Ok, när klockradion drar igång på klockan 6 på morgonen (egentligen när frun puttar på mig och säger att min klockradio spelar ) jublar man väl inte direkt. Vänder mig om och tänker stilla att ok, ikväll skall jag lägga mig lite tidigare. Ikväll skall jag inte titta på film till efter midnatt, en tanke som jag likaså vet kommer att vara som bortflugen senare på kvällen.

Jobbat 5-skift en gång i tiden och jobbade även tre-skift i många år och samtidigt som jag är otroligt tacksam över att jobba dagtid kan jag då och då längta tillbaka till skiftjobbet. Är betydligt tröttare nu än när jag jobbade på nätterna (kan väl inte bero på att man blivit 10år äldre och dessutom skaffat småbarn? ). Nätter och kvällar var helt ok på skifttiden (finns det ett sådant ord? ...skifttid?...låter lite som medeltiden eller kanske som sekelskiftestiden? ) nä det som var knäckande var förmiddagsskiften. Att vara på jobbet strax innan 6, att behöva gå upp innan klockan hunnit bli 5... Omänskligt.

Tror det är därför folk jobbar skift, i alla fall var det så med mig och många av mina polare som jobbar/jobbat skift, att man väljer att jobba skift därför att de tidiga mornarna är så svåra. Jo visst, som skiftarbetare får man ett par mornar som är ÄNNU värre men sedan slipper man tidiga mornar på länge. Som dagtidsarbetare måste man ALLTID gå upp tidigt!

Hursom helst... lyckades som vanligt göra en liten lätt utvikning och fullständigt tappa greppet om både ämnet och hela den röda trådrullen.
När väl klockradion spelat, frun puttat på mig, jag somnat om och frun väckt mig igen då kliver jag upp... fortfarande trött. Fortfarande med tanken på att ikväll skall jag lägga mig tidigare. Snabba morgonbestyr att komma i ordning och inte minst med att få barnen i ordning. Men sedan lägger sig lugnet, eller kanske inte lugnet, snarare friden, över mig likt ett mjukt silkes täcke som luftigt och svalt omhuldar mitt sinne. (Tänkte ta en parallell till dunbolster men det är ju inte direkt polititiskt korrekt i dessa tider )

Till och med i morse när man kliver ut och det ligger ett par centimeter blöt snö över bilar och garageuppfart kom friden... harmonin. Skottade undan och for till jobbet. Knallade ifrån bilen i slask med ett snöblandat regn stilla fallande ner över mig och klev likt alla andra mornar på sista tiden in genom portvakten med ett stort leende på läpparna. Livet leker!

Livet är en fest, håll med om det, folk och fä!

Trivs väldigt bra på jobbet just nu och timmarna liksom dagarna bara flyger fram. Har svårt att gå hem på eftermiddagarna och det finns stunder då man faktiskt längtar tillbaka till nästa morgon! Mitt nya uppdrag i gråzonen mellan konsultträsket och beställarsidan som någon sorts administrativ koordinerande vaktmästare i projektdjungeln är spännande och utvecklande. Samtidigt vet jag att det kommer att bli tuffare allt eftersom men det är lika bra att njuta medan trivseln finns här!


Spanat på fiskar och läst akvarieböcker och genomsökt fiskdatabasen här på Z-pet. Nästa vecka på torsdag bär det av till Åleds.

Nordstedts
Att få sina akvarium fyllda med gammalt vatten var ända till på sista tiden varje akvarieägares dröm. Hade vattnet blivit gammalt, det vill säga antagit en gul eller hellre konjaksbrun färg, ansågs man kunna sätta sig med armarna i kors och låta det hela sköta sig självt. Vattnet förblev klart, fiskarna dog inte i parasitära sjukdomar och den gula färgen gav en air av förnämhet åt det hela. Gammalt vatten blev till och med handelsvara, och då man flyttade, tappades det på damejeaner och följde med flyttlasset.

...

En förr mycket omskriven plåga, som man numera nästan aldrig hör talas om i vårt land, är de svävande mikroskopiska grönalgerna, som genom massuppträdande kan komma vattnet att bli grönsoppa. Algerna fodrar ljus och färskt vatten, i gammalt vatten och i mörker dör de. Orsaken till denna gröngrumling är, att akvariet står för ljust, till exempel i eller intill ett fönster. Förr då man ängsligt sökte ta vara på allt dagsljus, var därför gröngrumlingen om somrarna ett vanligt ont, som på sina håll framkallade förtvivlan hos nybörjare, men nu, då vi i regel ställer våra akvarier längre in i rummet och belyser dem med elektriskt ljus, är risken nästan ingen. Grönalger trivs inte i lampljus- såvida man inte ger akvariet en för tok för stark belysning.
Har man nu fått in plågan, är den första åtgärden oftast, att man skärmar av ljuset med mörkt papper, dock inte så mörkt att det blir syrebrist. Det varnas i äldre litteraur för vattenbyte, men det är ställt utom allt tvivel, att det snabbaste pch säkraste sättet att nå målet just är ett totalt vattenbyte. ... Kan man sätta till gammalt vatten, är det så mycket bättre. En ordentlig portion levande dafnier är ofta ett strålande medel; de äter på kort tid upp alla grönalgerna.


Någon mer än jag som tycker de skrev låååånga meningar förr? Jag menar, jag skriver ju aldrig, eller nästan aldrig åtminstone, några långa meningar, eller satser, uppdelade med kommatecken, för att sedan låta meningen fortsätta, och fortsätta, i all evighet?! Upprörande

Fredagen går mot till slut och det dröjer en hel helg innan man skall åter till jobbet. Skönt att nippertippan Siwan spårade ur i alla fall. Värre att de alpina tjejerna också spårade ur så knäna stod åt alla håll . Dags att avsluta ölen, duscha, och sjunka ner i sängen mmmm och slå på en fin film jag spelade in härom kvällen!
Sova skall jag göra då jag blir gammal!

I övrigt anser jag att Stenungsund bör få en egen akvarieaffär.