Det är inte riktigt så hemskt som det låter men jag är tvungen att skriva lite om vad jag tycker om utvecklingen på fototävlingarna.

Det är självklart jätteroligt att fler och fler köper kameror och blixtar som har full kapacitet att ta riktigt bra bilder. Aldrig förr har det varit så bra teknisk kvalitet rakt igenom ett startfält som på www.ciklid.se den här månaden. Det tycker jag verkligen.

Det man dock glömt är att bilder förmedlar något. Fotografer idag är så glada att de fått ordning på skärpan på bilden att de glömmer vad det egentligen är de fotar, eller värre, de struntar i vad det är de fotar, bara det är skarpt.

Problemet som jag ser det med att alla ligger på samma kunskapsnivå i fotandet med blixt gör att alla bilder ser likadana ut. Alla har svart/mörk bakgrund med en fisk i mitten. Ofta så är fisken påväg bort eller gör en snurr precis i exponeringsögonblicket.

Var tog alla roliga komponeringar vägen?
Januari månads tävling på ciklid.se är för min del den mest svårröstade någonsin. Det är i princip samma bild man röstar på, bara olika fiskar. Gillar du malawi, rösta på en malawi. Gillar du tanganyika eller sydamerika kan du rösta på samma bild fast med en sån ciklid på.

Jag uppmanar er som läser detta att tänka igenom, vill jag att mina bilder ska se ut som andras? Exprimentera mera! Det behöver inte vara mainstream för att uppskattas.