Varmt i baljan

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Ulla
    • April 2002
    • 1163

    Varmt i baljan

    Hej,
    någon som har en idé om hur jag ska få ner temperaturen i akvariet. Köpte en ny lysrörsramp till akvariet, den gamla var ett hembygge med 2 st. 36 W rör. Den var så tung och otymplig att jag inte kunde lyfta ner den själv från burken.
    Den nya har 4 st 40W rör, så den skulle passa bättre till mitt blivande växtakvarium, på 350 liter.
    Drösslarna är monterade i själva armaturen och de verkar vara väldigt bra uppvärmning för vattnet. Akvariet håller 26 grader, då har jag inte ens doppvärmaren i. Rampen ligger direkt på täckglaset och tumstemperaturen är 20-21 grader.
    Jag hade tänkt mig att c:a 24 grader skulle vara lagom...
    Hur ska jag få ner temperaturen, utan att släcka ner lysrör? Eller tycker ni att 26 grader är lämplig temperatur?
    Ska ha guramin, siamesiska algätare, sötvattensräkor, några Ancistrus och ett stim av någon småfisk, vet inte vilka än, i akvariet.
    Skulle det hjälpa om jag monterade rampen en bit ovanför akvariet, eller försvinner för mycket av lyset? Jag har en hylla på väggen ovanför akvariet, det skulle vara möjligt att hänga upp rampen i den. Har för övrigt 6 katter, som jag inte vill ha liggande direkt på täckglasen, det blir så mycket hår i vattnet och fiskarna brukar bli skraja när katterna traskar runt där uppe. (Fördelen med nya ljusrampen är att den är för varm för katterna att ligga på!

    Ulla


    Ulla,http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=46637
  • Ingemar w
    • January 2002
    • 73

    #2
    Hej igen.
    Jag tycker att 26 grader låter som en alldeles lagom temperatur. Har du mätt upp temperaturen på morgonen när det varit släckt under natten ? Det är nog inte så bra om tempen sjunker och stiger under dygnet, du kan ställa in doppvärmaren så att den går igång vid tex 25 grader. Och nackdelen med att hänga rampen ovanför akvariet är att den då sprider en massa ljus utanför som kan blända.

    Mvh Ingemar
    Mvh Ingemar

    Kommentar

    • Ulla
      • April 2002
      • 1163

      #3
      Hej, Ingemar

      kollade temperaturen i morse, det var 25 grader. Gör det något om temperaturen sjunker en grad under natten?
      Jag ska lägga ner värmaren i akvariet igen. Tog upp den bara för att kolla om det gjorde någon skillnad med/ utan doppvärmaren.
      Ulla

      Ulla,http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=46637

      Kommentar

      • lillfrasse
        • February 2002
        • 2228

        #4
        För att kolla om det gör skillnad med eller utan värmare, så behöver du bara dra ur sladen eller har du kommit på ström överföring utan sladd....<img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle><img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle> trådlös ström vore nåt det...<img src=extra_smiley_alien.gif border=0 align=middle>

        Simma lungt....Lillfrasse
        Simma lungt..
        Lillfrasse..

        Kommentar

        • bosse
          • January 2002
          • 16

          #5
          De temp.variationer som du har inverkar mycket lite på livet i karet,
          du kan mycket väl ha 24 på natten och 27 på dagen, över 27 kan en del växter börja må dåligt om temperaturen ligger på denna nivå för länge.
          Som jag ser det kommer det stora problemet på sommaren om denna blir så varm som de senaste varit, då kommer du att få emperature på 30-31 grader i karet och detta är INTE bra. Det du kan göra då är att sänka vatten nivån 6-7 cm, detta ser inte så trevligt ut, men att släcka ned några rör inverkar menligt på växterna.
          Gör inte som jag i somras, såg någanstans att fylla PET-flaskor med vatten och stoppa dessa i frysen, lägga dessa "frysta" i karet, ok.
          tempen sjönk men frysen höll på att haverera, den tyckte inte om att få 5st 1,5 liter 27 grader varma PET-flaskor varje kväll.

          Kommentar

          • Aqua_Max
            • April 2002
            • 511

            #6
            <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>...frysen höll på att haverera, den tyckte inte om att få 5st 1,5 liter 27 grader varma PET-flaskor varje kväll.<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

            Det kanske är lite omständigt, men om du kör med PET-flask metoden så kan det vara lämpligt att tömma och sedan fylla på flaskorna med kallvatten från vattenkranen innan de stoppas in i frysen.

            ~~~ Max Photo ~~~

            Ändrat av - Aqua_Max den 2002/05/02 19:27:20
            ~~~ Max Photo ~~~

            Kommentar

            • Aqua_Max
              • April 2002
              • 511

              #7
              Gillar man finurlighet och inte är rädd för att trixa så är nog det bästa sättet att hålla nere vattentemperaturen i sötvattensakvarier att koppla in ett automatiskt vattenbytarsystem som droppar kallvatten i akvarierna. Akvarierna måste givetvis vara utrustade med en ytavrinning så att överflödesvattnet rinner bort till avlopp etc. På så sätt får man både ned temperaturen skonsamt och gör vattenbyte samtidigt. Temperaturen kan man antingen reglera manuellt genom att justera flödet och använda en termostatdoppvärmare i varje akvarium som hindrar att akvariet av misstag kyls av för mycket. Alternativt så kan man koppla systemet till en temperaturavkännare som kan stänga av och sätta igång vattenpåfyllningen utifrån temperaturen i akvariet. <img src=extra_smiley_mischievous.gif border=0 align=middle>

              Ett annat sätt som är säkrare ur översvämmningssynpunkt, men slöseri med rent vatten, är att leda kallvatten genom en tunn slang ned i akvarievattnet och sedan upp igen (efter att det värmts av akvarievattnet) och ut till avlopp etc.

