Lika bra att ta det tråkiga först. Jag har fått något sk*t i 37-liters karet med Pseudomugil signiferparen. Det var Mia (MammaMia) som var här och fikade och kikade på blommor och firrar som såg det först. En av honorna var svullen runt ena ögat. Dagen efter var hon mer svullen och hade fått vita fläckar på kroppen. Det där med fläckarna kände jag igen efter att Janne (Södermalms Akvarieaffär) pratat om det. Jag ringde och surrade med honom och han berättade att det är en bakterie i fiskarnas tarmar, som alla fiskar har (bakerien alltså, tarmar har dom ju också förstås ), som kan angripa fisken innifrån om dom blir rejält stressade. Det finns inget att göra för fisken, men han tyckte absolut att jag skulle göra vattenbyte med saltat vatten (1/2 msk/10 liter vatten). Jag gjorde det i morse, tog upp den risiga honan, som var rejält dålig nu, och avlivade henne inlindad i lite hushållspapper med sax. Jag såg också att den andra honan börjat få ett svullet öga. Hon är för pigg att fångas in, men i morgon går det säkert bra.
Jag har inte varit i karet och bråkat med dom på något vis, däremot borde dom kanske gått i saltat vatten från början? Dom har helt andra krav än P.gertrudaen. Dom (gertruaen) är i alla fall tokpigga.
Det var det tråkiga det.

Det roliga är att Mia var har . Oj, vad vi pratade om Hoyor och fiskar. Jag ska åka och kolla på alla hennes djur en dag också. Det ska bli kul.

Sen så blir jag gladare och gladare varje gång jag sätter mig och tittar på dvärgrasbororna. Nu har jag sett fyra 1 cm-yngel och ca 14 vuxna (10 från början). Dessutom några halvstora. Det finns nu helt säkert två könsmogna hanar som färgar ut och jagar honor samt kaxar för varandra. Väldigt tjusigt. Sen kan det vara så att det finns en tredje lite mindre hane som inte riktigt börjat färga ut. Jag har sett lite tendenser till det, bl a lite eldfärgade prickar mot något rödare kropp. Men bara väldigt svagt än så länge.

Jag börjar ledsna på alla jäkla guppys. Det är inte speciellt snyggt med för många såna och dom jagar och noppar på mina Corydoras .
Något måste jag göra. Antagligen dela upp "Trinidad"-guppyna också i han- och hongrupper.

Annars så har jag äntligen fixat en extra glashylla mitt i fönstret i data/fiskrummet. Det gjorde jag idag och den är redan full med småkrukor utan att det egentligen syns var dom kom ifrån. Sååå skulle det ju inte bli . Jag måste nog fixa en glashylla till.
Jag satte fast den som Patrik föreslog, skruvade fast lister i fönsterfodret. Förborrade så det inte skulle spricka, och det blev bra. Den lilla uppladdningsbara skruvdragaren är något av det bästa impulsköp jag någonsin gjort

Förresten så åkte jag till K-Rauta och handlade list och lite annat som verkade "bra-att-ha" .
Något jag kom ihåg utan minneslapp (teflonhjärna) var sån där elrör, eller vad man ska kalla det. Det fanns i 2 m bitar. Jag ska testa att göra några små luftdrivna filter á la Akvarieleasing. Hm... ska nog göra ett nu och låta det gå i ett etablerat kar. Melanotaenia splendidaynglen behöver mer filtrering. Dom är tåliga som sjutton och kan få vara lite försökskaniner ... eller så gör jag ett och sätter i karet som jag drog upp de prickiga blåögonynglen i. Där har jag en luftslang med sten dragen redan. Men torven (och algerna) måste bort. Då blir det en nystart... inte sååå bra. Kanske kan stoppa ner lite ampullariabebisar? Eller så gör jag båda .

När jag gick och hämtade glashyllan hos glasmästaren hittade jag en massa Karl-Johansvampar som jag plockade. Det blev en välfylld svampomelett av det. GOTT!!!