Hur tillbringar jag en ledig pingstafton? Jo, först pysslar jag med firrarna lite i lugn och ro och efter min egen frukost cyklar jag till Angarnssjöängen med håv, påsar och plastkanna.
Jag tänkte ta mig till den översvämmade hästhagen på andra sidan fågelsjön och kolla läget. Ställer cykeln och knallar in i skogen. Tror ni inte att jag går fel och missar hagen Efter någon timme är jag tillbaks där jag började gå. Men jag hade hittat lite pölar med mycket svarta myggpuppor utefter stigarna jag gick.
OK, ett varv till då... och nu kom jag rätt. Hittade en hel del svarta mygg, både puppor och vanliga raka. Men det fanns inga vattenloppor alls.
Jag fortsatte ner mot själva Angarnssjöängen och spången jag håvat småfoder tidigare. Katastrof... där var helt torrlagt nu men en liten å eller större dike som det gick en liten spång över, där fanns mygglarver.
Sen fick jag syn på lite vattensamlingar i en kohage. Gissa om det var sumpigt där Knappt att stövelskaften höll sig över vattnet och sörjan.
Sen kör jag ner håven i en grund pöl vid en rotvälta i sankmarken. Tittade lite snabbt i håven och såg lite mygglarver och en väldig massa björkfrön... trodde jag. Det var ju kollosalt mycket och stora dafnier. Vilken lycka, som att plocka trattkantareller ungefär. Först ser man inget och plötsligt finns dom där under fötterna.
När jag skulle skutta mot fast mark igen, ca 10 m bara, så höll jag på att sjunka ordentligt. Vilket gungfly, lyckades rädda mig upp på en murken, halvt sjunken trädstam som var väldigt hal. Sen halkade jag förstås av den och viftade till med håven strax innan jag kom "iland". Tittar nöjd ner i håven... TOM!!! Jag har viftat bort hela alltihopa. Det var säkert 1 dl dafnier och lite myggisar. Dj-a skit!!! Bara att hoppa ut i träsket igen och börja om. Jag hittade rätt mycket till, det gjorde jag, så det var inte så stor katastrof som jag först trodde.
Nu har firrarna fått festa. T o m de stora regnbågarna är proppmätta. Det har dom nog aldrig varit tidigare. Jag släppte nyss ner lite räkmix åt mina Corydoras i bl a det karet och bågarna tittade inte ens åt mixen. Dom brukar slita i den som värsta pirayorna i vanliga fall.

Dom små blåögonynglen ser bra ut även efter vattenbytet. Nu är det svårt att räkna dom, jag tror att några kan ha dött, men nog är det säkra 30 stycken där i alla fall. Kan vara alla 40 också. Jag får se sen.

Ampullariorna fortsätter hålla på som kaniner... hela tiden. I går hade dom lagt ett nytt romkluster under täckglaset och en av de äldre har kläckts. Den första kläckningens snäckor har vuxit betydligt redan.

Killina får festa nu också på olika levandefoder. Dom största hanynglen är otroligt vackra i färgen. Jag tror det är lite mer honor än jag trodde. Några av de mindre ser absolut ut som honor... hoppas jag
En av de minsta har ett vitt märke runt kroppen. Jag satt och kollade och undrade vad det var. Sen kom jag på det... han/hon har varit inne i gapet på en större killi och klarat sig.

Jag skulle vilja ha ett kar till på ca 100 liter att föda upp gula dubbelsvärdsguppys i Men jag ska hejda mig.

Underbart med en hel ledig dag till som jag kan göra precis vad jag vill med. Borde ju göra vattenbyten och städa lite. Men blir det varmt och soligt kanske jag solar i stället.