[ATTACH]32637[/ATTACH]
Xenia i mitt saltvattenskar.
Bländare: F9,0 | Slutare: 1/200 | ISO: 100
Canon eos 400d, Canon EF-S 60/2,8 Macro USM och Canon Speedlight 430EX.


Lite provocerande rubrik va? Jag menar det egentligen inte men sanningen är att en kompaktkamera är näst intill värdelös när det gäller fiskfotografering. Läs mer om varför längre ner i artikeln.

Det finns en uppsjö av olika kameror, tillbehör och andra ”nödvändiga” pryttlar som du ”måste” ha när du fotograferar akvariefisk. Om du vill kan du lägga precis hur mycket pengar du vill på utrustning. Om sanningen ska fram kommer dina bilder att bli bättre. Utan att tveka. Dock är det en sak som saknas, kunskap om din pryl. Oavsett om du har en Nikon D3 för 50 000kr (världens bästa kamera just nu?) eller om du har en Nikon D40 så är det en sak du inte kommer runt. Du måste kunna din kamera. Ett genialt tillbehör som följer med alla kameror är en sak som kallas bruksanvisning, vi killar vet knappt vad det är. Se till att slita ut denna! Du måste kunna din kamera utan och innan för att få full kontroll över den och börja leverera bilder.

Jag tänkte vi skulle gå igenom de olika delarna du behöver för att få till bra bilder men först ska jag berätta för dig varför jag tycker att du inte ska köpa en dyr kompaktkamera.
Lite förkortat så är en kompaktkamera en heldigital maskin. Den har inga rörliga delar som tex slutare och spegel som en systemkamera har. Tänk dig att den fungerar som en videokamera. Den filmar allt som händer och när du trycker av så samlar den all information som är i din ruta just då och skapar en bild av det. Det blir en fördröjning från att du trycker på avtryckaren och bilden skapas på om du har tur 0,5 sek. De 0,5 sekunderna är alldeles för många för att fånga den händelse du ville ha för, hmm… 0,5 sekunder sen. Det fungerar inte när du sysslar med fiskfotografering. Du måste kunna fånga gäspningen om du nu vill göra det. Inte nog med det, de billigare kompaktkamerorna har bara automatiska bildlägen där du inte kan ändra mer än ljuskänsligheten. Du behöver kunna sköta ditt instrument precis som du vill och inte hindras av några förinställda program och inställningar.

Med en digital systemkamera är alla dina inställningsbekymmer borta. Som jag sa förut så har den rörliga delar som rör sig exakt när du vill att de ska röra sig.
Alla digitala systemkameror är gjorda på ungefär samma sätt och ett märke är egentligen inte sämre än något annat. Jag är mest insatt i Canon och Nikon. Därför kommer ni får höra mycket om de här systemen.

För dig som inte riktigt kommit in i fotograferingen och bara vill testa på, köpa en lite dyrare kamera att ha hemma, fota hunden, din sambo eller dina tandtroll finns det en hel del modeller som ligger riktigt attraktivt prismässigt. Nikon har två instegsmodeller, D40x och D60. Båda är riktigt bra nybörjarkameror som du kan få till riktigt bra bilder med. Canons motsvarigheter heter Eos 1000d och Eos 450d. Eftersom de ligger i samma prisklass (under 10 000kr) så är de jämnstarka. Bland dessa väljer du vilken som är skönast att hålla i. Nikon D60 och Canon Eos 450d är snäppet vassare än de andra två. Skillnaderna är små och onödiga att gå in på men ett exempel är antalet megapixlar. Det finns begagnade digitala systemkameror från 2500kr som fungerar alldeles utmärkt. Bara din pryltokighet och plånbok bestämmer vilken prisklass du ska lägga dig i.

[ATTACH]967[/ATTACH]
Bilder från dpreview.com


För att kunna ta bilder överhuvudtaget med en digitalsystemkamera måste du ha ett objektiv. Det allra bästa resultatet får du med Macro-objektiv men det går bra med de objektiven som brukar följa med kamerahuset på de billigare modellerna. Jag måste tillägga att det är med extern blixt de blir bra. Utan blixt är objektiven långt ifrån bra. De behöver mycket mer ljus än det som är befintligt i ditt akvarium.

