Janne och jag har börjat planera lite mer inför sommarens Islandsäventyr. Flygresan är redan klar, men vi måste ju ha en bil också. Förra sommaren hade vi en liten Suzuki Jimny, tror jag den hette. Fyrhjulsdriven givetvis, vägarna är inte bra om man vill köra någon annanstans än ringvägen, väg nr 1, och på vägar som heter någon siffra och har ett F framför så måste man ha 4x4. Dom vägarna saknar broar, man kör ner i vattnet och upp på andra sidan... man hoppas i alla fall att man kommer upp på andra sidan.
Den här gången skulle vi vilja ha en lite större bil, med större bensintank och högre markfrigång. Vi tänker oss att vi åker längst södra kusten österut först, följer östra kusten norrut och sen en bit västerut längst den norra. Där ska vi spana in en känd fågelsjö som heter Myvatn. Därefter ska vi försöka korsa Islands inland från norr till söder och stanna till vid en otroligt extravackert ställe som heter Landmannalaugar som ligger norr om vulkanen Hekla, där vi var alldeles för kort tid förra sommaren.
Den här resrutten skulle nog bli lite väl tuff för en liten Jimny, och så var det väldigt trångt och rätt obekvämt. Men ju större bil man vill ha... verkar som om hyrpriset stiger i kvadrat... det kommer att bli sk-tdyrt

Och nu något helt annorlunda... på Naturfotoforum finns en medlem som heter Terje Hellesö. Han är känd naturfotograf och har gett ut flera böcker med vackra, spännande och ofta lite provocerande nyskapande naturbilder.
Nu har han lagt upp en så otroligt läcker och fantastisk bild så jag måste försöka beskriva den.
Han har fotat månen, nästan full, med 1600 mm optik. Då kommer man riktigt, riktigt nära den, den blir enormt stor på bilden, fyller ut bilden mer eller mindre helt. Men... i siluett mot den vackra månen har han fått en knivskarp, flygande trana... helt enormt. När man vet hur Terje fotar, vad kan gör och inte gör med bilder, då vet man också att det är ett helt igenom äkta foto... inget dj-a photoshoppande där inte Det är bara att buga och stoppa in kameran i garderoben
... fast några fiskar och räkor kanske man skulle fota lite på ändå... och lite is

Jag var förresten förbi Södermalms akvarieaffär för några dagar sedan, hade en långrast på jobbet.
Det såg bra ut i butiken. Janne hade fått en massa nytt som han precis packat upp. Bl a ett gäng riktigt vackra dvärgrasboror. Jag kommer inte riktigt ihåg vilken variant det var, micros kanske? Runda och fina var dom i alla fall. Han hade dvärgkardinaler också, men dom var lite medtagna fortfarande. Och så... ska man kalla dom galaxyrasboror ändå? Dom heter ju inte det, är ju inga rasboror alls utan Danior. Sådana hade han tagit in i alla fall också.
Jag frågade efter Indiangobi, men det hade han inga. Fanns inte plats i något kar för dom just nu heller.
Förresten så får jag behålla den supersnygga gamla dvärgkardinalhanen med de långa fenorna, den som är 4-5 år gammal och fortfarande otroligt alert. Han jagar brudar och unghanar så det bara bubblar till i karet.
Janne Wester har i alla fall tre likadana hanar själv, och ännu fler honor. Jag såg två yngel i deras kar i rummet innanför butiken.

Nej om man skulle sova lite då.