Jag gissade rätt. De tyska humleräkorna, breviata, "lekte" i förrgår. Jag blev än mer misstänksam när jag inte kunde se en enda en idag. Jag försökte locka fram dom med räkpellets och fryst artemia. Efter ett tag kom en fram lite. En jäkla skillnad mot i förrgår när alla stimmade omkring. Men nyss så satt jag med ficklampa och försökte lysa in i alla skrymslen i det lilla 25-literskaret och se på sjutton... en hona med rom satt och kurade bakom en rot Det är en av de större som visade sig vara hona.
Nu börjar då nedräkningen så får jag se hur det ser ut om fyra veckor.

Burmorna däremot vet jag inte hur det går med. Idag har jag sett fem samtidigt, köpte sju. En av de här fem hade ett fåtal romkorn. Jag har ingen aning om den honan med så mycket rom är gömd eller har kastat rommen. Det är lite för välplanterat i deras kar

En av de mest gravida tigerhonorna har troligen börjat släppa ut yngel nu. Men jag kan inte se några yngel, bara honan med inte så många romkorn kvar. Dom verkade ju helt utveckalde i förrgår så dom borde ha kläckts.
Den andra honan håller sig undan.
Lustigt hur försiktiga dom är när dom inte är så många i karet. Eller kanske "lustig" inte är rätt ord, det borde väl vara smarta. Dom ska leva i väldigt täta populationer i det vilda har jag läst, och är dom få kanske instinkten säger att det kan bero på rovdjur så det är bäst att hålla sig undan.
Ju fler dom sen blir ju tryggare är dom, även de nykläckta.