Byta hur mycket vatten?

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • kampfisken
    • September 2003
    • 666

    Byta hur mycket vatten?

    Har sedan flera år tillbaka bytt 1/3 av vattnet en gång i veckan i tron att det är det "rätta". Snackade dock med Akvariespecialisten i Uppsala igår och dom sa att man bara ska byta 10% av vattnet varannan vecka och slamsuga gruset varannan vecka (alltså byta vatten och slamsuga varannan gång), detta för att inte ta bort bakteriefloran i vattnet och filter. Tycker dock hans resonemang haltar något, dels för att fiskarnas urin och andra ämnen ju borde komma upp i rätt höga koncentrationer i akvarievattnet med så litet vattenbyte, dels för att slamsugning så ofta som varannan vecka defenitivt borde ta bort bakteriefloran i gruset. Är det fler än jag som tycker han snackade i nattmössan? Vad anser ni?
    Malawi, Amazonas, Sällskapsakvarium, Sydamerika, Asien.
  • mörten
    • November 2003
    • 61

    #2
    Jag är ingen expert på området men tänker försöka svara ändå.

    Det finns många sätt att sköta ett akvarium. En stor anledningen till att man byter vatten i ett akvarium är för att man vill få ned nitrathalten. Har du mycket fisk, stort filter och ganska få växter tror jag att det är helt omöjligt att följa handlarens råd. Det kommer helt enkelt bli för mycket nitrat i vattnet.

    I ett akvarium med mycket växter är det knappast möjligt att slamsuga gruset. Så ska handlarens råd fungera bör man ha ganska få fiskar och ett ineffektivt biologiskt filter. Smutspartiklarna ska hamna i gruset och sen avlägsnar man dessa genom slamsugning innan någon nedbrytning har påbörjats.

    Själv tycker jag att slamsugning är ett omständligt sätt att mekaniskt avlägsna skit. Planerar att byta ut gruset mot sand så att all skit hamnar i filtermattorna istället. De är ju betydligt enklare att rengöra än gruset (slamsugning). Sen finns det ganska många här på forumet som lyckas med konststycket att varken slamsuga eller rengöra sina filter. Skulle jag i mitt malawiakvarium ha så stor filteryta att all skit bryts ned skulle jag gissningsvis få byta 50% av vattnet var tredje dag för att inte nitrathalten ska skena iväg.

    Min slutsats är att om man inte är växtfantast kan man göra som handlaren föreslår dvs att i princip mekaniskt avlägsna all skit och endast byta lite vatten. Men man kan också ha så stor filteryta att man inte behöver avlägsna någon skit alls med konsekvensen att man måste byta vatten väldigt ofta. Själv tycker jag att det är två ganska extrema sätt och föredrar någon typ av medelväg dvs jag har inte mer filteryta än att det räcker att byta vatten en gång i veckan.

    Långt blev det! Som jag skrev är jag ingen expert på området så jag hoppas någon annan också svarar.

    Kommentar

    • Tropfrog
      • October 2002
      • 8078

      #3
      Vattenbyten kan inte ersätta bra filter. Om du vill veta hur mycket vatten just du skall byta så köp ett nitrattest. Att suga bort skit som ligger ovanpå bottnen bör man göra. Att slamsuga bottnen djupt är inget jag förordar, tycker att det fördärvar mer än det förbättrar, men jag vet dom som slamsuger hela tiden och säger att det funkar. Här får man nog välja, slamsuga ofta eller aldrig. Jag slamsuger aldrig och river upp mitt kar vart 5e år för att tvätta grusen försiktigt, alltid i samband med flytt. Alla kar är olika så det är omöjligt att ge generella svar förutom att karet mår bra och algerna dåligt när nitratvärdet är under 10 ppm, dock är inte halter upp till 25 skadligt. Beroende på hur seriös man är så kan man byta vid 10-20 ppm. Byter man då 50% så halveras halten, byter man 1/3 så har du 2/3 kvar osv. Att byta 10% en gång i veckan kanske funkar när man har extremt lite fisk. Jag är övertygad om att din handlare (om han följer sitt eget råd) får många kracher i butiken. I välfyllda kar i butik krävs väldigt mycket vattenbyten.
      MVH
      Magnus
      min zoon

      Kommentar

      • kampfisken
        • September 2003
        • 666

        #4
        Då fick jag mina misstankar bekräftade (att handlaren yrade i nattmössan). Instämmer i det här med nitrit och nitrat ni har skrivit. Intressant det där med filtermattor, att "för stora" filter kan få värdena att skena iväg då ingen (eller väldigt lite) biologisk nedbrytning sker i gruset. Då jag både har många växter, grottor och rötter skulle det bli omöjligt att slamsuga (om jag inte river upp hela inredningen vill säga). Jo, jag undrar också hur handlaren får sina akvarier att funka med så få och små vattenbyten, samtidigt som han slamsuger så ofta. Det sjuka är att han utger sig för att vara "expert" och den bästa i Uppsala, har rätt mycket viltfångat och har mycket höga priser på allt. Svart skiffer kostar 65:- per kilo hos honom (Akvariespecialisten i Uppsala), vilket han motiverar med att denna sort inte släpper ut något "skit" i vattnet, samtidigt som Akvarielagret i Bromma tar 25:- per kilo för samma vara! Som referens kan nämnas att Akvariehobby i Uppsala tar ca. 20:- för brunt skiffer. Så jag ska nog skippa denna handlare och hålla mig till Akvariehobby då dom har fiskar och inredning av bra kvalitet och till överkomligt pris, men kanske ta en sväng till Avariespecialisten för att köpa lite mer "udda" och exklusiva fiskar någon gång. Finns det fler akvariebutiker man bör undvika i Uppsala-Stockholmsregionen?
        Malawi, Amazonas, Sällskapsakvarium, Sydamerika, Asien.

        Kommentar

        • jagrik
          • March 2004
          • 25

          #5
          Hej Kampfisken!
          Jag startade akvarium för ca en månad sedan. Gick runt i hela Uppsala och kollade på grejjer. Köpte tillslut ett juwel 160 liter på akvariehobby. Mitt intryck är att akvariehobby både är billigare och med "ödmjuka" än akvariespecialisten. Fick själv samma råd som du angånede vattenbyten av akvariespecialisten. Tyckte oxå det låter alldeles för sällan.
          /Jagrik "Viva la vida aqaria"

          Kommentar

          • jorgen41
            • December 2002
            • 2087

            #6
            Byt ungefär 25-30% i veckan specielt om du har växter (för att få bort DOCén).
            Jag slamsuger också bara bort det man ser ovan på grusen.
            Aldrig nere och rotar i grusen.
            http://www.aquascapes.webhop.net
            http://jorgensblog.blogspot.com/

            Kommentar

            Arbetssätt...