              För att inte slösa bort vattnet kan man leda det till en uppsamlingsbehållare för att t.ex. vattna i trädgården med, om man nu har en trädgård.

              ~~~ Max Photo ~~~
              ~~~ Max Photo ~~~

              Kommentar

              • Aqua_Max
                • April 2002
                • 511

                #8
                Ytterligare ett sätt är att skaffa ett kylskåp och borra två hål i det. Så leder man en slang med vatten genom kylskåpet (lämpligvis rullas slangen några varv i kylskpet för att få en större avkylningsyta) och sedan ned i akvarievattnet och upp igen tillbaka till kylskåpet. Med hjälp av en svag pump får man vattnet att cirkulera i slangen som då kyls ned i kylskåpet och värms upp av akvarievattnet. Om man vill kan man koppla pumpen till en temperaturavkännare så att vattnet bara cirkulerar när temperaturen i akvariet börjar bli för hög.

                ~~~ Max Photo ~~~
                ~~~ Max Photo ~~~

                Kommentar

                • Ulla
                  • April 2002
                  • 1163

                  #9
                  Låter lite omständigt, det senaste tipset. I och för sig ingår vattnet i månadsavgiften på lägenheten, men översvämningsrisken är väl stor. Tänk om <img src=extra_smiley_doggy.gif border=0 align=middle>eller någon av <img src=extra_smiley_kitty.gif border=0 align=middle>skulle få för sig att ta en koll av slangens bitvänlighet. Dessutom lär det bli en hel del kondens på slangen pga det kalla vattnet. Ska ta och testa Bosses metod och sänka vattennivån till sommaren, få se hur varmt det blir. Lovade inte tysken en regning sommar igen? Då är faran stor att det blir smällhett!<img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>

                  Ulla

                  Ulla, snart med fiskar igen (efter 10 års uppehåll)
                  Ulla,http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=46637

                  Kommentar

                  • Aqua_Max
                    • April 2002
                    • 511

                    #10
                    <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Tänk om <img src=extra_smiley_doggy.gif border=0 align=middle>eller någon av <img src=extra_smiley_kitty.gif border=0 align=middle>skulle få för sig att ta en koll av slangens bitvänlighet. Dessutom lär det bli en hel del kondens på slangen pga det kalla vattnet.<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

                    Dessa problem kan lösas genom att man först trär isolering (typ liknande skumplasten i liggunderlag) på slangen och sedan trär på PVC rör utanpå som man sedan förankrar i väggen.

                    ~~~ Max Photo ~~~
                    ~~~ Max Photo ~~~

                    Kommentar

                    • Ingemar w
                      • January 2002
                      • 73

                      #11
                      Aqua Max !
                      Det skulle vara kul med en rundvandring hemma hos dig, det måste vara som en tur på avdelningen för fantastiska uppfinningar på tekniska museumet !? <img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle><img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>

                      Mvh Ingemar
                      Mvh Ingemar

                      Kommentar

                      • Aqua_Max
                        • April 2002
                        • 511

                        #12
                        <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Det skulle vara kul med en rundvandring hemma hos dig, det måste vara som en tur på avdelningen för fantastiska uppfinningar på tekniska museumet !? <img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle><img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle><hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

                        Nä, hemma har jag inte några akvarier. Däremot i min akvarielokal...

                        Någon vattenkylare av de sorter jag beskrivit ovan har jag dock inte i min egen lokal, men däremot har jag sett diverse olika lösningar på vattenkylning hos andra akvarister samt hört talas om ännu fler konstruktioner. Främst är det saltvattensakvarister som ibland blir tvingade att kyla vattnet för att inte allt ska dö om det börjar bli varmt, vilket förutom att det är tråkigt också kan bli extremt dyrt. Saltvattensakvarister har det dock lite jobbigare än sötvattensakvarister p.g.a. saltets påverkan på material samt att salthalten skall hållas konstant osv. Jag har bl.a. sett exempel på hur en ölkylningsapparat från en bar i Holland byggdes om till att vara kylanläggning till ca 10 kalla saltvattensakvarier...

                        När det gäller automatiska vattenbytarsystem, alternativt filtersystem med ytavrinning, så har jag sett ännu fler exempel, både i verkligheten och på bild från olika odlingsanläggningar, vilket är speciellt vanligt för diskus, men även många akvarieaffärer använder olika typer av vattenbytarsystem.

                        När det gäller isolering av vattenledningar så kan man nog hämta inspiration från hur vattenverket löst situationen.

                        Någon gång ibland gör jag själv en del egna experiment, främst gällande filter. Ibland när jag får besök av någon akvariekompis blir denne stående och stirrar storögt in i något akvarium och sedan kommer det.... VAD ÄR DET DÄR? Å så svarar man precis som om det var det självklart: Det är en pump med ett filter som renar akvarievattnet. <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle> he he

                        Att kalla det tekniskt museum är dock att ta i för mycket. Så mycket pryttlar har jag faktiskt inte konstruerat, även om det har blivit en del ritningar liggandes lite här och var som inte har blivit förverkligade ännu, samt att det ligger nog en och annan grej i lådor som inte används för tillfället...


                        ~~~ Max Photo ~~~
                        ~~~ Max Photo ~~~

                        Kommentar

                        Arbetssätt...