Dom små tyska humlorna, beviata, är väldigt aktiva idag. Alla är framme och simmar och kliver omkring. Dom har knappt tid att äta. Det måste nästan vara så att någon av de ev honorna löper. För det kan man väl kalla det i brist på bättre svenska ord
Dom har vuxit till sig riktigt bra också.

Men Burmaräkorna vete sjutton hur det går med. Just nu sitter fyra, av sju?, framme men ingen har rom. Däremot har två stora äggfläckar. Dom andra två är lite slankare så det är nog hanar. Jag saknar en hane? som är väldigt annorlunda färgad. Honom känner jag igen väl. Men då skulle det betyda att två inte syns till. Det skulle ju kunna vara så att det är de bägge honorna som visat upp sig med rom... eller så har dom kastat rommen???

Jag håller på med vattenbyten nu igen. Liiite farligt att sätta sig och skriva medan man fyller på vatten

Annars så är det rätt ok i karen. Jag är lite trött på ancistrusarna som äter upp mina växter fast dom får "riktig" mat.

I sterbaikaret så hade det dykt upp långa trådalger, eller vad det kan heta. Jag har haft dom ett tag och funderade på om inte lysrören är för gamla.
Men när jag kollade så är dom inte det, och det lustiga är att algerna håller på att sakta försvinna på egen hand nu. Det är rätt skumt.

I tigerräkornas kar däremot har det dykt upp en jobbig alg. Jag funderade ett tag på om mossbollen jag lagt ner där har ynglat av sig, men inte i bollform. Men det har inte dykt upp såna alger i de andra karen där jag har mossbollar.
Algen är svart, kort, sträv och växer väldigt gärna inne i javamossan där den liksom växer i klump. Men den sätter sig också på rötter och runt bladskaften på några cryptocoryner.
Tigerräkorna själva är lite hemliga just nu. Jag tror att två honor håller på och kläcker yngel just nu, men jag kan inte se dom och hanarna håller sig också undan.

CR blir bara fler och fler. Jag har börjat plocka upp de som är sämst tecknade, och då är dom riktigt dåliga. Dom lägger jag ner hos sterbaierna i stället. Det finns bara Corys, trinidadguppys och kolglöd där, och några andra malar till.

Jag jobbade i natt. det var rätt rörigt... minst sagt. När jag började vid 22.30 så var många pendeltåg uppåt 2 timmar sena. Några låg på bara 10 minuter, bl a det jag skulle ha. Det var visst "växelfel" som orsakade de mesta problemen. Värmen i växlarna hade inte fungerat runt Centralen och om det både snöar och blåser i såna lägen så fungerar inte växlarna som dom ska längre. Det packas snö i dom och då går det inte att manövrera dom längre om man inte fysiskt går ut och sopar bort snön... hela tiden... i varje växel.

Jag skulle haft några timmars uppehåll i vår nya kassa depå i Bro, den som SL ritat. Nu hade det blivit en urspårning på bangården där någonstans och eftersom SL tyckte det var för dyrt att låta bygga två in- och utgångar så var hela depån blockerad. Inga tåg in och inga ut.
Jag fick sitta på mitt tåg i Bålsta och försöka sova lite i stolen i hytten. När man sett hur... "folk" grisar och snuskar ute i kupén så ligger man INTE på dom sätena (ryyyyys!!!!).

Sen kom jag hem vid 8-tiden och lade mig några timmar. När jag vaknat gick jag upp och ut till mitt postutlämningsställe som finns gömd i en skrubb i ICA i närheten.
Jag hade fått tips om "kartongskadade" objektiv för halva priset hos Scandinavian Photo för några dagar sen. Det var en fast 50 mm f/1.8 Mycket trevligt, tokskarp, ljusstark och väldigt prisvärd till ordinarie pris.
När jag beställde objektivet så fick jag först besked att ordern var restad. Jaha, jag hann inte, tänkte jag. Men sen fick jag höra/läsa på ett otroligt trevligt lite fotoforum som jag hänger på, att en kille som också beställt fast lite efter mig hade fått besked att objektiven var slut men han skulle få ett helt oskadat ex (det var alltså bara kartongen som var trasig på dom första). Jag började hoppas lite igen och se på sjutton... dom skickade ett objektiv till mig med. När jag hämtade ut det så var kartongen i helt perfekt skick.
Scandinavian photo är helt suveräna på trevligt bemötande och bra service. Jag har handlat över disk förut, på Kungsholmen, och alltid blivit så nöjd. En gång fick jag t.o.m. låna ett teleobjektiv värt 10 000 kr och gå ut på stan och prova det. Sån kommer man ihåg.

nej nu är det visst dags att skifta slang i karen igen.