Jag åkte till Jannes affär efter jobbet idag. Där blir jag alltid kvar så länge, även den här gången. Det var en kund före som höll på och odlade halfmoon kampfisk i Sthlmsområdet. Det kan inte vara många som gör det. Han hämtade själv från Thailand i alla fall.

Janne hade många fina firrar inne nu. Bl a små Boraras, brigittae, merah och maculata. Det var mycket smått skoj i karen den här gången. Han ville också ta mina större ancistrusungfiskar och killisen när de var tillräckligt stora så man såg tydlig könsskillnad. Det är ju väldigt bra om han vill ta in dom. En supertrevlig killi att börja med, växtlekare, lever över 3 år och är kanonsnäll.
Jag köpte i alla fall med en omgång seramis till att odla grindalarna i och ett gäng posthornssnäckor som kommer från Mia. Hon hade lämnat dom där åt mig Det var väldigt snällt, det blir kanske små guldgula miniampullarior i retur

När jag kom hem och kollade runt på firrarna och matade med svarta mygglarver såg jag att en ampullaria såg jättedålig ut. Den låg halvvägs ute ur skalet. Jag petade lite på den men då drog den genast in sig ordentligt. Skönt!
Lite senare funderade jag på varför den verkade så utmattad och fick en misstanke. Kikade lite mer ordentligt utefter kanterna mellan täckglas och vattennivå och jajamensan, där fanns ampullariarom. Den här var rätt nylagd för den var i olika färger.
Jag förstår inte hur ampullariorna fungerar egentligen. Om dom inte parade sig förrän igår, ska dom kunna lägga rom idag då? Funkar det som fiskrom, liksom? Jag har mera trott att honan blir befruktad först och efter det så bildas rommen inne i henne.
Det ska i alla fall kläckas efter 2-4 veckor beroende på tempen. Den första rommen är i alla fall ca 1 vecka nu.

Nej om jag skulle lägga mig kanske. Börjar inte förrän kl 12 i morgon, och det känns ju fantastiskt med en sovmorgon.
Nu är klockan 00.29