Senaste inslaget eller avsnittet (gör ju som ni såväl vet nästan allt för att detta inte skall bli en ordinär blogg ) avslutades med ställningen 3-1 (om jag minns rätt?) i kampen mellan S_sund och naturen. En hel del har hänt i den kampen sedan sist må jag säga.

Har varit en väldig händelserik period så vi får väl se om jag kommer ihåg allt, skall försöka att få med det om än något kortfattat.

--------------------

Lördag
Efter att ha dränkt ett jordgetingbo vaknade man upp dagen därpå efter en halvtaskig natts sömn med en rejält svullen, rött och värkande arm. Att ett så litet kryp kan åstakomma så mycket värk? Men det är klart, kan malariamyggor och fästingar så kan väl getingar?

Gott om getingar överallt på tomten och barnen blir mer och mer uppskrämda. Tog ett varv runt tomten och hittade ett getingbo på baksidan i komposten!
Tog på mig heltäckande rejäl klädsel i sommarhettan och beväpnade mig med en flaska Radar och en kratta. Smög mig fram likt en sommarbris på de ovetande små krypen och kände mig lite som General Custer. En halvtimme senare var massakern ett faktum. 4-1 till S_sund.

Åt våfflor till lunch, frun öppnade skåpet för att ta fram våffeljärnet och ut far en flaska glögg ifrån i julas rakt ner i klinkersgolvet .
Naturen som anföll med hjälp av tyngdkraften? Döm själva, rejält kladdigt blev det i alla fall och ytterligare 3-4 getingar mötte smaschad-av-en tidnings-döden när de lockats in i köket av den söta juldoften.

Hade syster-yster och svågern på besök över grillningsmiddag. Visade min ännu mer svullna arm och det uppgrävda jordgetingsboet. På väg tillbaka till bordet såg jag ännu en öppning till ännu ett jordgetingsbo ca 4m norr om det första. Och jo, de kallade mig för falköga en gång i tiden. Mitt rekord var när jag i 70km/h ifrån baksätet på farsans bil fick syn på en uggla i ett träd på andra sidan av en åker. Farsan som givetvis inte trodde mig stannade, svängde tillbaka och tittade... efter att jag pekat... jodå, där satt en uggla på en gren ca 100m bort och tittade på oss.

--------------------

Söndag
Eftersom jag varit nära att avlida av värmeslag och säkerligen svettats ett par liter i min heltäckande stridsmundering dagen innan och eftersom min arm värkte, kliade, sved och allmänt irriterade mig så till den milda grad att min inställning gentemot getingar nu inte kan ses som något annat än en personlig vendetta så stegade jag ut i morgonluften i shorts och t-shirt. Grepade vattenslangen och utan vidare förvarning hällde jag ner 1dl kaustiksoda i öppningshållet och spolade med fullt tryck ner i hålet!
Med förhoppning om att dränka boet och låta luten döda larver och drottning kände jag mig något mer tillfreds när jag gick därifrån utan att en enda geting kom upp ur hålet.

Under resten av dagen surrade det dock betänkligt bakom busken och tillslut grävde jag upp det, en halvrutten stubbe under ett tunt lager jord, använde en tung duschstråle på vattenslangen som sköld (med tillräckligt blöta vingar kraschar även den mest ilskna geting) och beväpnad med min toffel slog jag ihjäl uppemot trettio getingar i snabba attacker då och då under hela dagen.

Framemot kvällen låg vaxkakorna blottade i gräset och de förvridna krossade getingkropparna låg utspridda i gräset. 5-1 till S_sund ... trodde jag

--------------------

Måndag och tisdag
Minisemester till världsmetropolen Borås, en stad som man på något sätt utvecklat en sorts hatkärlek till. En stad man tycker sig känna och där vi återigen bevisat att vi hittar bättre än både gatuskyltar och GPS. Efter ett knappt år i kronans tjänst i staden för min del och en termin på högskolan för frun så är det något speciellt med Borås.

Djurparken var måndagens höjdpunkt och det blev en lyckad tripp för hela familjen. Dagens höjdpunkt var nog själva resan i sig själv, vi fyra tillsammans, men annars var det kanske när en av elefanterna kom alldelles nära oss vid safari parken och räckte ut snabeln intill oss för att beta gräs.

Under tisdagen shoppades det i diverse affärer och badades på Stadsparksbadet (äventyrsbad). Att hela familjen tyckte att den 60m långa vattenrutschkanan var dagens höjdpunkt därom råder nog inga tvivel!

--------------------

Onsdag
Någonsin vaknat och kännt att allting känns fel?
Vaknat utan att veta varför, bara känna att pulsen ökar och att man plötsligt blir väldigt medveten om allting runt omkring sig?
Inse att allt inte verkar stå rätt till med frun... att något låter... känner hur hon är stel i hela kroppen... känner mig iaktagen, som om vi inte är ensamma...

