Kommer hem från jobbet... kollar runt lite bland karen. När jag kikar in i det svarta 120-liters karet med Corys, Zebraotosar, stor och liten smycketetra och ca 19 miljoner "vildguppys" tror jag att jag ser i syne igen. Precis som när jag tittade in i Boraraskaret och fick se en halvstor ungfisk och en sekund tänkte: "Tänk vad små dom egentligen är." Tills jag får se en vuxen som är dubbelt så stor.
Den här gången stirrar jag på en smycketetra i miniformat, ca 2 cm lång totalt och perfekt utfärgad med kolsvarta ränder. Jag hann liksom inte kolla in den ordentligt och fundera på vilken av tetrorna det är, men tror det är liten smycketetra, Nannostomus marginatus.
Den håller sig rätt stilla, högt upp i karet lite i bakkant under den stora Cryptocoryne cordatans blad. När jag försökte fota den så dök alla guppys upp framför linsen och trodde det skulle komma ner något ätbart.

Sen måste jag rodnande erkänna att jag gjort expriment med en ungfisk av de prickiga blåögonen. Jag bara tog upp en av de större ungfiskarna i torvburken och skickade ner den till de vuxna, utan inkoppning. Plums ner bara. Ett dygn efter såg den så oförskämt fin ut så jag fångade in fyra till, tre hanar och en hona, och släppte ner i karet. Det var i går och idag ser dom toppenfina ut och hanarna spänner fenor och försöker imponera på de vuxna honorna, och på varandra. Dom är ca 2 cm totalt nu. Jag ska vänta något dygn till och sen fånga in några till av de största och skicka ner till de vuxna.

Just nu är det svala 27 grader i fiskrummet. Mycket bättre än drygt 30 som var någonslags rekord hos mig.

Nu tror jag att det blir kaffe, macka och glass.