Nu går väl det mesta på lite sparlåga. Jag har lättat på de flesta täckglas nu, hoppiga fiskar, rymningsbenägna snäckor eller ej. Vattennivån är lite sänkt där det går, alla djur håller sig i sina kar i alla fall.
Jag har funderat lite på just det man läser om att ampullarior ska rymma så fort dom kan. Jag undrar om det inte är så att det är de stora honorna som tar sig ur karen, om det går, när de ska lägga rom? Ingen av de mindre har varit ute på promenad än i alla fall, även om jag sett några uppe på växterna när det legat lite mat där.
Dom växer väldigt ojämnt. Den allra största är ca 3 cm över skalet, på längden. Nu fick jag ju rätt många romkluster under en tid, innan hanen dog. Men de minsta ampullariorna är bara ca 5 mm. Det är rätt bra att det är skillnad.

Cyanon håller sig borta ur yngelkaren där den brukar finnas. Det verkar som om posthornssnäckorna klarar av att hålla den borta.

Jag har två små byttor på diskbänken med javamossa och posthornssnäckor. I dom har jag försökt kläcka killis och regnbågar med rätt dåligt resultat. Jag undrar hur dom som alltid kläcker killirom på det sätter egentligen gör? Nu har jag en killi i en av byttorna. Den är väl ca 15-20 mm. Jag gör vattenbyten och matar med grindalsmask men när ska jag flytta den... och vart? Den är så pass liten än, fast kanske skulle jag kunna lägga ner den till blåögonynglen, Pseudomugil signifer? Dom ynglen växer fort och är riktiga snabbsimmare. Det ser ut som om alla nio klarat sig, dom är ca 15 mm nu totalt.

I torvkaret där jag kläckte och drar upp de prickiga blåögonynglen har pH börjat gå upp lite nu. Det är väl torven som tappat musten. Jag märkte det på att det började komma alger ovanpå torvbotten. Värdena har varit så stabila så jag har inte mätt på ett tag, men från att ha legat på 5 så ligger det på 6 nu.
Hur sjutton ska jag göra nu egentligen? Blir det inte något fel på vattenvärdena när pH går upp? Det är något med ammonium/ammoniak, har jag för mig.
Jag har legat väldigt lågt med akvariehyllsbygget nu, det är för varmt att hålla på. Men när det är klart så ska de prickiga blåögonyngelen till ett 60-liters kar i stället så dom får lite mer utrymma att växa på.

Det ser ut som om Corydoras gossei kommer igång av värmen. Inte i karet med VF gruppen, men i ett annat kar med halvstora från i vintras. Jag såg två fina hanar som försökte uppvakta varandra. Det är lite lustigt faktiskt. I lekgruppen har jag en hane och en hona som håller ihop, och leker. Sen är det två fina hanar till som bara har ögon för varandra, och ibland för den tredje (första) hanen.

Minsta Borarasynglet växer som sjutton nu när hon (ser ut som en hona på svarta fläcken under buken) när hon börjat ta grindalsmask. Hon är absolut för stor att tas av de vuxna nu. I den vuxna gruppen tror jag att det går en eller två ungfiskar nu.

Usch vad det är varmt inne hos mig. I går var det 30.5 grader, nu "bara" 29.7
Det är lite svalare ute, men bara lite. Det såg ut som om det skulle bli svalare i morgon. Jag hoppas det.
Nu är det bara 2.5 veckor kvar till semestern. Det blir en resa ner till Göteborg i alla fall tillsammans med Peter och Monica. Hoppas kunna träffa några av alla trevliga människor jag mejlar med där nerifrån.

Jag jobbade natt i natt, det var skönt. När jag klev upp i dag vid 15-tiden var det kö till fågelbadet på baksidan. En björktrast låg i badet, en väntade bredvid. Lite vid sidan om stod tre talgoxar och en blåmes. En sädesärlehona doppade fötterna och drack lite och till sist kom huliganskatorna. Det var faktiskt tre stycken ungskator den här gången. Dom gillar jag mycket. Dom trängde ner sig två i taget i badet. Så speciellt stort är det inte så det blev lite trångt.

Annars så försöker jag överleva genom att släpa runt en fläkt som jag hade turen att få tag i för några år sen då det också var för varmt. Just nu står den på golvet i data- fiskrummet och kör ut varmluften i köket i stället