Som småbarnsförälder med två barnrum intill vårt eget brukar belysningen i badrummet lämnas på nattetid och dörren står alltid lite halvöppen och sprider ljus ut i hallen och även i viss mån in i vårt rum.

Ser en skugga passera förbi rakt ovanför mitt ansikte.
Hör ljudet igen och så skuggan igen... hör fruns andhämtning och känner hur hennes stela kropp trycker sig mot mig och hur hon dragit upp täcket över huvudet. Långsamt vaknar sinnena till liv och trots att det bara gått tre till fyra sekunder sedan jag vaknat utan att veta varför är jag nu klarvaken med adrenalin rusande genom hela kroppen och syrerikt blod forsar ut till musklerna och försätter hela mig i någon sorts urtids beredskap.

Kanske har berättat detta tidigare hur som helts så har det sin berättigade plats här.
Två stenålders människor går i savannens höga gräs när de anar något i ögonvrån. Den ena antar att det är vinden eller kanske en fågel, han går vidare medan han vrider huvudet för att se vad det var. Den andre mannen rusar fram i zick-zack och springer för sitt liv.

Den förste mannen slukades av ett grottlejon och hans gener gick aldrig vidare. Den andre mannens gener finns nu i min kropp och jag lutar mig över frun, tänder sänglampan av spotligt typ och riktar upp den starka ljuskäglan mot taket och motstående väggen.

-Är det där vad jag tror det är? Frun ligger kvar under täcket tätt intill mig och lika plötsligt står det 100% klart för mig.
- Japp
Smyger upp, tänder taklampan och stänger dörren in till frun. Smyger fram i hallen och tänder taklamporna. Ser skuggan fara fram i nya rummet och skyndar fram och stänger glasdörren in mot hallen. In i köket och drar igen skjutdörrarna. Stoppar in handen och tänder den relativt svaga väggbelysningen inne i det nya rummet.

Ser den lätt panikslagna fladdermusen(!) som far runt där inne. Han studsar mot en skiva isolering som står lutad mot glasdörren och störtar på golvet bara 40cm ifrån mig på andra sidan glaset!

Inom loppet av någon sekund samlar h*n sig och flyger iväg runt runt runt i rummet innan den stannar i en gardin. Frun kommer lagom till att se den krypa uppför den vita gardinen i ett lagom rysarliknande scenario. Smyger ut och öppnar två av skjutfönstrerna helt och så tillbaka in i köket.

Allt går så snabbt och vips är den borta. Ser skuggan mot grannens hus i skenet ifrån gatlampan och antar... hoppas... utgår ifrån att den flygit ut. Enda ingången måste varit det lilla halväppna vädringsfönstret och jag kan inte tänka mig att den kommit in på andra sätt än att den förföljt en nattfjäril eller något liknande och sedan drabbats av smått panik i det instängda utrymmena inne i huset. Den cirkulerade flera varv i vårt sovrum alldelles ovanför våra huvuden och jag vågar inte tänka på hur många som skulle dött av hjärtattack om den kraschat ner över våra kuddar så som den gjorde in i isoleringsskivan!

Inte så lätt att somna om efteråt och dessutom blev det rysligt varmt då fönstrerna för säkerhets skull var stängda. Var det en slump att man kollade på skräckfilm det sista man gjorde innan man släckte kvällen innan eller var detta en varning ifrån modernatur, bråkar du med mig så bråkar jag med dig?

Tog en lov imorse då armen äntligen blivit bättre. Fullt med getingar i det tredje, uppfrävda, boet. Uppenbarligen fanns drottningen kvar därnere någonstans. Gick raskt och hämtade den nyinköpta flaskan Radar Geting. Och nu j-klar!
Jösses vad effektivt, de ramlade ihop i klasar och senare inspektioner under dagen visar nog att de tjugotalet getingar jag gasade ihjäl imorse var bland de sista... i det boet. Alltså, nu, äntligen, 5-1 i kampen mellan S_sund och Getingarna. Har insett att man inte skall bråka med moder natur.

Annars har jag arbetat med nya innertaket i hallen hela dagen... och jagat getingar med ihoprullade tidningar. Jag och frun har nog slagit ihjäl mellan 15-20st inne i huset idag!

Lagom till middagen flög en in under bordet och "fastnade" i grabbens shorts... ett förtäckt anfall helt enkelt. Grabben blev stucken (5-2) och getingen fick plikta med sitt liv.

Inte utan bävan undrar man vad denna natt och morgondagen har att erbjuda?


För övrigt anser jag att Stenungsund borde få en egen akvariebutik under 2008.