt skede för att kunna dra någon vettig/säker slutsats. Efter dagens veckovattenbyte med tillhörande gödning ska jag hålla stenhård koll på järnhalten hela veckan.

        http://www.defblog.se

        Kommentar

        • olof
          • July 2002
          • 445

          #5
          Hej!

          Står det inte på TMG flaskan att produkten förstörs av solljus? Jag har för mig det.
          Det låter verkligen som ett dilemma: röda växter eller välgödda växter.
          Lösningen är väl kanske mer gödning och gödning oftare. du gillar ju att exprimentera, varför inte sätta upp en försökstank för att se hur snabbt järngödningen förstörs.

          Mvh

          olof

          Kommentar

          • defdac
            • January 2002
            • 12751

            #6
            Japp! Jag använder mitt stora akvarium som försöksburk för UV fortfarande, och har gjort ett järntest varje dag sedan veckovattenbytet i lördags.

            Direkt efter vattenbytet var det 0,075 ppm, på söndagen var det 0.1 ppm (förmodligen hade inte gödningen spridit sig tillräckligt vid min första mätning), på måndagskvällen var det 0.05 ppm och imorse var det fortfarande 0.05 ppm - kanske något mindre. Dom nedersta skalorna på vattentest är ju inte direkt lätta att läsa av.
            Så antingen käkar växterna oroväckande fort, eller så är det UV-ljuset som är boven.

            Efter nästa veckovattenbyte ska jag göra en ny test-vecka utan UV-rör så borde vi kunna få någorlunda svart på vitt huruvida UV-röret oxiderar näringsämnen.

            http://www.defblog.se

            Kommentar

            Arbetssätt...