provade en gång det där med att doppa i grytan och upptäckte snabbt att det inte alls var min grej. Men tokf-ns pappa älskade det och blev själaglad under sin sista jul då vi hade köpt ett paket färdigt spad till han så att han kunde få sitt dopp i grytan. Vi hade ju även köpt en färdig skinka så någe spad där fanns det ju inte till övers. Tänk att man numera kan köpa ett helt färdigt julbord, och det enda som man behöver göra själv i matlagningsväg är att värma på skinkan lite i ugnen, steka på köttullarna och prinskorven, resten är ju bara att duka fram. Är man riktigt lat så skippar man ju även att lägga över sillarna från sina glasburkar till lite snyggare skålar.
Ute är det vinter och svinkallt, termometern står på ca - 12, 5 grader, yajks. Så det blir att pälsa på sig då jag ska gå en vända till Centrum. Sen blir det en massa annat här hemma som ska fixas med idag. Ska baka saffransskorpor, koka knäck och göra rent i stora akvariet. Och håller jag inte rätt på allt så blir det väl att jag kokar saffransskorporna, bakar det stora akvariet och blir helknäckt av hela sammelsuriet !!
Herr Oliver ligger ihopkurad på tjocka täcket , jag erbjöd han att gå ut förut, då han satt och jamade vid köksdörren. Det är ju faktiskt så att solen skiner idag, och då solen skiner ska Herr katt ut. Men inte idag, det där vita och den den Arktiska kylan satte effektivt stopp före hans vidare planer.
Igår så gjorde vi nästan 2 kilo köttbullar, hade lite över 2 kg köttbullssmet med nötfärs, fläskfärs och älgfärs i, men då det var ca 1/3 kvar av smeten så satte bådas våra ryggar stopp för vidare köttbullstrillning och stekning för den kvällen. Resten av smeten stoppades därför i en plastpåse att trillas och stekas idag istället. Men det blev i alla fall en riktigt smaskig köttbullemiddag med kokt potatis, sås och lingonsylt. Sen var vi proppmätta båda två.
Alla julklappar är klara och ska bara packeteras in i tjusigt julklappspapper . Det är barnen som får klappar under granen, och alla klapparna införskaffades i rasande fart i lördags. Vi trodde att det skulle vara kaotiskt i Täby Centrum dit vi tog tåget, men det var hur lugnt som helst, och vi var klara med allt inklusive en fika på mindre än 2 timmar.
Det är så himla skönt att vi gör julen till det som vi vill att den ska vara, och slutat att låta andras åsikter om det hela styra och ställa. Ingen stress, ingen jäkt, utan vi har det mysigt och kul. Ser på alla andra som stressar med överfyllda kassar och panik i blick. Fy fasen för att ha det så. Bli totalruinerad på en massa presenter bara för att det är jul och stressa sig till hjärtinfarkter i jakten på att få tag i dem. En massa mat som inte ens kommer att bli uppäten "men det har vi alltid haft på julbordet". Ta det lugnt, bestäm själv och försök att ha kul istället, jul ska vara kul, och de som ska ha klappar under granen är ju barnen.
Ett av mina bästa minnen med julen är då vi kom ner till Gotland, det var den sista julen som vi firade med båda Tokf-n:s föräldrar. Han visste att de hade en plastgran undanstoppad någonstanns, som inte hade vart framme på flera år, men den rotade vi fram ur en vindsgömma. Och efter lite mera rotande bland alla kartonger nere i källaren så hittade vi även allt gammalt julpynt som de hade, och klädde granen med. Deras ögon verkligen tindrade då de åter fick sin julgran med ljus och glitter i, och all julmat på bordet. Det var en tår i deras ögonvrår som de i smyg torkade bort, och då vi skulle åka hem igen efter julhelgen det året så fick vi inte plocka ner granen. Nästa gång vi kom ner var det till Påsken, och då stod granen kvar. Det var en jul som verkligen varade ända fram till Påska !!

Önskar alla en riktigt God Jul och ett sjudundrandes Gott Nytt År.