Du som haft din första digitala systemkamera men vill uppgradera dig ett snäpp skulle jag rekommendera spendera pengarna på ett objektiv istället. Kameran är som ett flygledartorn. Det kvittar hur bra teknik du har där inne om du inte kan se ut genom rutorna. Det gäller att ha bra rutor och det får du endast genom att köpa bättre optik. Ett steg i rätt riktning är som jag sa tidigare, ett macroobjektiv. De har alltid fasta brännvidder och detta medför att de är gjorda för bästa möjliga skärpa. Med fast brännvidd menas att du inte kan zooma. Det finns säkert några som tycker det verkar knöligt men faktum är att när du står där med kameran i ena handen och blixten i andra så har du inte händer över till att zooma. Ett fast objektiv är enklast och producerar helt klart de skarpaste bilderna. Macroobjektiv är ganska dyra men de kommer garanterat betala sig själv när du ser skillnaden. Det finns inte så jättemånga olika modeller så det är inte så svårt att välja. Det du som fiskfotograf kommer behöva är ett objektiv på 60-100mm. Viktigt att tänka på för dig som har Nikons billigare kameror är att du får ha koll på vilka som har autofokusmotor i objektivet eftersom detta inte finns i huset. Då blir modellerna som passar betydligt färre.
Du kan hitta begagnade macroobjektiv från runt 2500kr idag och ligger nya på från 3900 till hur dyra som helst.

[ATTACH]968[/ATTACH]
Bild från cyberphoto.se
Det objektiv jag uteslutande använder för fiskfotografering.

Jag tänker inte gå in mer på kameran och dess delar utan ska raskt gå över till den delen jag tycker är mest intressant - belysningen. Det finns personer som Niklas Olausson (Deelay) som kämpade länge med att fotografera utan blixt och jag måste säga att hans bilder är de bästa jag sett utan blixt. Otroligt duktig. Det vi inte tänker på är att det har gått åt otroligt många exponeringar och otaliga timmar träning, experimenterande med ljuset och gruset.
Ta gärna en titt på hans bilder.


Om du frågar mig så kommer jag alltid säga att du måste ha en blixt. Minst en men det är bara positivt med fler. Jag själv har tre men jag använder inte alla samtidigt. Oftast använder jag två stycken.
Det finns blixtar i alla möjliga prisklasser. De som vi är intresserade av inom fiskfoto är små blixtar, Speedlights. Originalblixtar kostar mellan 2000kr och 4000kr. Det är inga pengar jag slänger ut bara sådär. Så att börja med en billigare blixt är absolut inte fel. Min första blixt som jag köpte är en Nissin och kostade 29kr på Tradera. Med kablar till den gick allt på totalt 300kr så det behöver inte vara dyrt om du inte vill. Det du får om du köper dyra prylar är automatiken. Du behöver inte göra så mycket själv mer än att trycka på knappen. Det är helt fel väg att gå enligt mig. Jag tycker att du ska lära dig från grunden. Hur förhållandet mellan slutare, bländare och blixt fungerar. Kan du grunderna och vet hur allt fungerar så kan du börja låta kameran och blixten sköta inställningarna åt dig. Jag har dock aldrig varit så fascinerad. Jag vill kunna fotografera helmanuellt. Kanske är det för att jag inte hade råd med helautomatiken när jag började fota och blev så inkörd på manuella inställningar att jag idag inte vill göra något annat än att fota manuellt. Jag måste dock erkänna att Nikon har ett otroligt fiffigt trådlöst system som till och med får mig att vilja fota med deras blixtautomatik.

Här är en lista med vad du behöver för att kunna fota manuellt med blixt.
Blixtkabel http://www.cyberphoto.se/info.php?article=6973
Blixtsko till blixten http://www.cyberphoto.se/info.php?article=6952
Blixtsko till kameran http://www.cyberphoto.se/info.php?article=6951
Totalpris: 284kr

Sen fungerar nästan vilken blixt som helst. De allra bästa är de som går att ställa styrkan på manuellt. Canons gamla EZ-blixtar är riktigt bra för ändamålet.
Om du tycker att småblixtar inte är något att ha och vill ha studioblixtar så går det också. Det är inte alls lika smidigt men de kommer garanterat ge dig det ljus du behöver. Se dock upp med att det inte får bli för mycket ljus. Den dagen du vill kontrollera skärpedjup tillsammans med blixtarna kan det bli riktigt knivigt. Man måste tänka på att en kamera sällan klarar synka blixtar vid snabbare slutartid än 1/250sek.

[ATTACH]969[/ATTACH]
Bild från cyberphoto.se

Nu när vi gått igenom vad du behöver rent utrustningsmässigt måste du också kunna använda din utrustning. Som jag skrev i början måste du kunna ditt system innan du kan förvänta dig att bilderna ska bra. Alla kan lyckas en gång… Att lyckas ofta är svårare.

Hur du ska använda din utrustning tänker jag gå igenom lite i nästa del samtidigt som jag kommer att dela med mig av lite knep som jag använder mig av för att göra min fotografering mer kvalitativ och effektiv.
Bifogade filer