Igår var det lite bitigt...

En underbar dag. Styvkuling, +3grader och ett mycket tätt (och vått) duggregn som lade ett grått täcke över hela landskapet. Att man klättrade upp 15-20meter upp i luften med fritt vindfång mot havet ett par hundra meter bort gjorde inte direkt tillvaron varmare. Den isande fukten gnagde sig långsamt allt längre in mot innersta benmärgen likt en envis och sällsynt ondskefull bäver. Efter dryga timmen ökade långsamt duggregnet till något märkligt tätt duggregn innehållande stora tunga droppar som inte bara blötte ner våra utskrivna stora ritningar och förvandlade dem till pappersmassa utan de landade med ett irriterande ljud på hjälmen och skvätte elakt ner sin kalla last av vatten innanför kragen. Som om inte detta vore nog var det dessutom måndag… Verkligen tur att man gillar sitt jobb!

Lite lättare idag, någon grad varmare, lite mindre duggregn och ett par sekundmeter mindre vind. Nästan så man kan ana våren?


Inte bara grabben som flyttat in i nytt rum, hans akvarium med tillhörande fiskar har givetvis följt med. Grabben fick ju, för er som glömt bort det, ett alldeles eget akvarium i födelsedagspresent när han fyllde 5år (idag 6½) då han fick ärva mitt och fruns trotjänare, ett pålitligt 90L med aluminiumram. Efter att stått i övre hallen fick akvariet äntligen flytta ner till hans nya rum innan 13-helgen (13:e krigaren är för övrigt en film som rekommenderas starkt och som dessvärre saknas helt i samlingen hemma…än så länge).

Lovade redan i höstas när renoveringen drog igång på högvarv att vi under julledigheten skulle åka till stora staden Göteborg och inhandla nya fiskar och även en ny ”bubblare” (ny membranpump- den tidigare lånade pappsingen till räkkaret i köket)

Var nere i Götet och spenderade pengar under mellandagarna och då vi ändå var på Backaplan svängde vi in till Herkules. Passade på att köpa fruns efterlängtade Juwel Lido120 som hon önskat sig länge. Blev ett mörkbrunt som matchar nyrenoverade övre hallen med den gråa slimline-bakgrunden. Stiligt som bara den!

Vi skulle vidare och hade ingen möjlighet att köpa fiskar just då men eftersom de berättade att de skulle ha samma öppettider som vanligt över 13-helgen planerades en ny resa in.

Skulle in och byta några saker på ett större småländskt varuhus där ett par tusen andra lediga människor flockades likt irriterande surrande getingar runt ett saftglas mitt i sommarhettan. Något senare än planerat men ändå med tiden på vår sida åkte vi vidare till Herkules för att grabben skulle få sina efterlängtade nya fiskar. Tänkte mig några nya tetror och annat för egen del och frun skulle ha en påse slöjstjärtar.

Döm av vår förvåning när vi fann den släckta lokalen och papperslappen på dörren som meddelade att de stängde tidigare på då det var 13-dagsafton?! Vi hade missat det med en halvtimme... Under de få minuterna de tog för vår lilla familj att sätta oss i bilen igen var inte mindre än tre andra sällskap framme och drog i dörren.

Hade en kille i baksätet där tårarna började rinna så vi svängde in på Bäckebol till Zoo Center. Faktum var att de hade riktig fin ordning på sina akvarium även om det inte fanns så mycket att välja på. Blev en ny membranpump, en keramik-kreation där en krabba gungar fram och tillbaka allt eftersom luften bubblar in under honom och även om jag har försökt att strypa luftflödet släpper han upp en rejäl bubbla var 3:e sekund med ett rejält bubblande ljud till följd, ett ljud som hörs i hela huset när väl kvällstystnaden lagt sig...nåväl- han fick välja själv.

Zoo center hade fina Guppys också så grabben fick ett par gulprickiga vackra för att förhindra inavel i karet där numera tredje generationen simmar omkring nöjt (appropå det, var det inte andra generationen som slog sönder en trumma på förra årets melodifestival? Bevisar bara att det är viktigt med avel... ja jag tänkte på Guppysarna alltså.)

För egen del hittade jag mycket vackra Kejsartetror som jag faktiskt funderat på länge, länge. Blev två hanar och tre honor, mycket vackra, utfärgade men fina långa fenor, de simmar nu i vardagsrummets SA-kar bland cikliderna.

Dagen efter, på 14... jag menar 13-dagen tog jag med mig barnen upp till Torp köpcentrum för att frun skulle få lite studielugn på förmiddagen. Inne på DjurMagazinet hade de verkligen slagit på stort. Ett brett utbud med välskapta fina fiskar. Bra ordning i karen och en tjej som verkade vara både påläst och kunnig. Imponerade gjorde främst utbudet på L-malar, har inte riktigt bestämt mig hur jag skall gå vidare med mina kar hemma annars kände jag verkligen suget efter ett par riktigt vackra exemplar.

Grabben hittade svärdbärare i precis den färgen han velat ha efter att bläddrat igenom hushållets akvarieböcker hemma i soffan (han fick sin livs första egna akvariebok i julklapp). Ganska lika viltformen i färgerna, ljusa och lätt gröna toner på hanen och honorna är ljusa med lätt oranga, nästan gula, drag.

På lördag bär det av på familjetripp, en litet nytt Z-pet race som två kvinnliga profiler här inne döpte det till för ett par år sedan (vi har inte glömt er). Skall först ner till Zoomässan i Kungsbacka och titta på dvärgciklider (faktiskt fruns och barnens första besök sedan de bytte lokal 2006) och därefter ett förnyat försök på Hercules.

Vi får väl hålla tummarna för att det blir några nya fiskpåsar med hem!

...
För övrigt anser jag att Stenungsund borde få en egen akvariebutik.