Jag tog till brutalmetoden när ancistrusarna skulle upp. Flyttade alla gömslen till en hink och tog ut innerfiltret. Sen ner med två håvar och jaga, jaga, jaga Jag fick upp alla, det var 11 stycken. Valde ut en fin hane till Marie (MC-kvinnan) och de två minsta till Jonas (Edis). Dom släppte jag tillbaks efter en del funderande. Jag får väl jaga upp hanen igen i morgon när Marie kommer hit.
Åkte in till Janne (Södermalms akvarieaffär) med malarna. Som vanligt blev jag kvar till efter stägningsdags och lämnade butiken med en Cryptocoryne balansae, två större posthornssnäckor och en portion stora grindalsmaskar med tillhörande seramis-substrat. Dom här maskarna verkar inte vara samma som dom jag har. Dom är större och förökar sig snabbare, äter mer också.
Jag stod och tittade på dvärgrasbororna länge. B.merah hade blivit sålda, B.briggitae fanns det kvar en del av och dom är så jäkla snygga. Sen fanns det en del B.maculata som vuxit till sig lite sen sist. Jag stod och kollade och tyckte det såg ut som en, ev två, hanar och resten honor. Sen råkade jag nämna det för Janne, och jag sa att jag ville köpa de jag misstänkte var hanar. Då fick jag inte det för Janne ville odla själv på dom Hade jag inte snackat så mycke utan bara pekat ut dom hade det gått vägen och mina nio damer fått någon mer karl i burken. Det är bara en hane där och han får slita.
Plötsligt flyger det omkring en stor vacker trollslända ovanför det stora växtkaret. Janne berättade att det var den 3e eller 4e som kläckts i lokalen. Dom kommer med växterna från Danmark på något sätt. Ägg eller små, små larver (eller vad det heter).
Janne ska ställa upp två rader till med kar med fiskar till försäljning i sommar, och ställa kar under det stora växtkaret också. Åh, vad jag hoppas att det ska funka och lite fler kunder hitta dit. Han är så vettig att prata med och har så intressanta grejer i butiken. Snygga fiskar som verkar trivas där och allt spännande levandefoder.
Nu har han dessutom två små plastbyttor med javamossa, posthornssnäcka och nykläckta regnbågsyngel på disken. Han har hängt ner lekmoppar till firrarna i butiken, dom leker, han plockar rom och kläcker. Det är M.praecox och parva (tror jag).

När jag kom hem så matade jag firrar och räknade blåögonyngel igen. Några gånger fick jag det till 21, men oftast till 19. Dom är lite svårräknade fast dom håller till i ytvattnet och ligger rätt still. Men plötsligt sätter en fart och då blir det som biljard i burken. En stöter till en annan som far iväg i väldig fart och stöter till ännu fler.

Dom små ampullariabebisarna har spridit ut sig i karet nu och finns överallt bland växter och på rutorna. Jag undrar hur fort dom växer om dom mår bra?
Jag skulle vilja ha posthornssnäcksbebisar också. Förresten har Janne en rödare sort hemma hos sig säger han. Jag ska tigga till mig en eller annan om han kan undvara några.

Lite före 20 så cyklade jag iväg och fångade lite mer småfoder. Tog inte direkt upp svarta mygg även om det givetvis följde med en hel del. Det hade börjat torka upp en del. Det är inte så bra, det blir svårare att komma åt småfodret då. Jag var väl hemma någongång efter 21.

Nej nu ska jag diska och sen borde jag plocka undan lite innan folk kommer i morgon. Peter/Pjotr hade ärende i Sthlm och skulle dyka upp och kolla på snäckbebisar och blåögonyngel och så kommer Marie och sambo. Jag undrar hur alla akvarierelaterade prylar hamnat framme igen? Hinkar, filtermatrial på tork, slangar, håvar, silar, burkar och byttor, kamerastativ, plastlåda med utrangerad sessiliflora och andmat i vatten, lekmoppar, ficklampa, ännu mer slangar, pallar, lövkassar, utrangerade flytormbunkar i en hög på sovrumsgolvet *rodnar*, en kasse med prylar från IKEA, ännu fler hinkar och slangar, tvätt och serietidningar. USCH vilken slarvmaja jag är då och då. Jag borde verkligen kasta en massa prylar som inte används.
Nej det här duger inte, mot disken med språng...