Idag gjorde jag något som jag faktiskt aldrig gjort tidigare. Jag åkte med Tokf-n och hans yngsta dotter då hon skulle ut och övningsköra. Hon började i våras, ordentligt. Förra hösten så lärde hon sig bilens funktioner, dvs att växla, och hur bilen funkar. Idag vart det en lektion på ca 3 timmar, och det gick väldigt bra. Ja inte helt perfekt men bra.
Först vart det 276:an till Rosenkälla och upp på E18 mot Stockholm. Och redan då såg man lite hur andra trafikanter reagerar då de ser en bil med skylten "övningskörning" på och då det sitter en ung tjej bakom ratten. Många gubbar och killar beter sig som svin !!
Hon måste ju hålla hastighetsbegränsingen ( liksom alla andra egentligen också borde göra ) Och ibland då hon blir lite osäker så blir det lite under hastighetsbegränsningen.
Killar och gubbar kör upp tätt bakom, och då de ska köra förbi så verkligen blänger de in i vår bil, och tvärt in framför. Tjejer och tanter som körde förbi körde helt enkelt förbi, mer var det inte med det.
Alla har vi vart nybörjare bakom ratten innan vi fick vårat egna körkort, men många tycks ha glömt det och tror visst att de bara fick körkortet i present och vips var de vägarnas gud !! De som tutade på henne var uteslutande gubbar och killar, då hon råkade stå lite för länge vid en utfart eller tvekade lite för någon annan situation. Vi åkte till Arninge, in där för lite rondeller och så, vidare från Arninge till Waxholm. Första biten efter Arninge-rondellen mot Waxholm är det en fil, som sedan breddar sig och blir 2 filer. De som absolut inte kunde hålla sig utan promt var tvungna att köra om på denna korta en-filssträcka, gjorde det klart och tydligt hur missnöjda de var för att hon höll hastighetsbegränsningen, och inte ens gick ut mot väggrenen för att underlätta deras hastighetsöverträdelse. Vek av mot Bogesundslandet och vägen där mot Waholm, så hon lär sig att köra på kurvig väg och använda växlarna och inte bara bromsen. Sedan lite snurrelisnurr i Waxholm, vi hade tänkt att ta ett litet stopp där för en glassfika, men med all trafik och överfulla parkeringar så beslöt vi oss för att ta glasspaus på något annat ställe.
Hon fick ett motorstopp vid en liten korsning, men annars gick det helt okej. Lugn körning lite svårt att hålla bilen helt rak då hon skulle växla men det är ju bara att öva och öva och öva lite mer.
Sen vek vi av på Svinningevägen och mot Åkersberga. I Åkersberga fortsatte vid mot Furusund, då vart det ett litet missförstånd i rondellen hemmavid, hon tänkte inte på att vi skulle rakt fram i den, utan tänkte svänga av upp mot Norrgårdsvägen, men ingen panik, det vart ett helt extravarv istället och sedan på rätt spår istället. Solklart var det en gubbe i en Merca som påpekade hennes misstag högljutt med tutan flera gånger.Men hon brydde sig inte, utan behöll lugnet.
Vi körde till Brocaféet och tog en glasspaus där istället. Gick igenom hur körningen gått hittills, vad hon själv tyckte och vad som inte hade gått så bra. Lite bättre framförhållning och köra mer på växlarna. Sen så vände vi hemåt igen. För att ha kört ca 10 ggr med sin pappa och ca lika många gånger med sin mamma, och sedan 4 st körlektioner på körskola, så var jag glatt överraskad hur bra allt gick, och hur mycket man själv inte längre tänker på vissa saker då man kör. Och det var en bra uppdatering av kunnandet om vägskyltar, då vi ofta frågade om den ena efter den andra skylten som vi passerade, för att kolla om hon kunde. Och de hon inte kunde var man tvungen att tänka efter vad man skulle säga för att det ska bli rätt. Man vet vad de betyder men inte mer med det. Och en hel del regler har ju faktiskt ändrats sedan man själv tog sitt körkort. Det var både kul och nyttigt. Men Tokf-n reagerade också på att det var killar och gubbar som betedde sig konstigt mot vår bil. Varför ??
Jag vet själv hur många gubbar och killar som reagerar helknäppt då de får syn på mig, en kort tjej bakom ratten, "Henne måste jag bara retas med, hon kan väl inte köra bil ??"
Dunkade båda nävarna i en motorlucka på en Merca, då jag först påpekad snällt och vänligt till den gubben att han hade parkerat väldigt dåligt så att jag skulle få stora svårigheter att komma ut, om han bara inte kunde vara så snäll och räta upp sin bil lite ?? "Varför då ?? Du får väl vänta tills jag är klar med mitt som jag ska handla lilla stumpan !!"
Ursäkta ?? Jag skulle vad ?? Nä nu...
Badoink sa det då jag dunkade ner båda nävarna rakt ner på hans motorhuv, "Flytta på biljäveln gubbskrälle !!"
Och...han flyttade bilen illa kvickt, till en helt annan parkering !!

Ikväll vart det ugnskokt Marulk till middag, med smält smör och färskpotatis. Jisses vad gott det var då.
Nu vankas det en skål med jordgubbar och grädde.

Imorgon ska vi på bussutflykt med koloniföreningen till Wiij Trädgårdar i Ockelbo. Det ska bli kul.

Jag testade bilens flytförmåga på vattendränkta E18 nu på seneftermiddagen, och strax efter det att åskvädret med tillhörade syndaflodsregn hade passerat. Tokf-ns dotter hade kommit på att hon hade glömt sin plånbok i handskfacket i vår bil efter dagens körlektion. Hon hade tagit tåget in till stan igen för hon skulle träffa en kompis. Så jag körde till Danderyd, dit hon kom med sin kompis för att hämta den. Det var mer flytande vattenkörning dit än kontakt med asfalten. Intressant. Hennes kompis tog sitt körkort i början på sommaren, så de kom i bil dit. Lite bleka om nosen båda två, för sånt väder och köra bil i hade de ju inte upplevt tidigare. Men de hade tagit det lugnt och fint så det var inga problem. Jag själv hade blivit omblåst av en sån där mindre lastbil, strax innan Täby C-avfarten, som kom i full kalamaluffs, tills han kom till lilla svackan innan avfarten där. Den var som en mindre insjö efter störtregnet så det höll på att gå riktigt illa, men han hade tur som klarade det. Han fick vattenplaning, bilen började att svänga med studsade lätt mot mitträcket, sen fick däcken grepp igen och han styrde ut mot väggrenen. Då vi andra rullade förbi i mycket lugnare takt, satt en ung kille bakom ratten, men med händerna högt ovanför ratten, darrandes och väldigt blek i ansiktet..
Hoppas att han inte håller lika hög fart nästa gång, vid en liknande situation, då kanske det inte går lika bra ju.

Nu ska jag mumsa jordgubbar.