Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Byta ut all elektronik i ljusramp

Kollapsa
X
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

 • Byta ut all elektronik i ljusramp

  Under min nystart av gammalt akvarium med heltäckande ramp så upptäckte jag något för sent att rampen inte fungerar längre, trots nya glimtändare och lysrör. Fick tips att man kunde köpa en annan armatur och byta ut i rampen. Är det någon som vet hur pass svårt detta är? Har köpt en armatur med elektroniskt HF-don så blir ju att byta ut lysrörshållarna bara egentligen och donet förstås. Hur kopplar jag lampsladden ( av och på - knappen) Behövs det? Är rätt svårt att hitta nya heltäckande ramper i måtten 80*35cm har jag upptäckt.

 • #2
  Hej!
  Här är ett kopplingsschema för dubbla lysrör.
  Länk
  Om du bara har ett enkelt lysrör kan du säkert lista ut hur du skall koppla efter schemat i länken.

  Det är inte speciellt svårt att byta de olika komponenterna, inte heller olagligt, om du vet vad du gör. Men vid minsta osäkerhet så anlita en behörig elektriker.
  Lysrörsarmaturer över akvarium skall vara fukt- och stänkskyddade, se till att du får riktiga lysrörshållare sådana med en tätningsring man skruvar mot röret och hållaren.
  Om du släcker och tänder med timer behöver du ingen av/på strömbrytare i armaturen.

  Det vanligaste felet är att glimtändaren är förbrukad, då glöder bara röret litet svagt.
  Det näst vanligaste är att det är dålig kontakt i lysrörshållaren, kan hjälpa att sakta vrida lysröret flera varv, observera att det bara är då lysrörets båda kontaktstift är horisontella som kontakt sker med kontaktblecken inuti hållaren.
  Det är er heller inte ovanligt att den lilla plastbiten inuti hållaren går sönder.
  Även hållaren till glimtändaren går sönder.
  Sedan gäller det att det är en matchande glimtändare eller motsvarande elektronisk sådan du har, det finns några olika, det skall stå på glimtändarens utsida hur många watt lysrör (sammanlagt) den är avsedd för. Har du fel typ så tänds inte rören, möjligen blinkar, om ens det.
  Sedan kan ju det naturligtvis vara dålig kontakt mellan sladdarna och de olika komponenterna inuti armaturen som är problemet.
  Drosseln eller "reaktorn" den tunga kapslade spolen kan också ha ett avbrott, eller så... Om den blir varmare än du kan hålla den i handen, så byt ut även den.

  Något som kanske kan bli billigare, är ett i ett byggvaruhus köpa en takarmatur för "typ" garage, tvättstuga, våtrum... och plocka alla komponenterna från denna och sätta in i akvarierampen.

  Friskt kopplat hälften brunnet!

  Kommentera


  • #3
   Har beställt denna Länk för att byta ut rätt av då min befintliga är 2*18w . Där händer absolut ingenting när jag sätter i sladden och slår av o på. Inte ett enda ljud ens. Men ska för skojs skull röra lite på lysrören och se om något mirakulöst händer. Tack för tips iaf

   Kommentera


   • #4
    Ursprungligen postat av Jannike85 Visa inlägg
    Har beställt denna Länk för att byta ut rätt av då min befintliga är 2*18w . Där händer absolut ingenting när jag sätter i sladden och slår av o på. Inte ett enda ljud ens. Men ska för skojs skull röra lite på lysrören och se om något mirakulöst händer. Tack för tips iaf
    Ja det var precis en sådan armatur jag menade, bra pris! Verkar vara en utgående artiklel. Jula, Hornbach och Bauhaus har likadana eller snarlika.
    Hönder ingenting... Tja du kan ju allrid mäta med voltmeter, multimeter inuti rampen vid den första anslutningen som nätsladden sitter i.
    Det kan ju även bli avbeott i gamla nätsladdar, oftast där man ofta böjer dem.

    Kommentera

    Sparar...
    X