Huvaligen.
Att behöva skaffa glasögon är inte billigt, speciellt inte då jag ska ha ett par progressiva. Tvi fasen, bara glasen med slipning och så går på 6000 kr. Hick hack huck. Och vill man ha ett par någorlunda snygga bågar till det hela så...."Ursäkta men tar ni en avbetalningsplan på 100 år ?? Jasså inte det...aj fasen !! Vad tar ni för era vita käppar då ??"
För ca 8 år sen opererade jag båda ögonen för Grå Starr. Denna hade uppkommit pga av allt Cortison jag ätit sedan transplantationen -92. Under operationen tog de även bort min närsynthet som jag hade då. Så då kunde jag lägga undan de linser och glasögon som jag hade. Glasögonen fick sedan gå till en insamling.
Under det senaste halvåret så har jag märkt en markant försämring av synen på främst mitt vänstra öga, såpass markant att jag helst inte velat köra bil. Tur var väl det för under synundersökningen idag hade jag inte ens klarat gränsen för att få ta körkort ju!!
Fick faktiskt lite beröm av optikern att jag kännt att jag inte hade lämplig syn nog för att köra bil.
Sen så måste vi skaffa nya sommardäck till bilen, och vill man ha sommardäck av bra kvalitét så kostar de ju inte gratis direkt heller. Tokf-n vill också byta våra fälgar till ett par nya, 16 eller 17 tum. Kostar naturligtvis inte gratis de heller, kan ni förstå ??
Min plånbok håller för närvarande på att begå harakiri.
Bilen kan jag förstå att den kostar pengar, vad det än gäller med den, men glasögon ?? Varför i hela friden dessa priser ??
Synfel kan man ju knappast rå över, och varför ingår inte synfel i det vanliga sjukvårdssystemet och omfattas av frikort ??
Solklart ska det till en ordentlig synundersökning med bekräftat synfel för det hela, inte bara skaffa ett par glasögon för att klädmodet anser att alla ska ha ett par stajlade bågar på näsan.
Om du är taskigt närsynt så kan du inte köra bil, kliver det upp någe som är mindre än en elefant på vägen så ser du det inte. Tough shit !!
Kan du inte köra bil, blir dina chanser att söka jobb väldans mycket mindre. Har du taskig syn blir dina chanser överhuvud taget reducerade till mikroprocent. Är du helt blind är det en annan sak. Men ögon räknas visst inte in i resten av kroppen, liksom tänderna.
Konstigt tycker jag. Öron, näsa och resten av skallen räknas med i det normala sjukvårdssystemet, och såklart ögon och mun om det gäller cancer och andra allvarliga sjukdomar. Tänderna kan jag dock förstå till en viss del, alla har ju det egna ansvaret att sköta sina tänder, men vanlig normal munhygien. Tandborstning, tandtråd osv osv. Struntar du i att borsta tänderna så är det naturligt att de blir skit och elände av dem, samt att du drastiskt drar ner på din vänskapskrets.
Men ögonen kan man ju liksom inte underhålla och vårda på samma sätt. "Dags allihopa för den dagliga ögonborstningen !!"
Väljer jag att inte skaffa ett par glasögon nu så blir det inget mera bilkörning för min del.
TV-tittandet blir också reducerat, då Tokf-n har vissa tydliga åsikter om att jag visst skymmer skärmen för han genom att sitta max en halvmeter från skärmen för att kunna se textrader och så ju. "Jag ser inte, kan du flytta på dig !!"
"Jamen då ser inte jag ju !!"
Och vips har jag gett han en hållbar anledning till att vi ska skaffa en platt-tv. Och detta har vi inte råd med, om han inte betalar helt själv, och den som han vill ha måste vi hjälpas åt att betala. Om man inte vill ta den på avbetalning såklart och lägga på en massa onödiga räntekostnader och så på det hela.
Solklart så fick jag inte tillbaka heller på deklarationen. Nopes, det vart att betala istället.
Den som kommer nu till mig och påstår att man kan bli rik på att vara sjukskriven, kommer garanterat att få sig en rak höger mitt i plytet.
Att kunna unna mig själv någe finns inte på världskartan förrens jag är frisk igen.
Maten har ju blivit dyrare än dyr, och vill man ha bra mat med bra råvaror för att kroppen verkligen ska få det som den behöver, ja då kostar det som det kostar. Billig pasta som till 90 % består av billigt mjöl funkar inte.
Billiga grönsaker som blir dåliga och inte går att använda efter bara några dagar efter det att man köpt dem är ju att slänga pengarna rakt ner i komposten. Kött som blir mer kokt än stekt då man ska tillreda det i stekpannan, då det sprutats in saltlösningar och gud vet vad, funkar liksom inte heller. Liksom billiga kycklingfiléer. Visst att köpa fryst går, men då själva frysningen i sig förstör en del av näringen så blir det heller inte ett 100 % alternativ.

Kan jag få ta ledigt från mitt egna liv ett tag tack ?? Känner mig liksom lite nere just nu. Som om jag befinner mig i en hal sluttning och har halkat omkull och inte kan få kontroll på det hela igen, utan bara glider hejdlöst neråt.
Det går att säga att pengar inte är allt. Men det är dock en jävligt stor del av livet, som styr över hur du lever.
Att känna en smärre släng av panikångest varje gång man ska öppna ett kuvert med en räkning i, underlättar liksom inte att öka det egna välbefinnandet. Som ju i sin tur ska vara så maxat som möjligt på alla håll och bredder, inför en kommande transplantation.
det är en ekvation som inte går ihop just nu.
Tur att solen skiner ute idag, och att värmen faktiskt kommit tillbaks. Vindstilla och skönt. En riktigt skön dag, vädermässigt sett, så här i slutet av april.